• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Ach ta jablka !

Ach ta jablka !

Redakce
| 5. 10. 2010
Ingredience
Ach ta jablka !

Nevíte si rady s nadúrodou jablek? Poradíme vám... Zkuste si s námi připravit jablečný ocet, mošt, sirup a čaj.

Jablečný ocet - dobrý jablečný ocet má být čistý, jeho příchuť má být příjemná, lahodná, ale ne silně nakyslá či odporně trpká a neobyčejně ostrá. Dobrý domácí ocet můžeme zkoušet tak, že malou část svaříme, vlijeme do čisté láhve a necháme odpařit. Čistý ocet nekalí sklo láhve, netvoří nijakou spodinu. Špatný ocet zanechává po odpaření pronikavě ostrou sedlinu a v ústech pálí. Pro výrobu jablečných nápojů včetně octa jsou vhodnější než jablka nezralá jablka plně zralá, ale nikoliv přezrálá. Jablka sesbíraná na počátku zrání jsou pro nápoje nevhodná. Jsou příliš trpká, kyselá a málo šťavnatá. Daleko vhodnější jsou padaná jablka, jejichž plody jsou již velikostně zcela vyvinuté a počínají konzumně nebo sklizňově dozrávat. Strupovitost jablek není na závadu. Nahnilé nebo plesnivé plody musíme odstranit. Namrzlá jablka jsou pro zpracování naprosto nevhodná. Jablka rozdrtíme na kaši a dáme do sklenice. Na dva litry kaše počítáme 1,8 l vody a 1 kg cukru jako přísady. Šest dnů necháme břečku kvasit, sedmého dne ji procedíme a vsypeme do sklenice vypláchnuté horkým octem. Přelijeme panákem čistého octa, dvěma panáky čistého alkoholu a po sedmi nedělích stáčíme. Chceme-li si vyrobit ocet například s česnekovou příchutí, rozetřeme 3 větší stroužky česneku a zalijeme je litrem jablečného octa. Směs důkladně promícháme a necháme v zakryté nádobě 2 dny stát v ledničce. Po této době ocet scedíme a naplníme do lahví.

Jablečný mošt - při výrobě moštu jablka opereme, rozdrtíme a šťávu odkalíme. Takto získanou šťávu již žádným způsobem neupravujeme, protože je sama o sobě lahodná, osvěžující a aromatická. V průběhu drcení, lisování a ostatních manipulací je třeba dbát, aby nedocházelo ke zbytečnému provzdušňování, a tím k nežádoucímu hnědnutí nápoje. Jablečný mošt plníme do lahví, které vložíme do vodní lázně teplé 80 °C po dobu 15-20 minut

Jablečný sirup - dobře opraná jablka rozdrtíme a vylisujeme. Šťávu ponecháme 6-12 hodin sedimentovat a poté ji opatrně stáhneme hadičkou z kalů. Pokud chceme mít sirup více čirý, můžeme šťávu ještě přefiltrovat. Šťávu zahříváme na 80-90 °C, za neustálého míchání přidáváme odvážené množství cukru. Teplotu šťávy nesmíme při rozpouštění cukru snížit. Během zahřívání odstraňujeme z povrchu pěnu. Teplotu příliš nezvyšujeme a neprodlužujeme (asi 5 minut), protože jablečný sirup velice snadno získává varnou příchuť. Na 1 litr jablečné šťávy z kyselejších odrůd nebo z jablek méně zralých použijeme 1,6-1,7 kg cukru a 8-10 g kyseliny citronové. Na 1 litr šťávy ze sladších odrůd a konzumně zralých plodů použijeme 1,5 kg cukru a 15-17 g kyseliny citronové. Hotový sirup plníme do lahví asi při teplotě 40 °C. Láhve zazátkujeme a necháme chladnout na vzduchu.

Čaj z jablečných slupek - bude-li vám líto vyhozených slupek, neváhejte a připravte si z nich čaj. Slupky z dobře omytých jablek oloupané nerezovým nožem usušíme na dřevěné lísce na stinném, ale vzdušném místě. Sušení probíhá zpočátku pozvolna při teplotě asi 30-40 °C. Po tomto předsušení může být sušící teplota až 50 °C, při dosoušení teplotu opět snížíme na 30 °C. Usušené jablečné slupky mají být částečně zkroucené, křehké, velice lámavé, ale nikoliv drobivé, a nemají být zčernalé. Čaj připravujeme ve skleněné nebo smaltované nádobě přelitím 3-4 plných lžic slupek 1 litrem vroucí vody. Necháme asi 15 minut vyluhovat a poté čaj scedíme.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Křupavé hovězí nudličky s brokolicí

Křupavé hovězí nudličky s brokolicí

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

Poslední sledované recepty

607
Kobližky s čokoládou
Kobližky s čokoládou
169
Asijský hot dog
Asijský hot dog
135
Filety ze pstruha s čočkovým salátem
Filety ze pstruha s…
73
Hovězí na paprice
Hovězí na paprice
54
Vynikající tvarohové lívance
Vynikající tvarohové…

Zajímavé články

5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se smetanou, kokosovým mlékem, kari i opečenou slaninou
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se…
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na cereálie a koláče, máme 5 lepších tipů!
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na…
Všechny chutě F.O.O.D. pikniku
Všechny chutě F.O.O.D. pikniku
Od pondělí do pátku: Rychlé večeře z pánve
Od pondělí do pátku: Rychlé večeře z pánve
Obědy do krabičky: Nejlepší recepty, se kterými ušetříte a hlavně si pochutnáte jako v restauraci
Obědy do krabičky: Nejlepší recepty, se kterými…
AHA.cz Zadlužená Gajerová se obrací na soud: Z herečky květinářkou

Zadlužená Gajerová se obrací na soud: Z herečky květinářkou

Mimibazar Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Dáma.cz Nejpřitažlivější ženská znamení horoskopu: Komu muži padají k nohám?

Nejpřitažlivější ženská znamení horoskopu: Komu muži padají k nohám?

Blesk pro ženy Nejlepší boty na přechodné období pro dvacítky i ženy 60+? Vsaďte na tyto!

Nejlepší boty na přechodné období pro dvacítky i ženy 60+? Vsaďte na tyto!

Ženy.cz Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Blesk.cz Love Island 2025: Polibky i vyhazov už v prvním dílu?!

Love Island 2025: Polibky i vyhazov už v prvním dílu?!

SportRevue.cz FOTO: Pikantní snímky norské modelky, která miluje Manchester United

FOTO: Pikantní snímky norské modelky, která miluje Manchester United

Maminka.cz Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Blesk Horoskopy Která znamení zvěrokruhu trpí obžerstvím a kdo si pečlivě hlídá jídelníček?

Která znamení zvěrokruhu trpí obžerstvím a kdo si pečlivě hlídá jídelníček?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Ach ta jablka !
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact