233/553/4-102_profimedia_0253082885.jpg

Jak šla pizza světem

11.07.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Za pravlast jednoho z nejoblíbenějších fastfoodových jídel na světě se sice právem považuje Itálie, ale pečenou placku s nejrůznějšími variantami oblohy připravují i jinde.

Italská pizza se sušenou šunkou

2 pizzy, příprava: 25 minut + odležení

* 500 g hladké vysokolepkové mouky (na pizzu)
* 10 g sušeného droždí
* 0,5 lžičky soli
* 3 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
* 300 ml rajčatového suga
* sůl a pepř
* 200 g mozzarelly
* 200 g sušené šunky
* 4 hrsti čerstvé rukoly

Odvažte si 500 g mouky a smíchejte ji s droždím a solí. Přilijte 300 ml vody a olej a lehce promíchejte vařečkou. Pak už zpracovávejte rukama tak dlouho, až vznikne vláčné nelepivé těsto. To rozdělte na dva díly, dejte je do mikrotenových sáčků a vložte na 1 až 2 dny do chladničky. Troubu zapněte na 250 °C nebo na program pizza. Na pomoučněném válu prsty od středu ven vytvarujte z těsta pizzové placky, potřete je sugem, dochuťte solí a pepřem, pokapejte olivovým olejem, poklaďte natrhanou mozzarellou a plátky sušené šunky. Pečte v předehřáté troubě 8 až 10 minut. Před podáváním ozdobte čerstvou rukolou.

Náš TIP: Na pizzu můžete přidat i další ingredience, které máte rádi – třeba spařený listový špenát smíchaný s nadrceným česnekem a solí či žampiony.


Turecké pide

4–5 kusů, příprava: 90 minut

* 1,5 hrnku hladké mouky
* 0,5 sáčku sušeného droždí
* 0,5 lžičky krupicového cukru
* 1 lžička soli
* 5 lžic olivového oleje
* 1 vejce na potření
* kmín a sezamová semínka

NÁPLŇ

* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce oleje
* 200 g mletého hovězího masa
* 1 lžička římského kmínu
* 0,5 lžičky koriandru
* sůl a pepř
* 200 g loupaných rajčat
* sekané bylinky

Do mísy prosejte mouku, přidejte droždí, cukr a sůl. Pak k suché směsi přilijte olej a půl hrnku vlažné vody. Pomocí robota vypracujte hladké těsto, poprašte ho moukou a nechte v teple kynout. Připravte si náplň. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte, orestujte na oleji a pak přidejte maso. Promíchejte, zarestujte, dochuťte kořením, solí a pepřem. Přidejte loupaná rajčata a duste asi 40 minut. Vykynuté těsto rozdělte na 4 až 5 stejných kusů, z nich vyválejte placičky, doprostřed dejte náplň, po stranách zvedněte a na špičkách spojte. Vložte na plech s pečicím papírem, potřete vajíčkem a posypte semínky a kmínem. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut při 200 °C. Hotové ozdobte nasekanými bylinkami.


Americká pizza se žampiony

2 pizzy, příprava: 30 minut + odležení

* 300 g hladké mouky + na podsypání
* 1 prášek do pečiva
* 0,5 lžičky soli
* 4 lžíce oleje
* 300 ml rajčatové passaty
* 6–8 žampionů
* sůl a pepř
* 200 g tučného strouhaného sýra

Do mísy od robota nasypte mouku, prášek do pečiva a sůl. Promíchejte, pak přilijte olej a asi 180 ml vody. Pomocí hnětacího háku vypracujte těsto (pokud je moc suché, přidejte trochu vody, a jestli se naopak nechce spojit, přidejte trochu mouky), rozdělte ho na dva stejně velké díly a vyválejte je na požadovanou velikost. Troubu předehřejte na 230 °C nebo nastavte na program pizza. Placky těsta vložte na plech lehce vymazaný olejem, potřete je passatou, poklaďte na plátky nakrájenými očištěnými žampiony, osolte, opepřete a bohatě zasypte strouhaným sýrem. Pečte asi 12 minut. Pizza je hotová, když jsou okraje zlatavé a sýr dokonale rozpuštěný.

