• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Zavařování & nakládání
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Není všechno černé kaviár

Není všechno černé kaviár

Redakce
| 5. 10. 2010
Ingredience
Není všechno černé kaviár

Snaha vydávat napodobeninu za originál bude nejspíš stejně stará jako okamžik, kdy se v lidských rukou objevilo něco cenného. Možná byl tím prvním padělkem pazourek, kterému se hned napoprvé ulomila špička, možná něco jiného. Ale určitě došlo brzy i na jídlo a někoho z pralidí napadlo při směnném obchodu vydávat za steak z mamutí kýty pořádný kus nohy tehdy ještě nedomestifikovaného psa...

Nenechat si věšet potravinové bulíky na nos předpokládá alespoň trochu se v zrádných úskalích vyznat. Pro pořádek bychom si ovšem měli gastronomickou faleš rozdělit do tří kategorií.

Do první kategorie patří výrobky či pokrmy, které příliš nezastírají, že jsou něčím jiným.

Kuře a la bažant

o sobě netvrdí, že je bažant, ale že je to kuře upravené jako bažant. Postup je tedy vcelku nevinný a aktérům přináší především poznatek, že napodobenina se stejně nikdy nevyrovná originálu. Kdyby tomu tak bylo, nemusela by se připravovat.

Druhou kategorii tvoří produkty, jejichž označení sice není přímo lživé, ale také vám neříká pravdu do očí. Pracovníci potravinářské inspekce tomu říkají název zavádějící nebo klamavý. Klasickým příkladem je označení mořský losos. Kolik zákazníků asi ví, že za doslovným překladem německého Seelachs se skrývá treska šedá? Tyto drobné finty s pravdou-nepravdou jsou dnes nejrozšířenější. Budiž ovšem řečeno, že napodobeniny této kategorie v drtivé většině případů odlišuje od originálu výrazný cenový rozdíl, který všem zasvěceným dává jasné vodítko.

Do třetí kategorie můžeme zařadit potravinové falzifikáty, které se tváří jako originál se vším všudy. V běžné obchodní síti se téměř nevyskytují, jsou doménou tržišť a pouličního prodeje.

KDE HROZÍ FALEŠNÁ HRA

Hovězí svíčková

Pokud si doma děláte bifteky jen výjmečně a jdete si je koupit, zkušený řezník to na vás pozná. Místo pravé svíčkové - dlouhého pruhu masa ležícího pod hřbetem - pak možná dostanete kuželovitý kus ramínka od předních nohou, kterému se ostatně v Čechách říká falešná svíčková. Zkušený kuchař by fintu odhalil okamžitě, protože pravá svíčková se liší tvarem, strukturou i barvou. Pro začátečníky je vodítkem tenká blána stříbřité bravy, která pokrývá jednu stěnu pravé svíčkové po celé délce.

Losos uzený

Takřka učebnicová ukázka klamavých postupů. Originál má několikanásobně vyšší cenu než náhražky (nejčastěji treska), k vytvoření iluze přitom stačí umělé barvivo. Jeho použití je sice přípustné, ale jenom v případě jednoznačného názvu výrobku, tedy např. pomazánka a la losos nebo losos drcený nepravý. Ve složení výrobku, které nesmí chybět na obalu, musí být uvedena použitá surovina (např. treska tmavá). Použití náhražek signalizuje název mořský losos, uvedení potravinářských barviv ve složení výrobku (např. E 110, E 124) a také cena: 1 kg pravého lososa v plátcích stojí kolem 800 Kč, náhražky se prodávají za cenu méně než poloviční.

Med

Bývá občas falšován přídavkem řepného cukru. Stejně jako mnohé jiné padělky se vyskytuje nejčastěji u stánků. Lze jej rozpoznat nejen podle chuti, ale i podle odlišné vůně.

Kaviár

Původně sem patřily jen jikry z jesetera či vyzvy, později se označení rozšířilo na jikry dalších ryb (lososa, pstruha) obarvené načerno nebo načerveno. Rozdíl v barvě je neznatelný, v chuti značný. Opět se vyplatí prohlédnout si složení výrobku na obalu. Také peníze tu hovoří jasně - za zhruba 100 Kč 100 g pravého kaviáru nepořídíte, cena se pohybuje od 500 Kč výše. Neuděláte chybu, když si koupíte krabičku označenou Russian kaviar, malosol s červeným, modrým či žlutým víčkem.

Losos syrový

Tady je situace složitější. Pod označením mrazené lososové steaky nebo podobným se sice nebude skrývat treska, ale často jiné druhy ryb, méně hodnotné, než název slibuje. Orientace pomocí ceny není zdaleka tak jednoznačná. Vyhýbejte se proto výrobkům, u nichž není uveden výrobce a další podrobnosti o obsahu a jeho původu.

Víno

Nesmí chybět označení původu a země, kde bylo lahvováno. Narazíte-li na označení Katalania - víno ze slunného Španělska, jde nejspíš o kupáže levných balkánských vín dovážených v cisternách. Při velké poptávce po červeném víně se vyskytly i případy synteticky přebarvovaného bílého vína. Neprohloupíte nákupem odrůdových značkových vín z jižní Moravy.

Máslo

Tedy je rada snažší - držte se své osvědčené značky. Označení CD máslo nebo švédské máslo je klamavé, protože se jedná o jiný tuk než mlékárenské máslo.

Parmezán

S rostoucí oblibou italské kuchyně se u nás zvyšuje i prodej jejího klenotu mezi sýry. Ale také občasné pokusy prodejců vydávat za parmezán některý levnější tvrdý italský sýr. Sledujte, zda má sýr etiketu s nápisem **parmiggiano**

Lihoviny

Skandálů s falšováním bylo v posledních letech dost. Rada je jednoduchá: chcete-li mít jistotu, že nepijete syntetický líh, nekupujte na tržištích a u stánkařů.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Kořeněná rýže s tuňákem

Kořeněná rýže s tuňákem

25 minut
Míchanice na topinkách

Míchanice na topinkách

70 minut
Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

Poslední sledované recepty

77
Dýňová polévka krémová
Dýňová polévka krémová
74
Kulajda paní hajné
Kulajda paní hajné
73
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
40
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
34
Klasické lečo
Klasické lečo

Zajímavé články

5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se smetanou, kokosovým mlékem, kari i opečenou slaninou
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se…
Nesbírejte jen hřiby! 15 nejchutnějších hub, na které můžete v lese narazit
Nesbírejte jen hřiby! 15 nejchutnějších hub, na…
Zelená rajčata nevyhazujte! Nechte je doma dozrát, usmažte je nebo z nich udělejte kečup
Zelená rajčata nevyhazujte! Nechte je doma dozrát…
Bleskové moučníky do pracovního týdne: S našimi recepty připravíte vcukuletu koláč, řez i buchtu na plech
Bleskové moučníky do pracovního týdne: S našimi…
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4 recepty, jak je chutně využít
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4…
AHA.cz Reakce Daniely Kolářové na lesbickou dceru: Facka a urážky!

Reakce Daniely Kolářové na lesbickou dceru: Facka a urážky!

Mimibazar Otestovali jste: Nejlehčí školní batohy pro prvňáky skvěle sedí na zádech a dětem se líbí

Otestovali jste: Nejlehčí školní batohy pro prvňáky skvěle sedí na zádech a dětem se líbí

Dáma.cz Cher, Rourke, Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Cher, Rourke, Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Blesk pro ženy Velký manuál podzimních bot: Které jsou podceňované? Tyhle by vám neměly chybět!

Velký manuál podzimních bot: Které jsou podceňované? Tyhle by vám neměly chybět!

Ženy.cz Vůně lásky i dobrodružství: Jaká svíčka se nejvíc hodí k vašemu znamení zvěrokruhu?

Vůně lásky i dobrodružství: Jaká svíčka se nejvíc hodí k vašemu znamení zvěrokruhu?

Blesk.cz Luba Skořepová by slavila 100: Mluvila se skřítky i stromy!

Luba Skořepová by slavila 100: Mluvila se skřítky i stromy!

SportRevue.cz FOTO: Sonia Isaza - tahle osvalená ženská s umělými ňadry je novou přítelkyní Arturo Vidala

FOTO: Sonia Isaza - tahle osvalená ženská s umělými ňadry je novou přítelkyní Arturo Vidala

Maminka.cz Nejmladší matka ve Velké Británii otěhotněla už v 11 letech! Dceru jí odebraly úřady, dodnes se s tím nevyrovnala

Nejmladší matka ve Velké Británii otěhotněla už v 11 letech! Dceru jí odebraly úřady, dodnes se s tím nevyrovnala

Blesk Horoskopy Kdo miluje netradiční sexuální praktiky? Je to těchto 5 znamení

Kdo miluje netradiční sexuální praktiky? Je to těchto 5 znamení

Abecedazahrady Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Není všechno černé kaviár
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotné kontaktní místo/Single Point of Contact