• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Grilujeme

Grilujeme

Redakce
| 5. 10. 2010
Vizitka
Grilujeme

Kdo by odolal pochoutkám připraveným na grilu! Nejlépe chutná samozřejmě na vzduchu, na zahradě nebo v zahradní restauraci, ale dopřát si grilovanou kotletu nebo klobásu si můžeme i doma a to během celého roku. Zejména když receptů na grilované pokrmy je nepřeberně a grilovat se dá opravdu ledacos - od rozličných druhů zeleniny po sýry.

Přímé grilování

- položte plátek, který má být grilován, na horní část grilu. Tato metoda je vhodná především pro grilování uzenin, plátků, kotlet, ryb…

Pečení na fólii

- alobalu - pokud připravujete malé nebo křehké kousky, které by mohly proklouznout mezi tyčkami grilovací mřížky, nebo pokud připravujete marinovaná či tučná masa, je třeba mřížku předem pokrýt fólií. Lehce zvedněte okraje fólie, abyse zachytila šťáva unikající z připravovaného pokrmu.

Pečení ve fólii

- alobalu - především pro přípravu ryb, zeleniny, brambor. Tímto způsobem můžete připravit i dietní jídla. Pokrm do folie pečlivě zabalte, aby byla zachycena veškerá šťáva.

Rožnění

- metoda běžná pro přípravu kuřat nebo malých pečínek, tedy stejnoměrně velkých kousků masa. Před tím, než nabodnete drůbež na grilovací rožeň, připevněte křídla a nohy tak, aby se nedotýkaly mřížky s lávovými kameny. Běžný grilovací rošt odstraňte. Lze grilovat až tři kuřata nebo tři pečeně najednou. Lze použít i nepřímou metodu grilování. Před tím, než zapálíte hořák se přesvědčte, že rožeň správně rotuje.

Marinády

Marinády si můžeme podle libosti namíchat sami a libovolně je obměňovat. Vedle marinování se maso, uzeniny a sýry mohou pouze obalovat v grilovacích směsích, které mohou být pokaždé jiné a konečnou chuť pokrmů mění přímo zázračně. Můžeme si je podle své chuti připravit, nebo je koupíme namíchané už tak, že se hodí právě na to, co hlásají na obalu: grilovací směs na kuře, rybu, kotlety…

Typické uzené chuti můžete dosáhnout tak, že na rozžhavené úlomky poházíte kousky dřeva (jabloň, hrušeň, ořech či vinná réva), které jste předtím na močili na půl hodiny do studené vody. Sušené aromatické byliny lze použít stejným způsobem. Víko ponechte přiklopené, aby se kouř nashromáždil uvnitř a dodal tak pokrmu zcela jedinečnou chuť.

Jak na to...

Špízy - na grilovací jehlu napichujte střídavě kousky vepřového masa, slaniny, česneku a cibule. Grilujte až je maso propečené dle Vaší chuti. Kombinujte jen takové druhy masa, které se dělají přibližně stejnou dobu. Vepřové s uzeninou, hovězí se slaninou.

Drůbež - kousky drůbeže jsou zvlášť křehké a šťavnaté, pokud jsou zabaleny ve fólii před položením na grilovací rošt. Drůbež lze také připravovat na rožni. Volné části ( křídla a stehna ) by měly být připevněny k tělu speciální nití. Tím se předejde jejich spálení.

Ryby a plody moře - ryby a mořští živočichové jsou bohatí na protein a mají tendenci se přichytávat ke grilovacímu roštu. Je proto vhodné je podložit fólií nebo do ní zabalit. Pokud však chcete péci pokrm přímo, abyste získali grilovanou chuť, ujistěte se, že je rošt náležitě rozžhavený. Potom se pokrm peče rychleji.

Uzeniny - na grilu můžete připravovat nejrůznější typy uzenin, klobásy, špekáčky apod. Sloupněte uzeninu a napříč ji po obou koncích nařízněte nebo udělejte 3-4 krátké řezy na jejím povrchu. Grilujte na středním ohni po dobu 5-6 minut, max. 10 minut na každé straně.

Brambory a zelenina- můžete péci maso na jedné straně a brambory (gratinované nebo ve slupce atd.) nebo zeleninu na straně druhé.

Zásady správného rožnění

1. Rožníme v žáru, ne v plameni. Přímý oheň spálí vrchní vrstvu a uvnitř je pokrm syrový.
2. Ohniště je třeba předem připravit, vyrobit co nejvíce žhavých uhlíků. Nejlepší je použít dřevěné uhlí.
3. Potřebujeme tvrdší dřevo a raději silná polena. Tenká netvoří oharky, ale prach.
4. Zkušení dělají dva ohně. V jednom pálí dřevo a do druhého vybírají oharky.
5. Vhodnější je podélné ohniště než kruhové.
6. Nespěchat. Čím pomaleji rožníme, tím lépe, trpělivost je přísada do jídla.
7. Stále otáčet, maso se musí rovnoměrně propéct. Pravidelně potírat.
8. Tuk nesmí kapat do ohně. Jeho hořením vznikají karcinogeny.
9. Uzeniny při grilování nařízneme tak, aby nepraskaly. Pokud chceme zvýraznit jejich chuť, můžeme uzeniny během grilování potírat směsí oleje či másla a koření na grilování. Z uzenin jsou vhodnější grilovací klobásy, které mají tenčí střívko.
10. Maso (vepřové plátky, kotlety, vepřovou krkovici na špízu, drůbeží plátky, křidélka, stehýnka, ryby ale i zeleninu) před grilováním alespoň 20 minut marinujme ve směsi koření a oleje.
11. Rošt před grilováním potřete olejem nebo anglickou slaninou, aby se na něj maso nelepilo.
12.Maso zpočátku krátce a intenzivně opečeme, aby se zavřeli póry a maso zůstalo šťavnaté. Poté maso pozvolně grilujeme dozlatova.
13. Během grilování můžeme maso potírat marinádou - maso se pak tolik nevysuší a nepřipálí a na povrchu zůstane křupavá chutná krusta. Navíc tak grilovanému pokrmu dodáme patřičně intenzivní lahodnou chuť.
14.Jestli je maso hotové (kuřecí stehna či celé kuře) poznáme tak, že porci propíchneme nožem - pokud maso neklade téměř žádný odpor, je hotové.

Další články z rubriky

Doporučujeme

15 minut
Penne s tuňákem a kukuřicí

Penne s tuňákem a kukuřicí

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

Poslední sledované recepty

69
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
58
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
49
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…
47
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
45
Penne s tuňákem a kukuřicí
Penne s tuňákem a…

Zajímavé články

Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v čem je lepší než ta klasická?
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v…
Proč nevylévat vodu z těstovin? 5 skvělých způsobů, jak ji můžete využít
Proč nevylévat vodu z těstovin? 5 skvělých…
Mraky, mořské vlny nebo bouřka: Poznáváte dezert s tajuplným názvem?
Mraky, mořské vlny nebo bouřka: Poznáváte dezert…
Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu společně s bylinkami. Které vysázet k paprikám, okurkám nebo mrkvi?
Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu…
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin, které vám zajistí krásnou pleť
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin,…
AHA.cz Pastrňák pryč z domu! Zvláštní krok manželky Rebeccy

Pastrňák pryč z domu! Zvláštní krok manželky Rebeccy

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Boubelky, za křivky se nestyďte: Tyto jednodílné plavky vám budou slušet!

Boubelky, za křivky se nestyďte: Tyto jednodílné plavky vám budou slušet!

Blesk pro ženy Jak vypadá dokonalé ženské tělo? Těchto 8 slavných dam k němu podle vědců nemá daleko

Jak vypadá dokonalé ženské tělo? Těchto 8 slavných dam k němu podle vědců nemá daleko

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Poctivá Halle Berryová (58): Kvůli zákazu nahoty mění šatník!

Poctivá Halle Berryová (58): Kvůli zákazu nahoty mění šatník!

SportRevue.cz FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

Maminka.cz Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Blesk Horoskopy 7 nejhorších manželů zvěrokruhu: Na tyhle muže si dejte pozor!

7 nejhorších manželů zvěrokruhu: Na tyhle muže si dejte pozor!

  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Grilujeme
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact