• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jak šla pizza světem

Jak šla pizza světem

F.O.O.D.
| 21. 6. 2016
Gourmet
Jak šla pizza světem

Za pravlast jednoho z nejoblíbenějších fastfoodových jídel na světě se sice právem považuje Itálie, ale pečenou placku s nejrůznějšími variantami oblohy připravují i jinde.

Italská pizza se sušenou šunkou

2 pizzy, příprava: 25 minut + odležení

* 500 g hladké vysokolepkové mouky (na pizzu)
* 10 g sušeného droždí
* 0,5 lžičky soli
* 3 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
* 300 ml rajčatového suga
* sůl a pepř
* 200 g mozzarelly
* 200 g sušené šunky
* 4 hrsti čerstvé rukoly

Odvažte si 500 g mouky a smíchejte ji s droždím a solí. Přilijte 300 ml vody a olej a lehce promíchejte vařečkou. Pak už zpracovávejte rukama tak dlouho, až vznikne vláčné nelepivé těsto. To rozdělte na dva díly, dejte je do mikrotenových sáčků a vložte na 1 až 2 dny do chladničky. Troubu zapněte na 250 °C nebo na program pizza. Na pomoučněném válu prsty od středu ven vytvarujte z těsta pizzové placky, potřete je sugem, dochuťte solí a pepřem, pokapejte olivovým olejem, poklaďte natrhanou mozzarellou a plátky sušené šunky. Pečte v předehřáté troubě 8 až 10 minut. Před podáváním ozdobte čerstvou rukolou.

Náš TIP: Na pizzu můžete přidat i další ingredience, které máte rádi – třeba spařený listový špenát smíchaný s nadrceným česnekem a solí či žampiony.


Turecké pide

4–5 kusů, příprava: 90 minut

* 1,5 hrnku hladké mouky
* 0,5 sáčku sušeného droždí
* 0,5 lžičky krupicového cukru
* 1 lžička soli
* 5 lžic olivového oleje
* 1 vejce na potření
* kmín a sezamová semínka

NÁPLŇ

* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce oleje
* 200 g mletého hovězího masa
* 1 lžička římského kmínu
* 0,5 lžičky koriandru
* sůl a pepř
* 200 g loupaných rajčat
* sekané bylinky

Do mísy prosejte mouku, přidejte droždí, cukr a sůl. Pak k suché směsi přilijte olej a půl hrnku vlažné vody. Pomocí robota vypracujte hladké těsto, poprašte ho moukou a nechte v teple kynout. Připravte si náplň. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte, orestujte na oleji a pak přidejte maso. Promíchejte, zarestujte, dochuťte kořením, solí a pepřem. Přidejte loupaná rajčata a duste asi 40 minut. Vykynuté těsto rozdělte na 4 až 5 stejných kusů, z nich vyválejte placičky, doprostřed dejte náplň, po stranách zvedněte a na špičkách spojte. Vložte na plech s pečicím papírem, potřete vajíčkem a posypte semínky a kmínem. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut při 200 °C. Hotové ozdobte nasekanými bylinkami.


Americká pizza se žampiony

2 pizzy, příprava: 30 minut + odležení

* 300 g hladké mouky + na podsypání
* 1 prášek do pečiva
* 0,5 lžičky soli
* 4 lžíce oleje
* 300 ml rajčatové passaty
* 6–8 žampionů
* sůl a pepř
* 200 g tučného strouhaného sýra

Do mísy od robota nasypte mouku, prášek do pečiva a sůl. Promíchejte, pak přilijte olej a asi 180 ml vody. Pomocí hnětacího háku vypracujte těsto (pokud je moc suché, přidejte trochu vody, a jestli se naopak nechce spojit, přidejte trochu mouky), rozdělte ho na dva stejně velké díly a vyválejte je na požadovanou velikost. Troubu předehřejte na 230 °C nebo nastavte na program pizza. Placky těsta vložte na plech lehce vymazaný olejem, potřete je passatou, poklaďte na plátky nakrájenými očištěnými žampiony, osolte, opepřete a bohatě zasypte strouhaným sýrem. Pečte asi 12 minut. Pizza je hotová, když jsou okraje zlatavé a sýr dokonale rozpuštěný.

Náš TIP: Pizzu můžete také upéct ve tvaru a velikosti plechu, v tom případě ho vymažte olejem a těsto prsty roztáhněte až k okrajům.


