• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Vaříme na pivu a vínu

Vaříme na pivu a vínu

Redakce
| 5. 10. 2010
Ingredience
Vaříme na pivu a vínu

Pivo jako surovinu pro vaření najdeme, co se týče písemných záznamů, i v těch nejstarších kuchařských knihách ze 16. století. V panských kuchyních, které si potrpěly na labužnické dobroty z masa, zvěřiny, drůbeže, se pivo využívalo k podlévání při vaření, dušení, v lidových kuchyních se z piva nejvíce vařily polévky, které byly velice vydatné a často představovaly hlavní denní jídlo. Kromě piva je bezesporu ideální kuchařskou surovinou víno.

O oblibě pivních polévek svědčí i rodinný recept na svatební pivní polévku , která se připravala jako jeden z plnohodnotných chodů, ze světlého piva, a to přesně v dodržovaném poměru - kolik hostů tolik litrů. O tradici využití piva při vaření není sporů, pochybovat nemusíme ani o prospěšnosti jak pro zdraví, tak pro vlastnosti samotných jídel. Ve prospěch svědčí vitaminy skupiny B a hořké chmelové látky podporující sekreci žluči a štěpení tuků, ve prospěch kuchařských vlastností svědčí celá řada: přidání světlého piva do těstíčka, trojobalu pro smažení znamená odlehčení (na 1 vejce asi 100 ml světlého výčepního piva), pikantnost, řiznost a lehkost dodá omáčkám a šťávám při přípravě masa, ryb, drůbeže, při přípravě sýrových pokrmů pivo „odlehčí“ nejenom výraznější aroma, ale i konzistenci. Strouhaný sýr promíchaný s pivem je vynikající pro gratinování a zapékání toastů, zeleniny nebo teplých předkrmů.

Kromě piva je bezesporu ideální kuchařskou surovinou víno. Věděli o tom své již staří Řekové. Z vína se vařily nejprve kaše a tzv. varmuže, kterých bylo bezpočet druhů - z masa, obilnin, ovoce, mléka či smetany, žloutku a samozřejmě vína a koření, sladily se cukrem či medem. Ty byly zaznamenány v kuchařských knihách již v 16.století, až od 17.století se objevují vinné polévky, většinou sladké chuti. Dnes je víno zcela běžnou součástí při vaření, a to nejenom ve vinařských velmocích - Francii, Španělsku, Itálii, ale v každé regionální kuchyni.
Uplatní se při přípravě různých polévek, jídel zeleninových, sýrových, omáček podávaných k masu, ale i moučníků, ochucuje saláty, studené pomazánky, krémy, pěny. Pikantní chuť s vůní dodá víno při úpravě všech druhů masa, drůbeže, zvěřiny a ryb. Při výběru vína neplatí pravidlo čím dražší resp. starší, uzrálejší, silnější a sladší, tím lepší.

Francouzští kuchaři, kteří jsou přesvědčeni, že bez vína se nedá vůbec vařit, podlévají a dochucují zásadně běžným stolním vínem. Neznamená to ovšem, že lze použít zvětralé, nevýrazné či jakýmkoliv způsobem vadné a nemocné druhy. Každý pokrm vyžaduje s ohledem na jeho výslednou chuť, vůni a případně konzistenci určitý druh vína.

Hovězí a skopové maso vyžaduje zralé červené nebo suché bílé, kuře a jemné telecí nebo krůtí maso zvýrazní polosladké bílé i červené, zvěřina si rozumí se zralými červenými odrůdami, ryby naopak se suchým bílým. Při tepelné úpravě se víno přidává až při dopékání, dovaření či dodušení, aby neunikly těkavé aromatické látky. Nemá to žádný vliv na obsah alkoholu, z těchto pokrmů se nikdo neopije, protože alkohol se vypaří a zachovají se pouze aromatické látky.

Vždyť již Hippokrates pravil, že víno je věc podivuhodně vyhovující člověku zdravému i nemocnému.

Další články z rubriky

Doporučujeme

Zapečená kuřecí prsa

Zapečená kuřecí prsa

45 minut
Tudelská zeleninová polévka

Tudelská zeleninová polévka

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Poslední sledované recepty

173
Fežoáda
Fežoáda
136
Batáty ve slanině
Batáty ve slanině
129
Houbovník z Pojizeří
Houbovník z Pojizeří
95
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
56
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…

Zajímavé články

Nejzdravější zeleninu na světě si můžete vypěstovat sami doma. Seznamte se s řeřichou potoční
Nejzdravější zeleninu na světě si můžete…
Jan Saudek slaví narozeniny: Ochutnejte jeho oblíbené těstoviny, které dodají mužnost
Jan Saudek slaví narozeniny: Ochutnejte jeho…
7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni určitě nedělejte!
7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni…
Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5 večeří, které stihnete do 30 minut
Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5…
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody, proč si ji právě teď vychutnat, plus sladké recepty
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody,…
AHA.cz Bolestivé přiznání Korduly Stropnické! Kruté dětství

Bolestivé přiznání Korduly Stropnické! Kruté dětství

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Toto jsou nejhloupější znamení podle zvěrokruhu: Patříte mezi ně?

Toto jsou nejhloupější znamení podle zvěrokruhu: Patříte mezi ně?

Blesk pro ženy Tenhle trend ocení zejména zralé ženy! Barva, která omladí, je ultra hitem

Tenhle trend ocení zejména zralé ženy! Barva, která omladí, je ultra hitem

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Survivor plný zvratů: Osudná zrada přítele!

Survivor plný zvratů: Osudná zrada přítele!

SportRevue.cz FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Vaříme na pivu a vínu
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact