Kuře nebo kachna s mandlovou nádivkou

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
180 minut
4
porce
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks kuřecí maso celé kuře
    • 1
      špetka sůl
    • máslo
  • Nádivka
    • 150
      g máslo
    • 100
      g mandle - loupané spařené
    • 4
      ks vejce
    • 4
      ks žemle
    • mléko
    • strouhanka
    • muškátový květ
    • 1
      špetka sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Kuře omyjeme a nasolíme. Připravíme si nádivku: změklé máslo utřeme a postupně k němu přimícháme 1 celé vejce a 3 žloutky, nakrájené žemle zvlhčené mlékem, špetku muškátového květu, sůl a nasekané mandle. Podle potřeby zahustíme strouhankou.
2
Na závěr do nádivky lehce vmícháme sníh ze 3 bílků. Připravenou nádivkou naplníme kuře. Ze zbytku můžeme udělat koule, které upečeme spolu s kuřetem v pekáčku. (Aby nádivka nevytékala spojíme otvor špejlí nebo sešijeme.)
3
V pekáči rozpustíme máslo, na které vložíme naplněné kuře prsíčky nahoru. V troubě vyhřáté asi na 180 stupňů upečeme do měkka a dozlatova. Během pečení kuře podléváme horkou vodou a přeléváme vypečenou šťávou.
4
Pokud budeme připravovat kachnu, budeme ji péct zvolna, nejprve zakrytou (alespoň dvě až tři hodiny, dle velikosti) a poté odkryjeme a dopečeme doměkka a dozlatova za občasného podlití a přelití výpekem (cca hodinu). Před pečením je dobré kachnu pokmínovat.
Zařazení: Maso Drůbeží

Komentáře k receptu

  • jamallek
    jamallek |

    18. 10. 2011 00:10

    ´ :-)