Co chutná jedné z nejvýraznějších postav porevoluční gastronomie u nás, zakladateli a šéfovi řetězce Zátiší Group?
Kde jste včera večeřel?
Doma, s mojí drahou ženou Markétou.
A co?
Vařila pečeného mořského ďasa se zázvorem, česnekem a zelenou limetkou. Jako přílohu k tomu připravuje restovaný čerstvý špenát, brokolici se zázvorem a grilovaný lilek. Je fantastická kuchařka.
Párty vašich snů – co by se na ní mělo podávat?
Snové párty u nás děláme pořád. Bývají na nich variace sushi a sashimi, v tandooru pečené farmářské kuře na indický způsob, jednoduché domácí těstoviny (nejlépe se zázvorem, česnekem a troškou sicilského peperoncina) a spousta dalších lahůdek. K pití pak podáváme náš oblíbený Zátiší Crémant a výborné bílé nebo červené víno.
Váš vrcholný kousek v kuchyni?
Rád hodně experimentuji, takže neustále zkouším nové věci. Většinou ale vítězí jednoduše grilovaná nebo v troubě pečná ryba se sezonní a organickou zeleninou.
Stálé zásoby v ledničce?
Hodně bioovoce a zeleniny – částečně z babiččiny zahrady (doma jsme téměř z 90 % vegetariáni), vajíčka (od babiččiných slepic) a také čerstvé ryby a organická kuřata.
Koprovka, nebo rajská?
Markéta má určitě raději koprovou, ale jen z čerstvého kopru a s biovajíčky. Já moc na omáčky nejsem.
Jíte raději doma, nebo v restauraci?
To záleží na situaci. Většinou jíme doma, protože naše děti Shaan a Jasmínka jsou ještě malé, 7 a 5 let. Markéta je výborná kuchařka a každý opravdu dostane to, co má rád. Ale čas od času si vyjdeme, abychom vyzkoušeli něco nového. Naše starší děti Virat a Jacqueline (15 a 12 let) milují sushi, tak čas od času s nimi chodíme na dobré sushi a sashimi.
A vaše oblíbené restaurace?
Nyní myslím V Zátiší, je to jedna z nejlepších restaurací ve městě. Ovšem teď s nástupem dvouhvězdičkového michelinského šéfkuchaře Gabriele Felicianiho do Bellevue, to bude ještě těžší volba. Ale jednou začas, když mám chuť na opravdu skvělé české jídlo, tak je to samozřejmě kreativní česká kuchyně Marka Purkarta v Mlýnci.
Musel jste někdy ze zdvořilosti sníst něco, co se vám opravdu příčilo v hrdle?
Ano, jednou, když jsem byl pozván náčelníkem Masajů, na mou počest porazili krávu a přinesli nám její čerstvou krev jako přípitek před celou vesnicí kmene. Jinak nejsem tak zdvořilý, a pokud se mi opravdu něco nelíbí, tak si to nedávám a neváhám to nechat na talíři. Život je příliš krátký.
Jídlo z dětství, po kterém občas zatoužíte?
Teplý indický chléb (paratha) se slaným máslem a čerstvě mletým pepřem.
Co myslíte, mají knedlíky šanci v moderní české kuchyni?
Rozhodně ano. Můžeme být velmi kreativní i s knedlíkem. Podle mého názoru bychom se měli učit více využívat celozrnné mouky a organických složek, aby se i knedlíky mohly stát součástí zdravé výživy.