• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Grilujeme

Grilujeme

Redakce
| 5. 10. 2010
Vizitka
Grilujeme

Kdo by odolal pochoutkám připraveným na grilu! Nejlépe chutná samozřejmě na vzduchu, na zahradě nebo v zahradní restauraci, ale dopřát si grilovanou kotletu nebo klobásu si můžeme i doma a to během celého roku. Zejména když receptů na grilované pokrmy je nepřeberně a grilovat se dá opravdu ledacos - od rozličných druhů zeleniny po sýry.

Přímé grilování

- položte plátek, který má být grilován, na horní část [[http://www.mountfield.cz/grily|grilu]]. Tato metoda je vhodná především pro grilování uzenin, plátků, kotlet, ryb…

Pečení na fólii

- alobalu - pokud připravujete malé nebo křehké kousky, které by mohly proklouznout mezi tyčkami grilovací mřížky, nebo pokud připravujete marinovaná či tučná masa, je třeba mřížku předem pokrýt fólií. Lehce zvedněte okraje fólie, abyse zachytila šťáva unikající z připravovaného pokrmu.

Pečení ve fólii

- alobalu - především pro přípravu ryb, zeleniny, brambor. Tímto způsobem můžete připravit i dietní jídla. Pokrm do folie pečlivě zabalte, aby byla zachycena veškerá šťáva.

Rožnění

- metoda běžná pro přípravu kuřat nebo malých pečínek, tedy stejnoměrně velkých kousků masa. Před tím, než nabodnete drůbež na grilovací rožeň, připevněte křídla a nohy tak, aby se nedotýkaly mřížky s lávovými kameny. Běžný grilovací rošt odstraňte. Lze grilovat až tři kuřata nebo tři pečeně najednou. Lze použít i nepřímou metodu grilování. Před tím, než zapálíte hořák se přesvědčte, že rožeň správně rotuje.

Marinády

Marinády si můžeme podle libosti namíchat sami a libovolně je obměňovat. Vedle marinování se maso, uzeniny a sýry mohou pouze obalovat v grilovacích směsích, které mohou být pokaždé jiné a konečnou chuť pokrmů mění přímo zázračně. Můžeme si je podle své chuti připravit, nebo je koupíme namíchané už tak, že se hodí právě na to, co hlásají na obalu: grilovací směs na kuře, rybu, kotlety…

Typické uzené chuti můžete dosáhnout tak, že na rozžhavené úlomky poházíte kousky dřeva (jabloň, hrušeň, ořech či vinná réva), které jste předtím na močili na půl hodiny do studené vody. Sušené aromatické byliny lze použít stejným způsobem. Víko ponechte přiklopené, aby se kouř nashromáždil uvnitř a dodal tak pokrmu zcela jedinečnou chuť.

Jak na to...

Špízy - na grilovací jehlu napichujte střídavě kousky vepřového masa, slaniny, česneku a cibule. Grilujte až je maso propečené dle Vaší chuti. Kombinujte jen takové druhy masa, které se dělají přibližně stejnou dobu. Vepřové s uzeninou, hovězí se slaninou.

Drůbež - kousky drůbeže jsou zvlášť křehké a šťavnaté, pokud jsou zabaleny ve fólii před položením na grilovací rošt. Drůbež lze také připravovat na rožni. Volné části ( křídla a stehna ) by měly být připevněny k tělu speciální nití. Tím se předejde jejich spálení.

Ryby a plody moře - ryby a mořští živočichové jsou bohatí na protein a mají tendenci se přichytávat ke grilovacímu roštu. Je proto vhodné je podložit fólií nebo do ní zabalit. Pokud však chcete péci pokrm přímo, abyste získali grilovanou chuť, ujistěte se, že je rošt náležitě rozžhavený. Potom se pokrm peče rychleji.

Uzeniny - na grilu můžete připravovat nejrůznější typy uzenin, klobásy, špekáčky apod. Sloupněte uzeninu a napříč ji po obou koncích nařízněte nebo udělejte 3-4 krátké řezy na jejím povrchu. Grilujte na středním ohni po dobu 5-6 minut, max. 10 minut na každé straně.

Brambory a zelenina- můžete péci maso na jedné straně a brambory (gratinované nebo ve slupce atd.) nebo zeleninu na straně druhé.

Zásady správného rožnění

1. Rožníme v žáru, ne v plameni. Přímý oheň spálí vrchní vrstvu a uvnitř je pokrm syrový.
2. Ohniště je třeba předem připravit, vyrobit co nejvíce žhavých uhlíků. Nejlepší je použít dřevěné uhlí.
3. Potřebujeme tvrdší dřevo a raději silná polena. Tenká netvoří oharky, ale prach.
4. Zkušení dělají dva ohně. V jednom pálí dřevo a do druhého vybírají oharky.
5. Vhodnější je podélné ohniště než kruhové.
6. Nespěchat. Čím pomaleji rožníme, tím lépe, trpělivost je přísada do jídla.
7. Stále otáčet, maso se musí rovnoměrně propéct. Pravidelně potírat.
8. Tuk nesmí kapat do ohně. Jeho hořením vznikají karcinogeny.
9. Uzeniny při grilování nařízneme tak, aby nepraskaly. Pokud chceme zvýraznit jejich chuť, můžeme uzeniny během grilování potírat směsí oleje či másla a koření na grilování. Z uzenin jsou vhodnější grilovací klobásy, které mají tenčí střívko.
10. Maso (vepřové plátky, kotlety, vepřovou krkovici na špízu, drůbeží plátky, křidélka, stehýnka, ryby ale i zeleninu) před grilováním alespoň 20 minut marinujme ve směsi koření a oleje.
11. Rošt před grilováním potřete olejem nebo anglickou slaninou, aby se na něj maso nelepilo.
12.Maso zpočátku krátce a intenzivně opečeme, aby se zavřeli póry a maso zůstalo šťavnaté. Poté maso pozvolně grilujeme dozlatova.
13. Během grilování můžeme maso potírat marinádou - maso se pak tolik nevysuší a nepřipálí a na povrchu zůstane křupavá chutná krusta. Navíc tak grilovanému pokrmu dodáme patřičně intenzivní lahodnou chuť.
14.Jestli je maso hotové (kuřecí stehna či celé kuře) poznáme tak, že porci propíchneme nožem - pokud maso neklade téměř žádný odpor, je hotové.

Další články z rubriky

Doporučujeme

15 minut
Vaječné muffiny ve slanině

Vaječné muffiny ve slanině

10 minut
Melounový nanuk

Melounový nanuk

10 minut
Rychlá ředkvičková pomazánka

Rychlá ředkvičková pomazánka

Poslední sledované recepty

98
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
58
Lehký levandulový sirup
Lehký levandulový sirup
57
Jednoduchá koprová omáčka z mléka
Jednoduchá koprová…
42
Báječná cuketová polévka
Báječná cuketová polévka
38
Těsto na palačinky
Těsto na palačinky

Zajímavé články

Ideální zmrzlina podle znamení zvěrokruhu: Co ocení Rak a na čem si pochutná Vodnář?
Ideální zmrzlina podle znamení zvěrokruhu: Co…
Zábavné ovoce: Díky hravému servírování si na něm pochutná úplně každý
Zábavné ovoce: Díky hravému servírování si na něm…
Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota, kterou budou děti milovat
Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota,…
Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její milovaný chlebový pudink nebo plněné lilky
Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její…
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na naše zdraví?
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na…
AHA.cz Zhrzená Šinkorová o Vojtkovi: Koupila jsem si flašku a byla jsem hotová!

Zhrzená Šinkorová o Vojtkovi: Koupila jsem si flašku a byla jsem hotová!

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Podívejte se na foto: Takhle odlišně vypadají ženské vagíny

Podívejte se na foto: Takhle odlišně vypadají ženské vagíny

Blesk pro ženy Synovu závislost na drogách jsem si dlouho nedokázala připustit a brala ji jako vlastní selhání

Synovu závislost na drogách jsem si dlouho nedokázala připustit a brala ji jako vlastní selhání

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Petr Rychlý šel s pravdou ven: Smála se mu i Janžurová!

Petr Rychlý šel s pravdou ven: Smála se mu i Janžurová!

SportRevue.cz FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která dráždila (nejen) golfistky

FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která dráždila (nejen) golfistky

Maminka.cz RECEPT: Pampeliškový sirup: Připravte si doma nápoj nadupaný vitaminy

RECEPT: Pampeliškový sirup: Připravte si doma nápoj nadupaný vitaminy

Blesk Horoskopy Ravenův horoskop na červenec: Berani budou mít napilno, stejně tak Vodnáři

Ravenův horoskop na červenec: Berani budou mít napilno, stejně tak Vodnáři

Abecedazahrady Nejvyšší čas naplánovat zavlažování zahrady. Jakou hadici vybrat a za kolik?

Nejvyšší čas naplánovat zavlažování zahrady. Jakou hadici vybrat a za kolik?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Grilujeme
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí