Dort se sušeným ovocem

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: J.Tereza

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 200
      g polohrubá mouka
    • 200
      g cukr
    • 220
      g tuk
    • 150
      ml zakysaná smetana
    • 3
      ks vejce
    • 80
      g rozinky
    • 50
      g datle
    • 0,5
      ks prášek do pečiva
    • 1
      špetka sůl
    • 100
      ml whisky
    • 80
      g fíky sušené
    • 80
      g sušené švestky

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Všechno sušené ovoce nakrájíme na malé kostičky, zalejeme whisky a necháme půl hodiny odstát. Potom ho necháme okapat, whisky odložíme. Smícháme mouku, cukr, prášek, rozpuštěný tuk, sůl, smetanu a vejce a dobře promícháme. Nakonec vmícháme ovoce. Nalejeme do dortové formy a upečeme (asi 40 minut při 170 °C). Upečenou necháme vychladnout. Smetanu rozmícháme se žloutky a 50 g cukru a ve vodní lázni mícháme do zhoustnutí.
2
Vmícháme rozpuštěnou želatinu a rozpuštěnou bílou čokoládu. V malé pánvičce svaříme zbytek cukru s 2 lžícemi vody na středně hnědý karamel, zalejeme whisky a převaříme. Sirup vmícháme do krému. Korpus opatříme prstencem tak, aby okolo něj byl ještě 4 cm prostor. Krém nalejeme na dort i po stranách a dáme do chladničky ztuhnout. Ztuhlý dort přelejeme polevou tak, aby stékala po bocích. Ozdobíme sušeným ovocem velmi střídmo.
Zařazení: Moučníky Dorty

Komentáře k receptu

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    4. 8. 2006 17:09

    Tak jsem to dnes udelala bez kremu ve forme na biskupsky chlebicek, misto whisky jsem dala vajecni liker a proto ubrala 50g cukru. VYBORNY CHLEBICEK! Terezko, dekuji za recept. Davam 1*P.S.Susene ovoce jsem nevazila, dala jsem to od oka a zrejme oko bylo ve forme (pripomnelo mi to babicku - kdyz se ji nekdo zeptal kolik se toho tam dava, odpovidala: "tak aby bylo akorat":-))

  • Zora
    Zora |

    19. 3. 2006 16:53

    Miesto whisky, aký alkohol by sa mohol použiť,čo myslíte? Kvôli dortu nebudem predsa kupovaťtakú drahú whisky?

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    17. 12. 2005 13:10

    Pani Heleno, budu moc rada a uz se na vas recept tesim.

  • Helena
    Helena |

    17. 12. 2005 08:16

    Toto zde prodavaji jako tradicni vanocni recept ze Skotska,Mam take recept na odlehcenou formu pro bezne dny.Bohuzel jsm ho jeste nedelala.U nas se sladkoti moc nepestuji,ale,kduz jsem videla komentar pani Airan napado me,ze toto je ta buchta kterou hleda.Poslu ho pod nazvem Buchta jeho velicenstva.

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    16. 12. 2005 07:34

    Milá Airan, túto tortu som ešte nikdy nerobila, kúpila som včera nový časopis a tam som ju našla. Recept poskytol jeden šéfkuchár hotela a keďže to bolo s obrázkami, tak to je neodolateľné. Skutočne vyzerá výborne a mne sa celý postup veľmi páči. Takže som ten recept hneď poskytla ďalej a ja ju určite na Vianoce upečiem.

  • Airan
    Airan |

    15. 12. 2005 13:49

    Terezko, to mi pripada jako recept od arabu co jsem se dlouho snazila sehnat. Bylo moooc dobre (bez kremu) a byli tam i susene merunky a kiwi. Hned se na to vrhnu:-)) Akorat ta whisky tam urcite z nabozenskych duvodu nebyla (asi to budu muset vypit kdyz k receptu patri) a zvysim mnozstvi smetany nebo vejce (spise zloutky, to jejich bylo skoro oranzove) Diky mooooc:-))