Kuře po etiopsku

Hodnocení:

Moje:

-
4
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg cibule
    • 2
      lžička mletá paprika sladká i pálivá
    • 1
      špetka chilli
    • 1
      plechovka rajský protlak
    • 1
      ks kuřecí maso celé kuře (zbavené kůže a naporcované asi na 10 ks)
    • 1
      lžička sůl
    • 5
      stroužek česnek
    • voda
    • 5
      ks vařená vejce natvrdo
    • olej
  • Na přílohu
    • 500
      g brambory
    • 3
      ks mrkev
    • 1
      ks cibule
    • 3
      stroužek česnek
    • 1
      lžička kari
    • 300
      g rýže
    • olej

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Velké množství cibule usmažíme na oleji do sklovata, přidáme mletou papriku a chili (pokud pokrm nechcete ostrý, vynechejte pálivé koření, ale pravé etiopské kuře je velmi ostré), přimíchejte protlak. Pak vložte naporcované osolené a očesnekované kousky kuřete (např. stehno rozdělte v kloubu ještě napůl). Přikryjte pokličkou a duste velmi dlouho do změknutí na mírném ohni. Uvařte si vejce natvrdo a oloupejte je. Vajíčka ozdobně nakrojte na bílku. Vejce zůstanou celá, ale ozdobné zářezy se zabarví v omáčce z kuřete! Jakmile je kuře měkké, přidejte vodu na omáčku. Do hotového pokrmu vložte uvařená vejce - dojde k zabarvení zářezů.
2
Příloha: uvařte obyčejně rýži. Nakrájejte cibuli na půlkolečka, osmažte ji na oleji dozlatova s česnekem a kari. Připravte si brambory a mrkev, obojí oloupejte a podélně rozkrojte na čtvrtky. Na zlatou cibuli vložte mrkev a duste na mírném ohni pod pokličkou asi čtvrt hodiny. Nepodlévat! Pak přidejte osolené brambory, promíchejte do mastna, přikrejte pokličkou a opět duste do měkka na mírném ohni. Dokud to není nutné, nepřilévejte vodu, pokud brambory s mrkví musíte podlít, přidejte max. 2 polévkové lžíce vody. Na talíř dejte kopeček rýže, porci dušených brambor s mrkví a pak porci kuřete, vejce a omáčku.
3
Příprava vypadá složitě, ale není to tak tragické. Toto jídlo nás naučila kamarádka z Etiopie, která v ČR studovala.
Zařazení: Maso Drůbeží

Komentáře k receptu

  • Andrea Sýkorová
    Andrea Sýkorová |

    7. 9. 2005 14:37

    Já to znám malinko jinak. Velké množství cibule ( minimálně půl hrnce ) se dá do hrnce a na nejnižším stupni se z ní nechá odpařit voda - časově nejnáročnější část. Je nutné občas míchat. Teprve poté se osmahne. Přidá se protlak, kousky kuřete ( zbaveného kůže ), paprika, voda( množství pouze na dušení ), sůl. Ty vejce je lepší tam dát ještě než je maso měkké. Chytnou chuť omáčky. Na závěr, když už je omáčka hotová, je dobré přidat trochu prolisovaného česneku. V žádném případě nezahušťovat! Toto zde nahrazuje velké množství cibule. Ovšem jako přílohu je lepší uvařit FUFU: Dělá se stejně jako krupicová kaše. Ale z osolené vody. Takže, vodu osolit, přivést k varu a zavařit dětskou krupičkou ( lepší je tužší konzistence ). Ovšem je nutné jíst FUFU teplé. Mě toto zase naučil můj kamarád z Etiopie. Jídlo je to opravdu skvělé a vřele jej doporučuji. Jedná se vlastně o jejich národní jídlo.