233/553/4-102_profimedia_0253082885.jpg

Jak šla pizza světem

11.07.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Za pravlast jednoho z nejoblíbenějších fastfoodových jídel na světě se sice právem považuje Itálie, ale pečenou placku s nejrůznějšími variantami oblohy připravují i jinde.

Italská pizza se sušenou šunkou

2 pizzy, příprava: 25 minut + odležení

* 500 g hladké vysokolepkové mouky (na pizzu)
* 10 g sušeného droždí
* 0,5 lžičky soli
* 3 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
* 300 ml rajčatového suga
* sůl a pepř
* 200 g mozzarelly
* 200 g sušené šunky
* 4 hrsti čerstvé rukoly

Odvažte si 500 g mouky a smíchejte ji s droždím a solí. Přilijte 300 ml vody a olej a lehce promíchejte vařečkou. Pak už zpracovávejte rukama tak dlouho, až vznikne vláčné nelepivé těsto. To rozdělte na dva díly, dejte je do mikrotenových sáčků a vložte na 1 až 2 dny do chladničky. Troubu zapněte na 250 °C nebo na program pizza. Na pomoučněném válu prsty od středu ven vytvarujte z těsta pizzové placky, potřete je sugem, dochuťte solí a pepřem, pokapejte olivovým olejem, poklaďte natrhanou mozzarellou a plátky sušené šunky. Pečte v předehřáté troubě 8 až 10 minut. Před podáváním ozdobte čerstvou rukolou.

Náš TIP: Na pizzu můžete přidat i další ingredience, které máte rádi – třeba spařený listový špenát smíchaný s nadrceným česnekem a solí či žampiony.


Turecké pide

4–5 kusů, příprava: 90 minut

* 1,5 hrnku hladké mouky
* 0,5 sáčku sušeného droždí
* 0,5 lžičky krupicového cukru
* 1 lžička soli
* 5 lžic olivového oleje
* 1 vejce na potření
* kmín a sezamová semínka

NÁPLŇ

* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce oleje
* 200 g mletého hovězího masa
* 1 lžička římského kmínu
* 0,5 lžičky koriandru
* sůl a pepř
* 200 g loupaných rajčat
* sekané bylinky

Do mísy prosejte mouku, přidejte droždí, cukr a sůl. Pak k suché směsi přilijte olej a půl hrnku vlažné vody. Pomocí robota vypracujte hladké těsto, poprašte ho moukou a nechte v teple kynout. Připravte si náplň. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte, orestujte na oleji a pak přidejte maso. Promíchejte, zarestujte, dochuťte kořením, solí a pepřem. Přidejte loupaná rajčata a duste asi 40 minut. Vykynuté těsto rozdělte na 4 až 5 stejných kusů, z nich vyválejte placičky, doprostřed dejte náplň, po stranách zvedněte a na špičkách spojte. Vložte na plech s pečicím papírem, potřete vajíčkem a posypte semínky a kmínem. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut při 200 °C. Hotové ozdobte nasekanými bylinkami.


Americká pizza se žampiony

2 pizzy, příprava: 30 minut + odležení

* 300 g hladké mouky + na podsypání
* 1 prášek do pečiva
* 0,5 lžičky soli
* 4 lžíce oleje
* 300 ml rajčatové passaty
* 6–8 žampionů
* sůl a pepř
* 200 g tučného strouhaného sýra

Do mísy od robota nasypte mouku, prášek do pečiva a sůl. Promíchejte, pak přilijte olej a asi 180 ml vody. Pomocí hnětacího háku vypracujte těsto (pokud je moc suché, přidejte trochu vody, a jestli se naopak nechce spojit, přidejte trochu mouky), rozdělte ho na dva stejně velké díly a vyválejte je na požadovanou velikost. Troubu předehřejte na 230 °C nebo nastavte na program pizza. Placky těsta vložte na plech lehce vymazaný olejem, potřete je passatou, poklaďte na plátky nakrájenými očištěnými žampiony, osolte, opepřete a bohatě zasypte strouhaným sýrem. Pečte asi 12 minut. Pizza je hotová, když jsou okraje zlatavé a sýr dokonale rozpuštěný.