Náš TIP: Pizzu můžete také upéct ve tvaru a velikosti plechu, v tom případě ho vymažte olejem a těsto prsty roztáhněte až k okrajům.


Mini flammkuchen z Alsaska

10–12 kousků, příprava: 35 minut + kynutí

* 250 g hladké mouky + na podsypání
* 50 g žitné mouky
* 0,5 sáčku sušeného droždí
* 0,5 lžičky soli
* 1 lžíce rozpuštěného másla
* 2 cibule
* 100 g anglické slaniny
* 1 lžíce oleje
* 200 ml creme fraîche
* mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Obě mouky prosejte do mísy, přidejte sušené droždí, sůl, 175 ml vlažné vody a lžíci rozpuštěného másla. Pečlivě prohněťte (ideálně pomocí robota s hnětacími háky).
Hladké těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 30 minut. Mezitím oloupejte a nasekejte cibuli a společně s nakrájenou slaninou orestujte na oleji. Hotové těsto rozdělte na 10 až 12 dílů, každý rozválejte dotenka, potřete creme fraîche, osolte, opepřete a posypte trochou orestované slaniny s cibulí. Pečte v předehřáté troubě na 230 °C asi 15 minut.

Náš TIP: Pokud je někdo ve vaší rodině vegan, zkuste také verzi zcela bez živočišných produktů. Místo másla vmíchejte do těsta lžíci oleje, povrch koláčků potřete sójovým jogurtem a anglickou slaninu nahraďte nasekaným uzeným tofu.


Řecký koláč se špenátem a kozím sýrem

na 1 plech, příprava: 40 minut + kynutí

* 1 sáček sušeného droždí
* 1 lžička medu
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžička mořské soli
* 3,5 hrnku hladké mouky + na podsypání
* 200 g rajčatového protlaku
* sůl a pepř
* 150 g listového špenátu
* 100 g kozího sýra
* 2 stroužky česneku
* 1 cibule

V míse smíchejte droždí, půl hrnku vlažné vody a med. Počkejte asi 10 minut, až se droždí aktivuje. Pak přidejte olivový olej, sůl, hrnek vlažné vody a postupně
přisypávejte mouku. Těsto rukou zpracovávejte tak dlouho, až bude hladké a nelepivé. Kouli těsta potřete olejem, zakryjte fólií a nechte v teple asi hodinu kynout. Pak ho na pomoučněné ploše rozválejte do požadovaného tvaru. Koláč můžete péct na plechu nebo i v pizza formě s pečicím papírem. Plát potřete rajčatovým protlakem, osolte, opepřete a poklaďte spařenými špenátovými listy a kousky sýra. Nakonec posypte najemno nasekaným česnekem a cibulí nakrájenou na proužky. Pečte v předehřáté troubě na 220 °C asi 10 až 15 minut dozlatova.

Fotogalerie

218/553/4-103_profimedia_0180244002.jpg 222/553/4-104a_profimedia_0216443545.jpg 226/553/4-104b_profimedia_0009189528.jpg 230/553/4-105_profimedia_0253159915.jpg 234/553/4-102_profimedia_0253082885.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Co dominuje na vánočním stole ve Francii?

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Francouzi na svém vánočním stole milují pečenou krůtu nebo krocana s nádivkou, nejčastěji kaštanovou. Kaštany a pečené maso jsou jejich tradiční pokrmy na vánočím stole. Jako dezert volí vánoční poleno neboli piškotovou roládou s máslovým krémem, která je nazdobená tak, že vypadá jako větve.

Španělé o Vánocích milují ryby, šunku a sýry

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Španělé jsou známí tím, že na jejich stole najdeme několik druhů pokrmů. Ani o Vánocích nedělají výjimky, kdy jejich stůl zdobí různé druhy tapas se sýry, zeleninou a uzeninami. Hlavní chod se skládá z malých úhořů, královských krevet nebo pečené ryby s chřestem.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání
Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie! Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie!
Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek? Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web