Mramorová bábovka s kopřivou

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: airan

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      vejce
    • 1
      lžička jedlá soda
    • 1
      lžička citronová šťáva
    • 1
      lžíce cukr
    • 400
      ml bílý jogurt
    • 600
      ml hladká mouka Polohrubá mouka
    • 150
      g kopřiva 100-150 g spařené, vyždímané, nakrájené
    • 0,8
      hrnek slunečnicový olej
    • 250
      g balkánský sýr
    • 0,5
      lžička sůl (nemusí být pokud je sýr hodně slaný)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Rozšleháme vejce, přidáváme pomalu olej, jako když děláme majonézu. Do jogurtu zamícháme sodu a až začne pěnit, přidáme do vaječné směsi. Přisypeme mouku a balkánský sýr.
2
Část těsta odložíme a do něj zamícháme vyždímané kopřivy. Půlku těsta dáme do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku, poté směs s kopřivou a nakonec zbylé těsto.
3
Pečeme ve vyhřáté troubě na 160-170 °C podle trouby. Je hotová zhruba za 45-50 minut, musi se zkoušet špejlí. Podáváme s čajem nebo miskou bílého jogurtu. Lze ji udělat i na plech jako dvoubarevnou buchtu. Recept pochází z Bulharska, je mojí skromnou osobou trochu "vyšlechtěn" do této podoby :-)
Zařazení: Moučníky Bábovky

Komentáře k receptu

  • alenotak
    alenotak |

    14. 11. 2010 16:37

    Tak jsem nakonec udelala 2 babovky. Tu prvni podle receptu, druhou jsem si upravila. Do te druhe jsem pouzila prasek do peciva, spenat ktery mi zbyl z obeda a klobasku. Nic proti puvodnim receptem, ale musim rict ze moje verze vsem chutnala vic. :-P :-) ;-)

  • Tereza T
    Tereza T |

    12. 11. 2010 15:41

    Dobrý den, recept už je opraven, díky za upozornění.

  • alenotak
    alenotak |

    12. 11. 2010 15:27

    Jeste ze jsem vyhledala ten samy recept na Labuznika! Do jedne babovky 3 hrnky oleje a 600ml balkanskeho syra? Nevim kdo ten recept opisoval, ale porovnejte to s Labuznika a uvidite ze je to uplny nesmysl.

  • Martin Sedláček
    Martin Sedláček |

    14. 10. 2009 10:46

    Včera jsem pekl a dnes poprvé ochutnal a musím říci že mi moc chutná. Ikdyž ji mám upečenou z celozrnné mouky cca 70% pšeničné 25%pohankové a 5%ovesné. Opravdu výborná. Mám rád jak balkánský sýr tak kopřivy.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    19. 4. 2007 14:11

    Snad se Airan nebude zlobit, že drze odpovídám u jejího receptu :-)) Doufám, že jsem alespoň odpověděla správně?

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    19. 4. 2007 13:00

    Pokud bych dávala špenát v tomto receptu, pak jedině listový, spařený jako kopřivy. Hlavně ne tu mraženou kostku. A díky za připomenutí, už dávno se na tento recept chystám...

  • Anonym
    Anonym |

    19. 4. 2007 12:35

    Jdou nahradit kopřivy třeba špenátem ?

  • Helena
    Helena |

    10. 4. 2006 16:56

    To vypada velmi zajimave,co nejdrive to zkusim.Nezkousela jste to z celozrne mouky?

  • Airan
    Airan |

    10. 4. 2006 14:26

    Testo ma byt takove "babovkove" Pokus se vam zda byt ridke musi se pridat mouka, ja osobne mam v tom nejradeji smetanovy chocensky jogurt:-)

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    10. 4. 2006 13:06

    Kde je balkánský sýr, tak vím, že nám to bude chutnat:-))