Náš TIP: Pizzu můžete také upéct ve tvaru a velikosti plechu, v tom případě ho vymažte olejem a těsto prsty roztáhněte až k okrajům.


Mini flammkuchen z Alsaska

10–12 kousků, příprava: 35 minut + kynutí

* 250 g hladké mouky + na podsypání
* 50 g žitné mouky
* 0,5 sáčku sušeného droždí
* 0,5 lžičky soli
* 1 lžíce rozpuštěného másla
* 2 cibule
* 100 g anglické slaniny
* 1 lžíce oleje
* 200 ml creme fraîche
* mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Obě mouky prosejte do mísy, přidejte sušené droždí, sůl, 175 ml vlažné vody a lžíci rozpuštěného másla. Pečlivě prohněťte (ideálně pomocí robota s hnětacími háky).
Hladké těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 30 minut. Mezitím oloupejte a nasekejte cibuli a společně s nakrájenou slaninou orestujte na oleji. Hotové těsto rozdělte na 10 až 12 dílů, každý rozválejte dotenka, potřete creme fraîche, osolte, opepřete a posypte trochou orestované slaniny s cibulí. Pečte v předehřáté troubě na 230 °C asi 15 minut.

Náš TIP: Pokud je někdo ve vaší rodině vegan, zkuste také verzi zcela bez živočišných produktů. Místo másla vmíchejte do těsta lžíci oleje, povrch koláčků potřete sójovým jogurtem a anglickou slaninu nahraďte nasekaným uzeným tofu.


Řecký koláč se špenátem a kozím sýrem

na 1 plech, příprava: 40 minut + kynutí

* 1 sáček sušeného droždí
* 1 lžička medu
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžička mořské soli
* 3,5 hrnku hladké mouky + na podsypání
* 200 g rajčatového protlaku
* sůl a pepř
* 150 g listového špenátu
* 100 g kozího sýra
* 2 stroužky česneku
* 1 cibule

V míse smíchejte droždí, půl hrnku vlažné vody a med. Počkejte asi 10 minut, až se droždí aktivuje. Pak přidejte olivový olej, sůl, hrnek vlažné vody a postupně
přisypávejte mouku. Těsto rukou zpracovávejte tak dlouho, až bude hladké a nelepivé. Kouli těsta potřete olejem, zakryjte fólií a nechte v teple asi hodinu kynout. Pak ho na pomoučněné ploše rozválejte do požadovaného tvaru. Koláč můžete péct na plechu nebo i v pizza formě s pečicím papírem. Plát potřete rajčatovým protlakem, osolte, opepřete a poklaďte spařenými špenátovými listy a kousky sýra. Nakonec posypte najemno nasekaným česnekem a cibulí nakrájenou na proužky. Pečte v předehřáté troubě na 220 °C asi 10 až 15 minut dozlatova.

Fotogalerie

218/553/4-103_profimedia_0180244002.jpg 222/553/4-104a_profimedia_0216443545.jpg 226/553/4-104b_profimedia_0009189528.jpg 230/553/4-105_profimedia_0253159915.jpg 234/553/4-102_profimedia_0253082885.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Jarní dezerty, které musíte vyzkoušet!

28.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Vše se začíná probouzet a čerstvé ovoce se začíná dostávat na pulty obchodů. Nechte se inspirovat jarními chutěmi a připravte si něco lehkého a sladkého.

Dokonalý mazanec? 5 jednoduchých triků, jak na něj!

27.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Bez pravého mazance by to na Velikonoce nebylo ono. Poradíme vám několik způsobů, které vám pomůžou udělat právě ten váš mazanec.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje? Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje?
Jak zamaskovat odrosty rychle a bez barvení? Známe kosmetické triky! Jak zamaskovat odrosty rychle a bez barvení? Známe kosmetické triky!
Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut? Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web