• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Lilek je krasavec

Lilek je krasavec

F.O.O.D.
| 16. 11. 2011
Ingredience
Lilek je krasavec

Lilek je krasavec, ale v české kuchyni si s ním neumíme moc poradit. Podívejme se proto jižněji, kde se s baklažány zachází jako se skutečným pokladem!

Temná barva plodu z čeledi lilkovitých (je tedy příbuzný bramborám i paprikám) jako by ovlivňovala opatrnost, se kterou k němu v kuchyni přistupujeme. Vypadá totiž lehce nebezpečně. Ovšem na rozdíl od bramborů, jejichž plody jsou skutečně nejedlé (to, co jíme, jsou jejich hlízy), se u lilku obsah alkaloidu solaninu zcela zlikviduje marinováním či tepelným procesem a on se promění v lahodnou hmotu, jež se dá zpracovat jako pyré (často nazývané lilkový kaviár), součást různých zeleninových jídel, jako je francouzská ratatouille či sicilská caponata, nebo se vydlabaný stane nosičem nějaké úžasné náplně, v níž figuruje jak jeho podušená dužnina, tak třeba mleté maso. Tato úprava, známá z balkánské a pocházející z turecké kuchyně, se dokonce stala zdrojem pověsti o omdlelém imámovi a byla příslušně pojmenována Imam bajaldi – jednu z variací na tento recept jsme přinesli v minulém čísle.

Pověst se ovšem rozchází v tom, zda imám nad tímto jídlem omdlel blahem (k této verzi se zcela přikláníme), nebo nad cenou ingrediencí, které jsou na ně potřeba. To si ale nemyslíme, protože lilky jsou u nás v tuto dobu jak cenově přístupné, tak běžně dostupné. Při přípravě se chovají jako houba (a také do jisté míry jako houby chutnají, pokud chcete chuťově nasměrovat), proto se nedivte množství tuku, jež při přípravě vstřebají. Necháte-li je chvíli stát, zase olej pustí. Tradiční nasolování a vypocování před přípravou, které je má zbavit hořkosti, u šlechtěných druhů víceméně odpadá, ale někteří odborníci tvrdí, že nasolený a vypocený lilek nepřijímá tolik tuku. Není to tedy zcela zbytečný krok. Lilky se dobře grilují, dají se obalovat jako řízek, podusit – tady si skvěle notují s česnekem a jsou třeba výtečnou omáčkou na těstoviny. Kromě typicky fialových a fialovočerných existují i bílé, zelené či zelenobíle pruhované druhy.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

45 minut
Kyjevský řízek s brokolicovou kaší

Kyjevský řízek s brokolicovou kaší

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

94
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
49
Bramboráky
Bramboráky
48
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
43
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
42
Snadné čokoládové muffiny
Snadné čokoládové muffiny

Zajímavé články

Víte, proč jíst v barvě duhy? Důvod je úplně jiný než ten, aby bylo jídlo lákavější na pohled
Víte, proč jíst v barvě duhy? Důvod je úplně jiný…
Dorty v boho stylu: Pokochejte se těmi nejkrásnějšími
Dorty v boho stylu: Pokochejte se těmi…
Vaření ze smrku a jehličí: Vydejte se na lesní dobrodružství
Vaření ze smrku a jehličí: Vydejte se na lesní…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Jarní vaření Pavla Berkyho: Baví mě suroviny, které jsou v tomto období naprosto jedinečné
Jarní vaření Pavla Berkyho: Baví mě suroviny,…
AHA.cz Potupená Tatiana končí s Dykem? Je těžké si o tom povídat, děsí

Potupená Tatiana končí s Dykem? Je těžké si o tom povídat, děsí

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Kdy je masopust 2023: Kdy začíná a kdy končí?

Kdy je masopust 2023: Kdy začíná a kdy končí?

Blesk pro ženy Ondřej Brzobohatý v tom není sám: Tihle slavní muži se v minulosti převlékli za ženy

Ondřej Brzobohatý v tom není sám: Tihle slavní muži se v minulosti převlékli za ženy

Ženy.cz Žijte v souladu se svými hormony. Jak se starat o pleť během menstruačního cyklu?

Žijte v souladu se svými hormony. Jak se starat o pleť během menstruačního cyklu?

Blesk.cz Šok pro Williama a Kate: Setkání a spolupráce s usvědčeným vrahem!

Šok pro Williama a Kate: Setkání a spolupráce s usvědčeným vrahem!

SportRevue.cz FOTO: Kateřina Elhotová a 30 dalších nejhezčích (ex)basketbalistek na světě

FOTO: Kateřina Elhotová a 30 dalších nejhezčích (ex)basketbalistek na světě

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Komu vstoupí do života láska a koho čeká absolutní vyčerpání?

Horoskop na další týden: Komu vstoupí do života láska a koho čeká absolutní vyčerpání?

Abecedazahrady Mokřad v zahradě: Jak jej založit, osadit a udržovat

Mokřad v zahradě: Jak jej založit, osadit a udržovat

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Lilek je krasavec
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí