• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Není všechno černé kaviár

Není všechno černé kaviár

Redakce
| 5. 10. 2010
Ingredience
Není všechno černé kaviár

Snaha vydávat napodobeninu za originál bude nejspíš stejně stará jako okamžik, kdy se v lidských rukou objevilo něco cenného. Možná byl tím prvním padělkem pazourek, kterému se hned napoprvé ulomila špička, možná něco jiného. Ale určitě došlo brzy i na jídlo a někoho z pralidí napadlo při směnném obchodu vydávat za steak z mamutí kýty pořádný kus nohy tehdy ještě nedomestifikovaného psa...

Nenechat si věšet potravinové bulíky na nos předpokládá alespoň trochu se v zrádných úskalích vyznat. Pro pořádek bychom si ovšem měli gastronomickou faleš rozdělit do tří kategorií.

Do první kategorie patří výrobky či pokrmy, které příliš nezastírají, že jsou něčím jiným.

Kuře a la bažant

o sobě netvrdí, že je bažant, ale že je to kuře upravené jako bažant. Postup je tedy vcelku nevinný a aktérům přináší především poznatek, že napodobenina se stejně nikdy nevyrovná originálu. Kdyby tomu tak bylo, nemusela by se připravovat.

Druhou kategorii tvoří produkty, jejichž označení sice není přímo lživé, ale také vám neříká pravdu do očí. Pracovníci potravinářské inspekce tomu říkají název zavádějící nebo klamavý. Klasickým příkladem je označení mořský losos. Kolik zákazníků asi ví, že za doslovným překladem německého Seelachs se skrývá treska šedá? Tyto drobné finty s pravdou-nepravdou jsou dnes nejrozšířenější. Budiž ovšem řečeno, že napodobeniny této kategorie v drtivé většině případů odlišuje od originálu výrazný cenový rozdíl, který všem zasvěceným dává jasné vodítko.

Do třetí kategorie můžeme zařadit potravinové falzifikáty, které se tváří jako originál se vším všudy. V běžné obchodní síti se téměř nevyskytují, jsou doménou tržišť a pouličního prodeje.

KDE HROZÍ FALEŠNÁ HRA

Hovězí svíčková

Pokud si doma děláte bifteky jen výjmečně a jdete si je koupit, zkušený řezník to na vás pozná. Místo pravé svíčkové - dlouhého pruhu masa ležícího pod hřbetem - pak možná dostanete kuželovitý kus ramínka od předních nohou, kterému se ostatně v Čechách říká falešná svíčková. Zkušený kuchař by fintu odhalil okamžitě, protože pravá svíčková se liší tvarem, strukturou i barvou. Pro začátečníky je vodítkem tenká blána stříbřité bravy, která pokrývá jednu stěnu pravé svíčkové po celé délce.

Losos uzený

Takřka učebnicová ukázka klamavých postupů. Originál má několikanásobně vyšší cenu než náhražky (nejčastěji treska), k vytvoření iluze přitom stačí umělé barvivo. Jeho použití je sice přípustné, ale jenom v případě jednoznačného názvu výrobku, tedy např. pomazánka a la losos nebo losos drcený nepravý. Ve složení výrobku, které nesmí chybět na obalu, musí být uvedena použitá surovina (např. treska tmavá). Použití náhražek signalizuje název mořský losos, uvedení potravinářských barviv ve složení výrobku (např. E 110, E 124) a také cena: 1 kg pravého lososa v plátcích stojí kolem 800 Kč, náhražky se prodávají za cenu méně než poloviční.

Med

Bývá občas falšován přídavkem řepného cukru. Stejně jako mnohé jiné padělky se vyskytuje nejčastěji u stánků. Lze jej rozpoznat nejen podle chuti, ale i podle odlišné vůně.

Kaviár

Původně sem patřily jen jikry z jesetera či vyzvy, později se označení rozšířilo na jikry dalších ryb (lososa, pstruha) obarvené načerno nebo načerveno. Rozdíl v barvě je neznatelný, v chuti značný. Opět se vyplatí prohlédnout si složení výrobku na obalu. Také peníze tu hovoří jasně - za zhruba 100 Kč 100 g pravého kaviáru nepořídíte, cena se pohybuje od 500 Kč výše. Neuděláte chybu, když si koupíte krabičku označenou Russian kaviar, malosol s červeným, modrým či žlutým víčkem.

Losos syrový

Tady je situace složitější. Pod označením mrazené lososové steaky nebo podobným se sice nebude skrývat treska, ale často jiné druhy ryb, méně hodnotné, než název slibuje. Orientace pomocí ceny není zdaleka tak jednoznačná. Vyhýbejte se proto výrobkům, u nichž není uveden výrobce a další podrobnosti o obsahu a jeho původu.

Víno

Nesmí chybět označení původu a země, kde bylo lahvováno. Narazíte-li na označení Katalania - víno ze slunného Španělska, jde nejspíš o kupáže levných balkánských vín dovážených v cisternách. Při velké poptávce po červeném víně se vyskytly i případy synteticky přebarvovaného bílého vína. Neprohloupíte nákupem odrůdových značkových vín z jižní Moravy.

Máslo

Tedy je rada snažší - držte se své osvědčené značky. Označení CD máslo nebo švédské máslo je klamavé, protože se jedná o jiný tuk než mlékárenské máslo.

Parmezán

S rostoucí oblibou italské kuchyně se u nás zvyšuje i prodej jejího klenotu mezi sýry. Ale také občasné pokusy prodejců vydávat za parmezán některý levnější tvrdý italský sýr. Sledujte, zda má sýr etiketu s nápisem **parmiggiano**

Lihoviny

Skandálů s falšováním bylo v posledních letech dost. Rada je jednoduchá: chcete-li mít jistotu, že nepijete syntetický líh, nekupujte na tržištích a u stánkařů.

Další články z rubriky

Doporučujeme

15 minut
Vaječné muffiny ve slanině

Vaječné muffiny ve slanině

10 minut
Melounový nanuk

Melounový nanuk

10 minut
Rychlá ředkvičková pomazánka

Rychlá ředkvičková pomazánka

Poslední sledované recepty

84
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
70
Jednoduchá koprová omáčka z mléka
Jednoduchá koprová…
52
Báječná cuketová polévka
Báječná cuketová polévka
49
Lehký levandulový sirup
Lehký levandulový sirup
43
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…

Zajímavé články

Ideální zmrzlina podle znamení zvěrokruhu: Co ocení Rak a na čem si pochutná Vodnář?
Ideální zmrzlina podle znamení zvěrokruhu: Co…
Zábavné ovoce: Díky hravému servírování si na něm pochutná úplně každý
Zábavné ovoce: Díky hravému servírování si na něm…
Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota, kterou budou děti milovat
Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota,…
Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její milovaný chlebový pudink nebo plněné lilky
Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její…
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na naše zdraví?
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na…
AHA.cz Zhrzená Šinkorová o Vojtkovi: Koupila jsem si flašku a byla jsem hotová!

Zhrzená Šinkorová o Vojtkovi: Koupila jsem si flašku a byla jsem hotová!

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz DITA (41): Můj bývalý partner mě bil, můj táta mu dal nakládačku

DITA (41): Můj bývalý partner mě bil, můj táta mu dal nakládačku

Blesk pro ženy Synovu závislost na drogách jsem si dlouho nedokázala připustit a brala jsem ji jako vlastní selhání

Synovu závislost na drogách jsem si dlouho nedokázala připustit a brala jsem ji jako vlastní selhání

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Frontman U2 Bono Vox našel ztraceného bratra: Tajili ho před ním!

Frontman U2 Bono Vox našel ztraceného bratra: Tajili ho před ním!

SportRevue.cz FOTO: Ája Vrzáňová a 35 dalších nejkrásnějších krasobruslařek všech dob

FOTO: Ája Vrzáňová a 35 dalších nejkrásnějších krasobruslařek všech dob

Maminka.cz Rychlý drobenkový koláč s kakaem a tvarohem. Poznejte kouzlo dokonale vláčného moučníku

Rychlý drobenkový koláč s kakaem a tvarohem. Poznejte kouzlo dokonale vláčného moučníku

Blesk Horoskopy Ravenův horoskop na červenec: Berani budou mít napilno, stejně tak Vodnáři

Ravenův horoskop na červenec: Berani budou mít napilno, stejně tak Vodnáři

Abecedazahrady Nejvyšší čas naplánovat zavlažování zahrady. Jakou hadici vybrat a za kolik?

Nejvyšší čas naplánovat zavlažování zahrady. Jakou hadici vybrat a za kolik?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Není všechno černé kaviár
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí