• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Vaříme na pivu a vínu

Vaříme na pivu a vínu

Redakce
| 5. 10. 2010
Ingredience
Vaříme na pivu a vínu

Pivo jako surovinu pro vaření najdeme, co se týče písemných záznamů, i v těch nejstarších kuchařských knihách ze 16. století. V panských kuchyních, které si potrpěly na labužnické dobroty z masa, zvěřiny, drůbeže, se pivo využívalo k podlévání při vaření, dušení, v lidových kuchyních se z piva nejvíce vařily polévky, které byly velice vydatné a často představovaly hlavní denní jídlo. Kromě piva je bezesporu ideální kuchařskou surovinou víno.

O oblibě pivních polévek svědčí i rodinný recept na svatební pivní polévku , která se připravala jako jeden z plnohodnotných chodů, ze světlého piva, a to přesně v dodržovaném poměru - kolik hostů tolik litrů. O tradici využití piva při vaření není sporů, pochybovat nemusíme ani o prospěšnosti jak pro zdraví, tak pro vlastnosti samotných jídel. Ve prospěch svědčí vitaminy skupiny B a hořké chmelové látky podporující sekreci žluči a štěpení tuků, ve prospěch kuchařských vlastností svědčí celá řada: přidání světlého piva do těstíčka, trojobalu pro smažení znamená odlehčení (na 1 vejce asi 100 ml světlého výčepního piva), pikantnost, řiznost a lehkost dodá omáčkám a šťávám při přípravě masa, ryb, drůbeže, při přípravě sýrových pokrmů pivo “odlehčí“ nejenom výraznější aroma, ale i konzistenci. Strouhaný sýr promíchaný s pivem je vynikající pro gratinování a zapékání toastů, zeleniny nebo teplých předkrmů.

Kromě piva je bezesporu ideální kuchařskou surovinou víno. Věděli o tom své již staří Řekové. Z vína se vařily nejprve kaše a tzv. varmuže, kterých bylo bezpočet druhů - z masa, obilnin, ovoce, mléka či smetany, žloutku a samozřejmě vína a koření, sladily se cukrem či medem. Ty byly zaznamenány v kuchařských knihách již v 16.století, až od 17.století se objevují vinné polévky, většinou sladké chuti. Dnes je víno zcela běžnou součástí při vaření, a to nejenom ve vinařských velmocích - Francii, Španělsku, Itálii, ale v každé regionální kuchyni.
Uplatní se při přípravě různých polévek, jídel zeleninových, sýrových, omáček podávaných k masu, ale i moučníků, ochucuje saláty, studené pomazánky, krémy, pěny. Pikantní chuť s vůní dodá víno při úpravě všech druhů masa, drůbeže, zvěřiny a ryb. Při výběru vína neplatí pravidlo čím dražší resp. starší, uzrálejší, silnější a sladší, tím lepší.

Francouzští kuchaři, kteří jsou přesvědčeni, že bez vína se nedá vůbec vařit, podlévají a dochucují zásadně běžným stolním vínem. Neznamená to ovšem, že lze použít zvětralé, nevýrazné či jakýmkoliv způsobem vadné a nemocné druhy. Každý pokrm vyžaduje s ohledem na jeho výslednou chuť, vůni a případně konzistenci určitý druh vína.

Hovězí a skopové maso vyžaduje zralé červené nebo suché bílé, kuře a jemné telecí nebo krůtí maso zvýrazní polosladké bílé i červené, zvěřina si rozumí se zralými červenými odrůdami, ryby naopak se suchým bílým. Při tepelné úpravě se víno přidává až při dopékání, dovaření či dodušení, aby neunikly těkavé aromatické látky. Nemá to žádný vliv na obsah alkoholu, z těchto pokrmů se nikdo **neopije**, protože alkohol se vypaří a zachovají se pouze aromatické látky.

Vždyť již Hippokrates pravil, že víno je věc podivuhodně vyhovující člověku zdravému i nemocnému.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Tzatziki

Tzatziki

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

24
Pizza těsto z pizzerie
Pizza těsto z pizzerie
23
Rychlovka z papiňáku
Rychlovka z papiňáku
14
Zeleninový salát s brokolicí
Zeleninový salát s…
13
Bezinková šťáva II.
Bezinková šťáva II.
12
Pizza roládky
Pizza roládky

Zajímavé články

Jak odměnit děti za vysvědčení? Připravte pro ně pořádnou baštu!
Jak odměnit děti za vysvědčení? Připravte pro ně…
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo snídani, oběd nebo netradiční dezert?
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo…
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete tady
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete…
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů, které zvládne i úplný začátečník
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
AHA.cz Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Slova, která nejvíc zabolí jeho znamení. Tohle nikdy neříkejte svému partnerovi

Slova, která nejvíc zabolí jeho znamení. Tohle nikdy neříkejte svému partnerovi

Blesk pro ženy Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

SportRevue.cz FOTO: 14 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 14 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz Volno jsem měl, jen když dcera skončila na ARO. Přečtěte si příběh tatínka samoživitele

Volno jsem měl, jen když dcera skončila na ARO. Přečtěte si příběh tatínka samoživitele

Blesk Horoskopy Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Abecedazahrady Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Vaříme na pivu a vínu
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí