• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Ryby na talíři

Ryby na talíři

F.O.O.D.
| 5. 10. 2010
Ingredience
Ryby na talíři

Ryby by měly v našem jídelníčku zaujímat jedno z čelných míst. jsou pro náš zdravý a pestrý život víc než důležité. důvodem pro malý výskyt ryb na ašich talířích je možná i fakt, že je neumíme dobře připravit. Zkuste to s našimi recepty, za dobrý výsledek ručíme!

Leží-li před vámi zabitá a vykuchaná ryba, máte dvě možnosti: buď přenechat její další úpravu nějakému odborníkovi, nebo si vyhrnout rukávy a dát se do toho sami. Jak ale na to?

Kuchyňská úprava ryb

Rybí maso můžete připravovat na všechny možné kuchařské způsoby. To úplně čerstvé, a nejlépe z mořských ryb, můžete použít třeba na suši či na carpaccio (ochucené nebo uzené tenké plátky). Dále ho lze marinovat, vařit, péct, dusit či vychladlé pečené nebo vařené použít do salátů a pomazánek. Lehce přijímá chutě a vůně různých bylinek a koření, čehož hojně a hlavně chutně využívají kuchyně přímořských států.

Tepelná úprava ryb je oproti masu teplokrevných zvířat velmi krátká, filetům stačí na propečení maximálně deset až patnáct minut, celá ryba potřebuje dobu minimálně dvakrát tak dlouhou (závisí to na její velikosti). Důležité je rybu, ať už celou nebo filety, před přípravou důkladně osušit, pak teprve solit a kořenit.

Nejzdravější a také nejdietnější způsob přípravy, na který přísahají zastánci zdravé výživy, je samozřejmě vaření, nejlépe v páře. Smažená či grilovaná ryba sice není až tak dietní, ale dokřupava vypečená kůžička je opravdovým chuťovým zážitkem. Úlitbou zdraví je pak použití kvalitního rostlinného oleje při jejich přípravě. Přebytečný tuk je dobré odsát pomocí papírové kuchyňské utěrky.

Marinování

Využívá se hlavně ve studené kuchyni při výrobě rybích salátů, zavináčů. Marinovat můžete buď v nálevu (ten kyselý změkčuje rybí kosti, takže je pak v mase prakticky vůbec nevnímáte), nebo v suché kořenicí směsi. Takto upravené maso uložte nejméně na hodinu, ale lépe přes noc, v chladu.

Vaření

Rybu vařte nikoli prudkým varem, protože její křehké maso by se rozpadlo a vzniklý vývar by byl zakalený, ale pouze při teplotě lehce kolem bodu varu.

Vaření v páře

Tento způsob přípravy je podobně šetrný jako vaření, jen při něm nedochází k takovému vylouhování chuťových látek z masa. Rybu položte na napařovací podložku, pod ni vlijte menší množství pokud možno ochucené tekutiny (opět to může být vývar, víno nebo osolená voda ochucená bylinkami nebo kořením) a zakryté vařte.

Dušení

Rybí maso zprudka osmažené na menším množství tuku podlijte vodou, vínem, vývarem nebo také rajčatovým pyré a duste pod poklicí.

Pečení

Pečení je oblíbený způsob přípravy jakéhokoli, tedy i rybího masa. Při této přípravě (můžete péct celou rybu, filety nebo podkůvky) působí na maso stejnoměrná teplota 180–200 °C ze všech stran a ve finále se tak vytvoří zlatavá kůrčička. Pečte vždy na kvalitním rostlinném tuku (nejlépe na olivovém oleji), v případě potřeby podlévejte trochou tekutiny.

Smažení

Maso smažte zvolna na pánvi na tuku. Opět je důležité používat pouze velmi kvalitní rostlinné tuky (nejlépe olivový olej), které můžete zjemnit přidáním trošky másla. Ryby smažte zvolna, pokud máte filety s kůží, začínejte smažením strany s kůží 4 až 5 minut, druhou stranu smažte o polovinu kratší dobu, aby se vám jemné rybí maso nerozpadlo.

Před smažením je dobré rybu lehce obalit v mouce, vhodná je ale také klasická trojkombinace mouka–vejce–strouhanka nebo řídké ochucené těstíčko. Smažením vzniká chutná krustička, která činí smažené pokrmy tak oblíbenými.

Fritování

Ryba je při této úpravě celá ponořená do horkého tuku, a je tedy rychleji a stejnoměrněji osmažena. Ideální teplotou pro fritování je asi 180 °C, při nichž dochází k minimálnímu nasáknutí masa tukem. I tak přebytečný tuk odsajte pomocí papírové kuchyňské utěrky a na fritování používejte jen speciální oleje a tuky, které dobře snášejí vysoké teploty a méně se přepalují.

Grilování

Rybí maso se griluje velmi snadno. Ochucené rybí porce (filety nebo podkůvky) nebo celé ryby při této úpravě klaďte na rozpálený rošt buď přímo, nebo zabalené v alobalu a nechte na ně působit sálavé teplo žhavých uhlíků (nebo jiného tepelného zdroje) zpod roštu.

Během grilování ryby obracejte (skvěle se na to hodí speciální grilovací držák na ryby) a průběžně potírejte marinádou nebo kvalitním olivovým olejem.

Rožnění

Jedná se o grilování, při kterém jsou kousky ryby nebo ryba v celku napíchnuta na rožeň, který se během úpravy nad ohněm plynule otáčí. Ryby je zkrátka možné připravit stejně chutně jako každé jiné maso.

Text: EVA VŠETÍČKOVÁ, časopis F.O.O.D.

Další články z rubriky

Doporučujeme

45 minut
Kyjevský řízek s brokolicovou kaší

Kyjevský řízek s brokolicovou kaší

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

69
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
45
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
40
Šopský salát
Šopský salát
38
Palačinky
Palačinky
36
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka

Zajímavé články

Víte, proč jíst v barvě duhy? Důvod je úplně jiný než ten, aby bylo jídlo lákavější na pohled
Víte, proč jíst v barvě duhy? Důvod je úplně jiný…
Dorty v boho stylu: Pokochejte se těmi nejkrásnějšími
Dorty v boho stylu: Pokochejte se těmi…
Vaření ze smrku a jehličí: Vydejte se na lesní dobrodružství
Vaření ze smrku a jehličí: Vydejte se na lesní…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Jarní vaření Pavla Berkyho: Baví mě suroviny, které jsou v tomto období naprosto jedinečné
Jarní vaření Pavla Berkyho: Baví mě suroviny,…
AHA.cz Potupená Tatiana končí s Dykem? Je těžké si o tom povídat, děsí

Potupená Tatiana končí s Dykem? Je těžké si o tom povídat, děsí

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Blesk pro ženy Ondřej Brzobohatý v tom není sám: Tihle slavní muži se v minulosti převlékli za ženy

Ondřej Brzobohatý v tom není sám: Tihle slavní muži se v minulosti převlékli za ženy

Ženy.cz Žijte v souladu se svými hormony. Jak se starat o pleť během menstruačního cyklu?

Žijte v souladu se svými hormony. Jak se starat o pleť během menstruačního cyklu?

Blesk.cz Sexy Kočendová z Love Islandu v podvazcích: Hříšný šeřík!

Sexy Kočendová z Love Islandu v podvazcích: Hříšný šeřík!

SportRevue.cz FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

Maminka.cz Děcka jsou v pohodě aneb Když se rodič nedívá. Tyhle rodinné momentky mluví za vše

Děcka jsou v pohodě aneb Když se rodič nedívá. Tyhle rodinné momentky mluví za vše

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Komu vstoupí do života láska a koho čeká absolutní vyčerpání?

Horoskop na další týden: Komu vstoupí do života láska a koho čeká absolutní vyčerpání?

Abecedazahrady Mokřad v zahradě: Jak jej založit, osadit a udržovat

Mokřad v zahradě: Jak jej založit, osadit a udržovat

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Ryby na talíři
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí