Domácí chleba v zahraničí

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Na jeden bochník
    • 1
      ml polohrubá mouka v zahraničí klidně i hladkou
    • 0,5
      lžička sůl
    • 0,5
      lžička cukr
    • 0,5
      lžíce kmín
    • 0,5
      lžíce ocet vinný nebrat
    • 40
      g droždí

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Kvasnice rozmícháme s cukrem ve vlažné vodě a počkáme, až trochu vyrazí (5-10 minut). Mezitím dáme do mísy na zadělávání všechny ostatní suroviny. Když kvasnice "ožijí", přidáme je do mísy a hněteme těsto. Když je těsto příliš suché, přidáme trochu vody. Je ale nutno vypracovat hutné těsto, které se nebude lepit. Těsto zpracováváme dost dlouho (min. 10 min, ale raději déle) a potom ho uložíme v misce přikryté utěrkou na chladné místo na vykynutí. Stačí dvě hodiny, ale nevadí, když těsto necháme přes noc. Potom těsto dáme na vál a znovu lehce zpracujeme. Na plech dáme papír na pečení a ne něm vytvarujeme bochník. Je třeba do něho udělat alespoň jeden zářez (více není na škodu), jinak chleba při pečení praskne. Bochník důkladně pomažeme vodou. Můžeme chleba poprášit moukou a "šmrncnout" přes něj mokrou peroutkou, vypadá to hezky. Chleba vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 1 hodinu. Je dobré dát do trouby misku s vodou, aby udržela vlhkost. Po vyjmutí chleba znovu pomažeme vodou a necháme vychladnout. Je dobré ho nakonec (vychladlý) zabalit do papírové utěrky, vydrží potom poživatelný cca 5 dnů.
Zařazení: Pokrmy Pečivo

Komentáře k receptu

  • Klara K.
    Klara K. |

    17. 11. 2011 10:47

    Ja taky ziji v Anglii a nemam takovy problem koupit jak polohrubou mouku tak dokonce i hrubou mouku na knedliky. Pokud nebydlis v nejakem vetsim meste tak si ji muzes objednat na www.haluska.com ,dovezout ti ji az domu a nebo zajdi do nektereho Polskeho obchodu v co je v Anglii.

  • ruzenka
    ruzenka |

    15. 9. 2011 22:50

    recept na housky:0,5kg hladke mouky,1suche drozdi,pul lzicky soli,pul lzicky cukru,80ml olej,2vejce,ctvrt litru vlazne vody.Dam do misky mouku udelam zlabek a dam tam drozdi,zadelam kvasek se vsema igridijencema to zadelam a necham vykynout.Udeam si asi 8-10 kulicek a ty rozdelim na 3 dily.Udelam si valecky ktere potom upletu jako copanky. Necham je jeste vykynout potru vejcem posipu sezamem nebo kmin.PECEME NA 200st asi 10_14min. Vyborne recepty i s videem najdete na eRecepty a videorecepty.cz mam jich od tud hodne vyskousene a jsem spokojena. Hlavne zacatecnici si budou libovat protoze je u toho video. :-)

  • Daniella O.
    Daniella O. |

    4. 6. 2010 22:02

    Milo, nevim ,kde momentalne zijes ale nedavno jsem dostala bezkonkurencni recept na domaci chleb... Je proste uzasny a dekuji autorce, jsem v USA klidne ti receptik preposlu, autorce by to urcite nevadilo, je bajecna.....

  • mila ondruskova
    mila ondruskova |

    4. 6. 2010 00:37

    Take ziji v cizine a pecu chleba uz dlouho, posledni roky v pekarne. Nejdrive jsem sla do knihovny a precetla si par knizek o peceni chleba. Ve " zdrave vyzive "jsem koupila zitnou mouku a zkousela ruzne pomery. Pak pomoci internetu jsem ziskala adresy, kde se daji koupit ruzne specialni mouky. Nas nejoblibenejsi pomer ma vice soli, kminu i octa nez tento recept.

  • Máří
    Máří |

    27. 12. 2007 09:25

    Pro misa srubarova: na půl kg mouky dejte buď 5 g (polovinu sáčku) sušených kvasnic nebo 40 g (1 kostka) čerstvých kvasnic.

  • misa srubarova
    misa srubarova |

    25. 12. 2007 20:48

    Mela bych dotaz k tem kvasnicim. dovezla jsem si z ceska instantni drozdi, jsou to male sacky - 10 gramu. vzadu na sacku je napsano - obsah 10 g sacku staci na cca 1 kg mouky. takze bych do pul kila mela dat pulku jednoho, nebo 4 cele = 40 gramu, jak se pise v receptu? jeste jsem z toho drozdi nepekla nic, tak nevim, poradte prosim nekdo, kdo s tim mate zkusenosti, chtela bych recept vyzkouset. Predem dekuju

  • Viktor
    Viktor |

    16. 12. 2007 21:07

    No asi tolik vody, asi byla spravna tuhost testa :o) Zrovna to zkousim, me spise neni jasne jakou mouku, mela by to byt asi zitna ze? Tu jsem ale zatim nesehnal, v Anglii je bezna Plaim Flour, to bude asi psenicka ze? Tak to zkousim s ni..uvidime

  • Marie Kotačková
    Marie Kotačková |

    27. 9. 2007 13:41

    Zkouším chleba upéci, chybí mi ale tekutina, to že kvásek uděláme s vodou je jasné, ale kolik vody nikdo nepíše. Tak aby byla správná tuhost těsta

  • Maruš
    Maruš |

    24. 10. 2006 14:33

    Lucie,z hladké mouky peču housky i chleba.Pohledejte tady v receptech.Nevím jak těsto zpracováváte,ale jestli píšete,že máte lepenici,tak asi nějak ručně vařečkou.Chce to delší dobu to těsto zpracovávat tou vařečkou,případně dosypávat mouku až se přestane lepit a dělá se taková koule.Pak se dá na vál a udělá se koule a nechá kynout.A víte co,zapojte do toho manžela,chlapi mají větší sílu a mají to místo posilovny :-) Zdravím.

  • Anndy KV
    Anndy KV |

    22. 10. 2006 19:55

    Lucie, chleba, rohlíky a jiné peču jedině z hladké mouky! Taky od té doby, co mám dom.pekárnu mám hladké mouky spotřebu jak blázen:-)

  • Lucie Tsaruha
    Lucie Tsaruha |

    22. 10. 2006 18:57

    Ahojky muzu se zeptat daji se udelat knedliky,rohliky a treba i ten chleba z hladke mouky_Ziju v Resćku a fakt tady nemuzu nikde najit polohrubou mouku.Ale uz jsem zkousela udelat ten chleba ale z testa jsem mela jen lepenici jako blazen,budu rada kdyz mi nekdo poradite,jinak nevim jak muj manzel ochutna ceskej chleba hrozne mu totiz chutna.Dëkuji

  • Veronika Mazalova
    Veronika Mazalova |

    2. 9. 2006 13:38

    v Londyne se polohruba mouka sehnat da... Ceska nebo kdyz jim dojde tak polska... vetsina polskych a pobaltskych potravin a smiseneho zbozi ji prodava... my mame v Hendonu (NW4) tyhle obchudky minimalne tri.

  • vera gihem
    vera gihem |

    16. 6. 2006 19:28

    pomoc ziju v libyi a nevim jak mam udelat cesky chleb mame na neh chut

  • Zdena B
    Zdena B |

    11. 3. 2006 07:13

    Kdyz pecu chleba, tak micham all purpose s rye flour, asi tak 4:1 nebo 5:1 (jak mam naladu a jak hodne te ktere mam). Rye flour se da sehnat v Whole Foods nebo na trhu, kde prodavaji "bulk food" (jsem v CA). Zkusim najit Semolinu, o ktere pise Radka. Diky za tip! Nevi nekdo, jakou mouku koupit, kdyz potrebuju hrubou?

  • David Brix
    David Brix |

    2. 3. 2006 03:07

    sláva !!! žiju v Anglii a už hezky dlouhou dobu se snažím sehnat polohrobou mouku. marně. teď vím, že se mi to nikdy nepovede. no tak mám aspoň o starost míň ... nebo víc ... to je jedno, hlavně že vím, na čem jsem :o)

  • Marti
    Marti |

    28. 2. 2006 17:03

    Pro Martinu, nevim ve kterem state bydlis, ja v NY a tady se daji sehnat ve velkych obchodech jako Stop&Shop nebo Shoprite, Pathmark, cerstve kvasnice se myslim jmenuji cake yeast,ale kdyz se zeptas prodavacu na fresh yeast, taky vetsinou vi o co jde. V obchodech se vetsinou nachazi v chladicim boxu nekde pobliz masla, nebo testa v tube. jsou bude ve stribrnem obalu nebo ve zlutem, ja jsem zatim videla od Fleichman, myslim nebo Red star nebo tak neco, ted si nevzpomenu. Preji uspesne hledani. Pokud se dostanes na internet tak pres google mozna taky najdes nejaky zdroj. Marti

  • martina horvath
    martina horvath |

    22. 2. 2006 00:11

    Ahoj ziji v americe a snazila jsem se najit cerstve kvasnice ale pro zatim zadny uspech. Muze mi prosim nekdo napsat v jakem obchode je maji. Jsem v peceni chleba nova koupila jsem si masinu a dari se jenom bych rada vyzkousela chleba z cerstvych kvasnic. diky martina

  • Radka B.
    Radka B. |

    8. 1. 2006 04:06

    Jo, a v USA maji i cerstve kvasnice. Jsou ve stribrnych malickych kvadrikach obvykle v horni polici nekde ve chladirne okolo mleka a masla... Zeptejte se doplnovacu regalu na "fresh yeast"!Preji mnoho uspechu.

  • Radka B.
    Radka B. |

    8. 1. 2006 04:02

    Polohrubou mouku v USA sezenete! Hledejte igelitovy pytlik s moukou "semolina", obvykle maji jemne a hrubeji mletou. Ta jemne mleta je mnohem lepsi nahrada za polohrubou nez Wondra (at uz ve valecku nebo v krabici). Zkuste take mouku oznacenou "BREAD Flour", treba Arthur King brand, je sice jemnejsi, ale ma ten spravny lepek. Provereno 17ti lety experimentovani v USA.

  • Lenka
    Lenka |

    3. 10. 2005 21:29

    Ja to s chlebem uz vzdala, kupuji osmizrnny chleba v krabici pro "breadmachine",jenze ho delam v mise a pecu v troube. Jelikoz bydlim v Houstonu, zjistila jsem ze kyne nejlepe venku, kde je horko. Je krasne krupavy, zdravy a hlavne SLANY!!

  • Radka
    Radka |

    2. 10. 2005 18:20

    tak ja to tedy zkusim a dam vedet...:)

  • Ivka
    Ivka |

    21. 9. 2005 03:38

    Jani z VM, velka vdaka za vysvetlenie. Naozaj som nevedela, ake to odrazene mlieko je. Pytala som sa nan kvoli tomu, lebo v komentari k tomuto receptu je recept na rohliky a tam je treba pouzit odrazene mlieko.Este raz dakujem.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    19. 9. 2005 13:06

    Ivko, nevím, v jaké souvislosti se ptáte na "odražené" mléko, v tomto receptu je nikde nevidím, možná jsem to přehlédla, ale odražené mléko je lehce ohřáté mléko, jenom takové odražené, to se tak říká. Třeba na zadělávaná těsta se dává na kvasnice jenom odražené - nesmí být moc teplé, pochopila?

  • Ivka
    Ivka |

    18. 9. 2005 19:54

    Mohli by ste mi napisat ake je to odrazene mlieko a kde ho v USA zozeniem?

  • Věra Králová
    Věra Králová |

    24. 8. 2005 11:42

    nevite někdo domaci housky ? pry jsou velmi dobre , nevim ingredience. děkuji Věra

  • Edita
    Edita |

    16. 7. 2005 21:28

    Wondra je spis polohruba ne zhruba mouka.

  • marcela slamdeckova
    marcela slamdeckova |

    10. 7. 2005 00:31

    Pavlo jstli jste v USA..kvasnice se prodavaji v prasku jsou tri sacky spojene k sobe (najdete je u mouky a ingredienci na peceni)jmenuji se yeast! Wondra je myslim hruba mouka nebo se pletu..?S tim octem sama nevim snad najit nejaky evropsky obchudek...vyzkousim a napisu jak se to povedlo

  • Petr
    Petr |

    23. 1. 2005 10:56

    Takže ty rohlíky: (Sice to nejsou pravé české gumáky, ale zase se nechají třeba naplnit sýrem, nebo cibulí, nebo čímkoliv jiným :) 1kg hladké mouky, 0,5l odraženého mléka, 3dl oleje, 40g doždí, 4 lžičky cukru a dvě lžičky cukru. Udělám těsto, uválíme ho, zabalíme do rohlíků, pořeme vejcem a pečeme na 180 stupňů do zlatova (20-30min). Pokud chceme, lze je při balení naplnit např směsí kyselého zelí, plíšňového sýra a měkkého salámu, to je moc dobré :)

  • Anonym
    Anonym |

    7. 12. 2004 23:23

    Nazdar, nemate nekdo recept na rohliky, ktere by se daly pect v USA. Sandra 12.7.04

  • Eva
    Eva |

    20. 11. 2004 23:53

    V USA polohruba mouka je - je v modrych valeccich a jmenuje se WONDRA. Horsi je to s octem.....

  • Petra a Misa
    Petra a Misa |

    10. 10. 2004 03:44

    Ok.,ok., diky za recept. Jsme parta z Ceska na Zelande a tak zkousime vytvorit, co se da. Knedliky sly, tak snad to pujde. Napisem, jak to slo. Diky

  • Pavla Václahovská
    Pavla Václahovská |

    28. 9. 2004 06:36

    Cím muzu nahradit drozdí ?Totiz tady neexistuje drozdi a ani kyprici prasek do peciva. Jak udelat chleba beze drozdi ?

  • Petr
    Petr |

    1. 8. 2004 13:47

    Bohužel, z toho to nejde. Já si ho nechávám posílat přes FedEx :)

  • Klara
    Klara |

    30. 7. 2004 11:28

    No jo, ale tady jiny ocet nez vinny nedostanu ( jeste tak jablecny) :-(

  • daniela
    daniela |

    12. 6. 2004 09:27

    Simono, to budeš mít směs hladké a hrubé, pochop, že polohrubá - tj. na polohrubo umletá :-)) Ale fakt je, že to jde taky... on se chleba upeče totiž z čehokoliv :-)

  • Simona
    Simona |

    2. 4. 2004 16:16

    v zahranici je i hruba mouka a da se s michat z hladkou moukou a vytvorit si polohrubou.