• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Slepice a jejich vejce

Slepice a jejich vejce

F.O.O.D.
| 8. 4. 2013
Ingredience
Slepice a jejich vejce

Nedejte se v obchodech zmást lákavými označeními „čerstvá“, „česká“ nebo dokonce „zlatá“ vejce. Vše, co potřebujete o nakupování vajec vědět, najdete na této dvoustraně!

Nejlepší vejce jsou domácí. Máte-li proto možnost je získat (ve městě ji skýtají hlavně farmářské trhy), rozhodně to udělejte. I když před Velikonocemi všichni jako o překot shánějí bílá vejce, na jejich kvalitu nemá barva skořápky žádný vliv. Bílá vejce snášejí pouze určitá plemena nosných slepic (například vlašky), hnědá vejce zase mají obvykle pevnější skořápku.

U běžných plemen odpovídá barva skořápky barvě ušnic. Slepice s bílými ušnicemi snášejí vejce bílá, slepice s červenými ušnicemi hnědá vejce. Barva skořápky nebývá stálá a během snáškového cyklu (začíná ve 20. až 30. týdnu věku slepice) se může měnit.

Vejce se ideálně konzumují asi dva až tři dny po snůšce, kdy bílek a žloutek už nejsou tak slepené, a taky skořápka jde lépe loupat. Mají úplně jinou vůni a samozřejmě chuť.

A nenechte se strašit hrozbou cholesterolu! Poslední výzkumy totiž ukazují, že cholesterol obsažený ve vejcích není zdaleka tolik škodlivý jako ten produkovaný naším vlastním tělem. Pokud je domácí vajíčko na povrchu špinavé, umyjte ho až těsně před konzumací, protože jinak byste jej připravili o ochrannou membránu, která zabraňuje vniknutí možné infekce.

Velikost vajec

Koupíte-li si vejce v obchodě, už obal by měl jasně deklarovat, jedná-li se o vejce tuzemská, či dovezená a jaké hmotnostní kategorie jsou. Třídit a balit vejce smějí pouze třídírny schválené příslušným orgánem dané země. V Česku je to Státní veterinární správa.

Jaká vejce jíš...

Od vstupu České republiky do EU v roce 2004 platí pro producenty vajec povinnost označovat prodávaná vejce nejen podle země původu, ale i to, z jakého chovu pocházejí.

To se dočtete z číselného kódu umístěného přímo na vejcích. Jako první je tu číslo od nuly do trojky označující způsob chovu slepic, od kterých vejce pocházejí, následuje označení země původu a nakonec čtyřmístný číselný kód producenta.

Označení vajec z ekologického chovu začíná znakem „0“. Vejce z volného výběhu (slepice mají prostor k hrabání, snášení vajec do hnízda, popelení se, možnost hřadování a celodenní přístup do výběhu) by měly mít kód „1“, vejce z chovu na podestýlce (v halách) by měla být opatřena textem na obalu „Vejce nosnic v halách“ a kódem „2“.

Vejce slípek chovaných v nyní již tzv. obohacených klecích (musejí mít větší využitelnou plochu, minimálně 600 cm²) pak musejí být opatřena textem „Vejce nosnic v klecích“ a kódem „3“. Těchto vajec je bohužel zatím v prodeji nejvíce.

Unknown media type: gallery

Diskuze ke článku

  • tomas | 4. 3. 2014 17:09

    Tak mě napadá, proč všichni nadávají na polská vejce. Já je v Polsku nakupuji potraviny už 10 let a myslím, že je to stejné jako v čechách , ale levnější. Viz. např <a href="http://www.polskiegazetki.pl">Gazetki</a>

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

40 minut
Marinovaná pikantní žebra

Marinovaná pikantní žebra

Poslední sledované recepty

234
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
31
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
29
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
22
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
19
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Sweet bar: Čím pohostit svatebčany, aby na váš den nikdy nezapomněli?
Sweet bar: Čím pohostit svatebčany, aby na váš…
Kopr dozrává! Vychutnejte si ho v oblíbené omáčce, polévce nebo svěžím salátu
Kopr dozrává! Vychutnejte si ho v oblíbené omáčce…
Marináda na gril podle Zdeňka Pohlreicha, kterou zvládne každý
Marináda na gril podle Zdeňka Pohlreicha, kterou…
Kytičkový koláč s rebarborou a jahodami: Podrobný recept krok za krokem
Kytičkový koláč s rebarborou a jahodami: Podrobný…
Pivní recepty 7x jinak: Pečený bůček, buřty, cibulové kroužky i skvělý sýr na chleba
Pivní recepty 7x jinak: Pečený bůček, buřty,…
AHA.cz Chudák Patrasová: Slováček se v exotickém Thajsku neudržel a…

Chudák Patrasová: Slováček se v exotickém Thajsku neudržel a…

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Plesové šaty pro rok 2023: V kurzu je magenta, černá krajka i řecká elegance

Plesové šaty pro rok 2023: V kurzu je magenta, černá krajka i řecká elegance

Blesk pro ženy Snoubenec ji opustil, protože byla moc tlustá. O dva roky později se stala Miss Velké Británie

Snoubenec ji opustil, protože byla moc tlustá. O dva roky později se stala Miss Velké Británie

Ženy.cz Eva Růžičková: Na výrobu šperků pro Evu Pavlovou jsem měla dva týdny

Eva Růžičková: Na výrobu šperků pro Evu Pavlovou jsem měla dva týdny

Blesk.cz Gabriela Lašková otevřeně o bulimii: Porody mi otevřely oči!

Gabriela Lašková otevřeně o bulimii: Porody mi otevřely oči!

SportRevue.cz Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Maminka.cz RECEPT: Linecké cukroví a vanilkové rohlíčky nesmí na vánočním stole chybět

RECEPT: Linecké cukroví a vanilkové rohlíčky nesmí na vánočním stole chybět

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo by se měl mít na pozoru a kdo nebude mít o vášeň nouzi?

Horoskop na další týden: Kdo by se měl mít na pozoru a kdo nebude mít o vášeň nouzi?

Abecedazahrady Ložnice jako na zámku: DIY tipy, jak na to

Ložnice jako na zámku: DIY tipy, jak na to

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Slepice a jejich vejce
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí