• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Drůbeží maso - světový trend

Drůbeží maso - světový trend

Redakce
| 5. 10. 2010
Ingredience
Drůbeží maso - světový trend

Mezi drůbeží maso patří maso z kuřete, slepice, krocana, krůty, husy a kachny. Stejně jako ve světě, i u nás se spotřeba drůbežího masa stále zvyšuje. Světoví odborníci na výživu doporučují, aby drůbež tvořila 25% veškerého masa, které konzumujeme. Tato doporučení vycházejí z vlastností a výhodného složení, které drůbeží maso má. Drůbež má v jídelníčku čestné místo i z historického hlediska. Ve světových kuchařských knihách najdeme mnoho drůbežích specialit nesoucích jména slavných básníků, vojevůdců, šlechticů a jiných osobností. Pověstné je například kuře podávané s raky, které pojedl Napoleon před bitvou u Marenga.

Drůbeží maso obsahuje bílkoviny i tuky a má vysoký podíl mastných kyselin. Průměrné kuře pobsahuje asi 20% bílkovin a 2,5-5% tuků. Samozřejmě upřednostňujeme ty druhy drůbeže, které mají nejnižší obsah tuku - kuře. Rozhodně však nemusíme vyloučit z jídelníčku pořádně propečenou husu nebo krocana, pokud si je schováme na sváteční dny nebo mimořádné příležitosti.

Stravitelnost drůbeže je závislá na obsahu tuku, na úpravě masa a doplnění dalšími pochutinami. Za dietní nelze považovat kuře protýkané slaninou nebo smažené v trojobalu. Svou roli také hraje tepelná úprava na tuku - dobře propečená kůrka je sice na kuřátku nejchutnější, ale pokud máte vyšší hladinu cholesterolu, měli byste si ji odpustit a konzumovat pouze bílé maso. Stravitelnost krůty nebo krocana je závislá na konkrétní části masa - ne nadarmo se říká, že krůtí maso má devatero chutí. Nejlehčí maso je z mladého krocana.

Možnosti úpravy:

Vaření - nejčastěji vaříme slepici na vývar. Dříve se podával zesláblým a nemocným. Vývar můžeme vařit také z drůbků ostatních druhů drůbeže. Uvařené drůbeží maso používáme na ragů, nádivky, na zapečení…

Pečení - drůbež pečeme většinou vcelku. Před pečením ji solíme, kořeníme, plníme nádivkou, nebo také ovocem či zeleninou.

Grilování - na roštu i rožni, většinou celé kusy drůbeže nebo části (krocan, krůta).

Opékání - naporcované na plátky, nejčatěji kuřecí nebo krůtí řízky. Pro dietní účely opékáme nasucho, bez tuku, lehce okořeněné. Plátky můžeme před opékáním různě plnit a stáčet do závitku nebo překládat na poloviny.

Dušení - u kuřat, mladých slepic, částí krůty nebo krocana. Dusíme na různých základech, v jemnější nebo pikantní úpravě.

Smažení - nejvhodnější pro kuřecí plátky nebo čtvrtky. Smažíme-li kuřecí maso zasyrova (ne předem povařené) zůstane maso krásně šťavnaté.

A k výčtu všech předností nesmíme zapomenout, že množství chuťových variací je téměř nevyčerpatelné a že v tomto případě platí, že drůbež je nejen zdravá, ale i výborná.

Další články z rubriky

Doporučujeme

40 minut
Nasi Goreng - indonéská smažená rýže

Nasi Goreng - indonéská smažená rýže

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

Poslední sledované recepty

28
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
25
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
24
Risotto s chřestem
Risotto s chřestem
24
Rozhuda s tvarůžky - tvarůžková pomazánka
Rozhuda s tvarůžky -…
23
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…

Zajímavé články

5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na břiše
5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na…
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte jednoduché vegetariánské recepty, které překvapí svou chutí
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte…
Upečte si zahrádku: Rozkvetlé slané koláče jsou skvělé k obědu i večeři
Upečte si zahrádku: Rozkvetlé slané koláče jsou…
Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární pečené špagety z jednoho hrnce
Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární…
Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji správně připravit?
Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji…
AHA.cz V Brožové bouchly saze: Skandál a zrůdnost!

V Brožové bouchly saze: Skandál a zrůdnost!

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Blesk pro ženy Slavné krásky v černé: Tohle jsou triky stylistky, jak v ní nevypadat nudně!

Slavné krásky v černé: Tohle jsou triky stylistky, jak v ní nevypadat nudně!

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Dramatické dění v Survivoru: Napínavý duel Páji a Daniela! Kdo vypadl?

Dramatické dění v Survivoru: Napínavý duel Páji a Daniela! Kdo vypadl?

SportRevue.cz VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

Maminka.cz Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která se pořád vracejí ke svým ex: Kdo věří na druhé šance?

5 znamení zvěrokruhu, která se pořád vracejí ke svým ex: Kdo věří na druhé šance?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Drůbeží maso - světový trend
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact