Citronový koláč z mléčné rýže

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
80 minut
neuvedeno
neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 125
      g kulatozrnná rýže
    • 2
      ks citron (ze dvou kusů citrónů)
    • 200
      g cukr krupice
    • 4
      ks žloutek
    • 150
      g hladká mouka
    • 100
      g máslo
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      lžíce moučkový cukr (na poprášení)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Rýži zalijte studenou vodou a nechte 12 hodin bobtnat. Vsypte do cedníku a propláchněte studenou vodou. Rýži dejte vařit asi na 45 minut do 400 ml vody se 60 g cukru a citronovou kůrou na velmi mírný plamen. Poté kůru vyjměte a rýži nechte vychladnout. V misce ušlehejte tři žloutky s 90 g cukru do pěny. Vmíchejte do rýže spolu s citronovou šťávou. Z mouky, másla, zbylého cukru, soli a jednoho žloutku připravte křehké těsto a dejte zabalené do fólie na hodinu do chladu.
2
Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto ještě jednou prohněťte a mezi dvěma fóliemi rozválejte. Vyložte jím formu o průměru 32 cm i s okraji, které dobře vymačkejte. Navrch položte kruh z pečicího papíru, vsypte suché fazole nebo keramické korálky na zatížení a pět minut předpečte, až těsto zezlátne. Na těsto rozestřete rýži promíchanou se žloutky. Pečte ještě 20 minut. Ozdobte tenkými proužky kůry a okraje pocukrujte.
Zařazení: Moučníky Koláče
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • drozdKa
    drozdKa |

    1. 8. 2013 14:21

    Vynikající!