Mini flammkuchen z Alsaska

10–12 kousků, příprava: 35 minut + kynutí

* 250 g hladké mouky + na podsypání
* 50 g žitné mouky
* 0,5 sáčku sušeného droždí
* 0,5 lžičky soli
* 1 lžíce rozpuštěného másla
* 2 cibule
* 100 g anglické slaniny
* 1 lžíce oleje
* 200 ml creme fraîche
* mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Obě mouky prosejte do mísy, přidejte sušené droždí, sůl, 175 ml vlažné vody a lžíci rozpuštěného másla. Pečlivě prohněťte (ideálně pomocí robota s hnětacími háky).
Hladké těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 30 minut. Mezitím oloupejte a nasekejte cibuli a společně s nakrájenou slaninou orestujte na oleji. Hotové těsto rozdělte na 10 až 12 dílů, každý rozválejte dotenka, potřete creme fraîche, osolte, opepřete a posypte trochou orestované slaniny s cibulí. Pečte v předehřáté troubě na 230 °C asi 15 minut.

Náš TIP: Pokud je někdo ve vaší rodině vegan, zkuste také verzi zcela bez živočišných produktů. Místo másla vmíchejte do těsta lžíci oleje, povrch koláčků potřete sójovým jogurtem a anglickou slaninu nahraďte nasekaným uzeným tofu.


Řecký koláč se špenátem a kozím sýrem

na 1 plech, příprava: 40 minut + kynutí

* 1 sáček sušeného droždí
* 1 lžička medu
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžička mořské soli
* 3,5 hrnku hladké mouky + na podsypání
* 200 g rajčatového protlaku
* sůl a pepř
* 150 g listového špenátu
* 100 g kozího sýra
* 2 stroužky česneku
* 1 cibule

V míse smíchejte droždí, půl hrnku vlažné vody a med. Počkejte asi 10 minut, až se droždí aktivuje. Pak přidejte olivový olej, sůl, hrnek vlažné vody a postupně
přisypávejte mouku. Těsto rukou zpracovávejte tak dlouho, až bude hladké a nelepivé. Kouli těsta potřete olejem, zakryjte fólií a nechte v teple asi hodinu kynout. Pak ho na pomoučněné ploše rozválejte do požadovaného tvaru. Koláč můžete péct na plechu nebo i v pizza formě s pečicím papírem. Plát potřete rajčatovým protlakem, osolte, opepřete a poklaďte spařenými špenátovými listy a kousky sýra. Nakonec posypte najemno nasekaným česnekem a cibulí nakrájenou na proužky. Pečte v předehřáté troubě na 220 °C asi 10 až 15 minut dozlatova.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

35 minut
Červené špagety

Červené špagety

60 minut
Dýňový kompot

Dýňový kompot

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

Poslední sledované recepty

64
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
52
Vláčný perník s jablky
Vláčný perník s jablky
30
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
27
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
19
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…

Zajímavé články

Bramborové smaženky s houbami podle Jiřiny Bohdalové si nesmíte nechat ujít
Bramborové smaženky s houbami podle Jiřiny…
Pamela Anderson umí nejen hrát, ale i vařit a péct. Zkuste její hruškové galetky
Pamela Anderson umí nejen hrát, ale i vařit a…
Šťavnatá dýně v podzimní kuchyni: 8 sladkých i slaných receptů, které vám budou zatraceně chutnat
Šťavnatá dýně v podzimní kuchyni: 8 sladkých i…
Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám budou chutnat
Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám…
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším řešením je jedna chutná kombinace
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším…
AHA.cz Kate celá zelená vyděsila veřejnost: Těžká nemoc zpátky?

Kate celá zelená vyděsila veřejnost: Těžká nemoc zpátky?

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Blesk pro ženy Styl Victorie Beckham: Tyhle módní triky zaručují styl i centimetry navíc!

Styl Victorie Beckham: Tyhle módní triky zaručují styl i centimetry navíc!

Ženy.cz „Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

„Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

Blesk.cz Rozzářená princezna Kate: Podpořila Victorii Beckhamovou!

Rozzářená princezna Kate: Podpořila Victorii Beckhamovou!

SportRevue.cz FOTO: Holky s šišatým míčem. Podívejte se na polonahé krásky z nejrajcovnější sportovní soutěže na světě

FOTO: Holky s šišatým míčem. Podívejte se na polonahé krásky z nejrajcovnější sportovní soutěže na světě

Maminka.cz Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Blesk Horoskopy Kolikátého jste se narodili? Datum ovlivňuje vaši povahu

Kolikátého jste se narodili? Datum ovlivňuje vaši povahu

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jak šla pizza světem
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact