Med, tento podivuhodný výsledek včelího úsilí, v sobě skrývá mnohá tajemství. A je to také skvělá ingredience do receptů na chutné medové speciality. Přesvědčte se sami.
Akátový med je jemný, světlý, silně aromatický. Lipový je zprvu průzračný, později krémovitý a bělavý. Lesní či medovicový med je tmavý a lehce kořenitý, skvěle se hodí k masům, zelenině a sýrům. Kaštanový med s lehounce nahořklou notou volí gurmáni k ovoci a sýrům.
Na jednu půlkilovou sklenici medu nalétají včely 20 000 kilometrů a seberou pyl a nektar z 3 milonů květů.
Další medové recepty najdete v časopise F.O.O.D. 12/2012.
Know-how
• Včela medonosná má šest nožiček, po boku temene hlavy dvě složené oči a na vrcholu temena tři jednoduché oči, které jsou rozmístěné do tvaru trojúhelníku.
• Včela má na každém boku hrudní části jeden pár blanitých křídel, která jsou na povrchu pokrytá množstvím drobných chloupků, okem běžně neviditelných. Přední křídla jsou větší než zadní. Včela je má neustále napjatá. Pohyb křídel je tak rychlý, že není možné sledovat jednotlivé kmity.
• Letící včela spojí zadní křídlo s předními háčky ve sponě. Vytvoří tak souvislou trojúhelníkovou plochu. Včela dokáže letět dopředu, stát za letu na místě a také dokáže stát na podložce a pohybem křídel účinně větrat úl.
• Po příletu do úlu předávají včely létavky nasbíraný nektar, resp. medovici z volátka do volátka úlovým včelám. Ty nektar zahušťují jeho vystavením teplému a větranému prostředí úlu. Zahuštěnou sladinu ukládají do buněk plástů. Dalším odpařováním vody uložená sladina dozrává postupně v med.
Foto: Janne Peters
Produkce: Imme Bohn a Stephanie Nickel
Food styling: Roland Geiselmann a Maren Jahnke
Dekor styling: Maria Grossmann