Makový koláč do malé formy (20 cm)

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 100
      g sádlo (upečené těsto má pak lehce oříškovou výraznou příchuť)
    • 100
      g celozrnná pšeničná mouka hladká
    • 50
      g celozrnná žitná mouka
    • 1
      žloutek
    • 1
      špetka prášek do pečiva větší
    • 50
      g moučkový cukr
  • Náplň
    • 200
      g mák mletý
    • 200
      ml mléko
    • 50
      g cukr
    • 1
      lžíce povidla
    • 1
      lžíce hnědý rum

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Smícháme obě mouky a cukr s práškem do pečiva. Do směsi vyklepneme žloutek a nakrájíme na kousky sádlo. Zpracujeme těsto a necháme v chladu alespoň 1/2 až 1 hodinu uležet.
2
Mezitím si připravíme náplň. V hrnku zahřejeme mléko až k varu, když vzkypí, vsypeme postupně mák a cukr, mícháme. Asi po minutě až dvou odstavíme z plotny. Přidáme povidla a rum, zamícháme.
3
Těsto vyválíme asi na 2 mm, vyložíme kulatou formu, vytlačíme okraje trochu nahoru. Třetinu těsta odložíme stranou. Vložíme mák, vrstva by měla být asi 3 - 4 cm silná.
4
Ze zbylého těsta vykrájíme vykrajovátkem na cukroví srdíčka nebo jiné tvary a poklademe pravidelně po povrchu náplně.
5
Troubu vyhřejeme na 200°C a pečeme asi 25 minut. Tvary na povrchu mají být při vyndání z trouby zlaté, do hněda už je moc.
6
Krájíme až po vychladnutí, do té doby se drolí.
Zařazení: Moučníky Koláče

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.