Gratinované brambory s cibulí

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg brambory
    • 2
      ks cibule
    • 3
      lžíce máslo
    • 150
      g tvrdý sýr (Ementál)
    • 2
      lžíce tuk (Na vymazání)
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka muškátový květ
    • 250
      ml mléko
    • 125
      ml smetana

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na plátky a rozdělíme na kroužky. V pánvi rozpustíme máslo nasypeme do něj cibulové prstýnky a necháme zasklovatět. Troubu rozpálíme na 180 °C. Gratinovací formu vymažeme tukem a vyrovnáme do ní polovinu pokrájených brambor. Na ně rozložíme podušenou cibuli. Pikantně ochutíme solí, pepřem a muškátem a posypeme polovinu nastrouhaného sýra. Překryjeme druhou polovinou brambor, povrch posypeme sýrem a přidáme na vločky nasekané máslo. V hrnku smísíme mléko se smetanou a přelijeme jím nákyp. Vložíme do trouby a dozlatova pečeme asi hodinu.
Zařazení: Pokrmy Z brambor
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Kobřík
    Kobřík |

    21. 9. 2016 18:21

    Neboli - Pohlreichovi Francouzské brambory

  • SanquisDevil
    SanquisDevil |

    26. 8. 2014 17:59

    Gratinované brambory jsou super :) už jsem vyzkoušela 4 různé verze a všechny byli dobré

  • lkomarkova
    lkomarkova |

    27. 5. 2013 19:27

    Výborné brambory, ještě jsem do smetanany pro vylepšení přidala česnek. Mnohokrát děkuji, za skvělý recept.

  • karlosik
    karlosik |

    17. 11. 2012 13:09

    vyborny obidek.....diky za recepis :-*

  • MarieKulčáková
    MarieKulčáková |

    30. 9. 2012 20:03

    Brambory byly perfektní... Já to pekla i dýl než hodinu a ještě by to i pár minutek sneslo...Ale byly výborné i jen tak samotné, doma už na všechny ani nezbylo jak se po tom zaprášilo :-)

  • Aneta
    Aneta |

    3. 8. 2012 08:12

    A perete taky ručně, protože pračka žere vodu a proud?

  • Pedro
    Pedro |

    26. 5. 2012 14:26

    Klidně je do sebe narvi syrové, ušetříš :-)

  • martin
    martin |

    6. 12. 2011 12:49

    hodinu péct v troubě? No vidím, že peněz mají zatím všichni pořád dost, když si můžou dovolit hodinu něco péct... :-D

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova |

    22. 11. 2011 12:07

    Já k tomu dělám maso jako minutku.

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova |

    22. 11. 2011 12:05

    Tento recept byl kdysi dávno v časopisu Katka, je výborný a u nás oblíbený, sýru dávám i víc a zalévám pouze smetanou, může se přidat i kmín. ;-)

  • Maťu11
    Maťu11 |

    9. 11. 2011 14:42

    Vynikající a moc chutná večeře. Jen pro ty co rádi ve všem kus masíčka nebo nějaké uzeniny, bych zkusila přidat orestovanou na kostičky nakrájenou slaninu ;-)

  • Maťu11
    Maťu11 |

    9. 11. 2011 14:42

    Vynikající a moc chutná večeře. Jen pro ty co rádi ve všem kus masíčka nebo nějaké uzeniny, bych zkusila přidat orestovanou na kostičky nakrájenou slaninu ;-)

  • Agáta Sikorová
    Agáta Sikorová |

    24. 8. 2009 13:26

    Moooc dobré, neměla jsem tvrdý sýr, použila jsem platkovaný toustový, který jsem rozložila až na poslední vrstvu brambor, výsledek byl vynikající, chutnalo nám to i za studena.

  • Klára Rautenkranzová
    Klára Rautenkranzová |

    25. 7. 2006 16:07

    No dnes to zkouším, tak snad uspěju a bude to dobrý.:-)

  • kackac
    kackac |

    1. 11. 2005 17:38

    Bylo to naprosto úžasné jídlo, přidala jsem ještě nakrájenou uzeninu a manželovi to moc chutnalo! :)

  • Mária Jellúšová
    Mária Jellúšová |

    17. 6. 2005 10:12

    Výborná a jemná chu't. Přidala jsem ještě malou plechovku hrášku. Příště zkusím vrchní vrstvu sýra přidat až ke konci pečení, pustilo mi to nějak moc vody..:-)