Banánový dort III.

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 3
      lžíce vlašské ořechy strouhané
    • 2
      lžíce strouhanka
    • 1
      lžíce hrubá mouka
    • 1
      lžíce kakao
    • 4
      lžíce moučkový cukr
    • 2
      lžíce cukr krystal
    • 6
      ks vejce velká
  • Náplň a ozdoba
    • 4
      ks banány velké
    • čokoládový krém
    • čokoládová poleva

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z nastrouhaných ořechů, strouhanky, mouky a kakaa vymícháme suchou směs. V jedné míse vyšleháme bílky a do nich přidáme krystalový cukr, musí vzniknout tuhý sníh. V druhé míse vyšleháme žloutky spolu s práškovým cukrem na hustý krém. Do žloutkové směsi střídavě opatrně, jen převracením vmícháváme sníh a suchou směs. Těsto vlijeme do dortové formy, které jsme dno vymazali a vysypali moukou nebo strouhankou. Boky ne, aby se těsto o ně přichytilo. Pečeme, spíše sušíme asi hodinu. Tak nám dort neklesne. Otevřeme formu, až když těsto trochu vychladne, aby se boky neskřivily.
2
Úplně studený dortový korpus překrojíme. Potřeme krémem a na něj skládáme jako slimáka po délce rozkrájené banány, až po samotný střed. Musíme je i rozkrajovat, aby se pěkně poskládaly. Zatřeme krémem, přiložíme vrchní díl a celý dort potřeme zbylým krémem. Případně naplněný dort přelejeme čokoládovou polevou.
3
Autora receptu neznám. Dostala jsem ho před 40-ti lety v Rimavskej Sobote. Ale můžu říct, že je to nejoblíbenější dort mých dětí a vnoučat. Pokud mi záleží, aby byl velkolepý, peču tento dort z 1 a 1/2 dávky. Dortový řez je i krásný, po celé délce se rýsují půlměsíčky banánů.
Zařazení: Moučníky Dorty

Komentáře k receptu

  • Kata Klánová
    Kata Klánová |

    25. 4. 2010 15:07

    parádní dort! inspirovala jsem se pařížskou šlehačkou a do ní ještě tvaroh.. a hotové jsem pokapala roztavenýma kaštanama!

  • Gábina H
    Gábina H |

    9. 11. 2007 13:07

    Já bych pekla asi na 150 st.

  • maxiprdelka
    maxiprdelka |

    9. 11. 2007 10:47

    No ja to dnes vecer skusim, je skoda ze tu neni napsane na kolika stupnich se dort susi... prosim pokud to nekdo vi, dopiste to tu aspon do komentaru. Dekuji

  • Petra
    Petra |

    10. 9. 2007 21:38

    Dort jsem pekla v sobotu. Byl naprosto vláčný, křehký a chutný. Na promazání dortu jsem použila po domácku udělanou pařížskou šlehačku. Byl hned pryč. Příště musím péct nejméně z trojité dávky.

  • Hana Konečná
    Hana Konečná |

    9. 5. 2007 13:11

    Výborný, tento dort už jsem pekla 2x a výsledek vždy stál za to. Děti se po něm mohly utlouct.Díky

  • Káťa
    Káťa |

    13. 7. 2006 21:35

    Při jaký teplote fakt pečete?

  • Zdenka
    Zdenka |

    12. 7. 2006 10:04

    Pri akej teplote prosím sa pečie táto torta?Ďakujem.

  • Dana Drašnarová
    Dana Drašnarová |

    12. 7. 2006 07:12

    Vyzkoušela jsem, místo krému jsem použila pařížskou šlehačku a byl opravdu výtečný. I když jsem ze začátku měla obavu z použití strouhanky. Doporučuji a děkuji za výborný recept.

  • Jarka z Bratislavy
    Jarka z Bratislavy |

    23. 11. 2005 18:06

    Milá Andrejka, je, Skomentujte, ked ho urobíte.Len pešte pri nízkom príkone teploty.

  • Andrejka Verešová
    Andrejka Verešová |

    23. 11. 2005 12:46

    Tento recept bude určitě velmi dobrý.