• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Dejte prostor čekance

Dejte prostor čekance

F.O.O.D.
| 1. 6. 2016
Ingredience
Dejte prostor čekance

Tento lahodný a ve středomořské kuchyni nepostradatelný druh salátu má své jedinečné kouzlo. Ne každému vyhovuje jeho nahořklá chuť, jídlům ale právě ona propůjčuje zajímavost. Dejte jí šanci. Věříme, že vás nezklame.

Salát s čekankou a granátovým jablkem

4 porce, příprava: 35 minut

* 120 g pancetty
* 400 g ve slupce vařených brambor
* slunečnicový olej
* 1 hlávka salátu frisée
* 1 bílá a 1 červená čekanka
* 5 lžic balzamika
* 50 ml olivového oleje
* sůl a pepř
* 1 vyloupané granátové jablko

Pancettu nakrájenou na malé kostičky opékejte na pánvi, dokud nezačne zlátnout. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ty osmažte na slunečnicovém oleji dozlatova. Salát a čekanku očistěte a rozeberte na lístky, ty čekankové natrhejte na kousky. Připravte zálivku z balzamika, olivového oleje, soli a pepře. Vše promíchejte a podávejte posypané granátovým jablkem.


Gratinované čekankové puky

4 porce, příprava: 55 minut

* 8 bílých čekanek
* 8 plátků vařené šunky
* 40 g másla
* 1 lžíce hladké mouky
* 200 ml plnotučného mléka
* 150 ml smetany ke šlehání
* 50 g ementálu
* sůl a muškátový oříšek

Čekanku omyjte a osušte. Vyřízněte košťálovitý střed a vložte do něj šunku. Takto
připravené puky položte vedle sebe do zapékací misky. Troubu zapněte na 190 °C. Máslo rozpusťte, zaprašte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Postupně vmíchejte mléko a smetanu, až vznikne hladká omáčka. Přiveďte k varu, vmíchejte nastrouhaný sýr a dochuťte solí a muškátovým oříškem. Čekanku zalijte omáčkou a pečte asi 25 minut dozlatova. Jako příloha se hodí petrželové brambory.


Grilovaný chléb se žampiony a čekankou

4 porce, příprava: 20 minut

* 5–6 hub pečárek (nebo portobello)
* 0,5 malé červené čekanky
* 2 mozzarelly v nálevu (250 g)
* 4 plátky chleba
* 1 lžíce másla
* sůl a pepř
* olivový olej
* 4 lžíce krémového balzamika
* čerstvé oregano na ozdobu

Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Čekanku omyjte, osušte a nakrájejte na nudličky. Mozzarellu nakrájejte na plátky. Chleba opečte v topinkovači. Houby orestujte na kousku másla dozlatova. Osolte a opepřete.

Každý plátek chleba zakápněte asi lžící oleje a navrstvěte na něj houby a mozzarellu. Posypte čekankou a pokapejte balzamikem. Ozdobte oreganem a podávejte.

Náš TIP: Houby použijte podle sezony, k čekance se hodí i hnědé žampiony nebo hlíva ústřičná.


Čekankový salát se slaninou

4 porce, příprava: 25 minut

* 120 g anglické slaniny
* 2 červené čekanky
* 4 bílé čekanky
* 5 lžic bílého balzamika
* 1 lžička ostřejší hořčice
* 1 lžička krupicového cukru
* 50 ml olivového oleje
* 30 g pekanových ořechů

Plátky slaniny opečte na pánvi dokřupava. Oba druhy čekanky omyjte, očistěte a nakrájejte na nudličky. Balzamiko rozmíchejte s hořčicí, cukrem a olivovým olejem. Pak promíchejte s čekankou a nechte asi 5 minut odležet.

Vmíchejte nahrubo nasekané ořechy a podávejte ozdobené slaninou.

Náš TIP: Slaninu vyměňte za tyrolský špek. V severní Itálii je kombinace červené čekanky a špeku velmi oblíbená – i na těstoviny.


Zbavte čekanku hořkosti

Pokud vám je hořká chuť čekanky nepříjemná, můžete se jí částečně zbavit. Košťál dole trochu seřízněte a čekanku na čerstvý řez postavte do slané vody. Ta z ní hořkost vytáhne. Pomáhá také povařit ji ve vodě s citronem. Hořčejší je světlá čekanka, která se pěstuje pod zemí – hořkne totiž až na světle. Správně by se proto měla prodávat zabalená do tmavé fólie nebo papíru.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Tortilla wrap s lilkem a halloumi

Tortilla wrap s lilkem a halloumi

30 minut
Meruňková zavařenina s vanilkou

Meruňková zavařenina s vanilkou

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Poslední sledované recepty

59
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou
Nudle s hovězím masem a…
50
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
44
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
38
Dýňová tortila
Dýňová tortila
29
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa

Zajímavé články

9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně a vaše tělo vám poděkuje
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně…
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel, která vám připomenou prázdniny na venkově
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel,…
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek, které oceníte nejen o letních prázdninách
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek,…
Superpotravina týdne: Okurka. 6 dobrých důvodů, proč ji jíst každý den, plus svěží recepty
Superpotravina týdne: Okurka. 6 dobrých důvodů,…
Maminka tří dětí vyrábí nádherné jedlé kytice z cupcakes. Všechno se naučila úplně sama!
Maminka tří dětí vyrábí nádherné jedlé kytice z…
AHA.cz Manželství Brzobohatých v troskách? Ondřej už toká s jinou

Manželství Brzobohatých v troskách? Ondřej už toká s jinou

Mimibazar Červený a černý rybíz: Dva klenoty vaší zahrady plné zdraví a chuti

Červený a černý rybíz: Dva klenoty vaší zahrady plné zdraví a chuti

Dáma.cz Udělat si dobře můžete i bez partnera: Čím nahradit sex, když jste single?

Udělat si dobře můžete i bez partnera: Čím nahradit sex, když jste single?

Blesk pro ženy Exotická party ve Varech: Kdo si za nejdivočejší model zaslouží jedničku?

Exotická party ve Varech: Kdo si za nejdivočejší model zaslouží jedničku?

Ženy.cz Když se o muže dělíte s jinou: Jak poznat, že randíte s mamánkem?

Když se o muže dělíte s jinou: Jak poznat, že randíte s mamánkem?

Blesk.cz Rozdováděná Allwyn party ve Varech: Sexy akrobacie a slavní ve varu!

Rozdováděná Allwyn party ve Varech: Sexy akrobacie a slavní ve varu!

SportRevue.cz FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Úplněk v Kozorohu přinese zásadní rozhodnutí týkající se kariéry, životních cílů a poslání

Úplněk v Kozorohu přinese zásadní rozhodnutí týkající se kariéry, životních cílů a poslání

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Dejte prostor čekance
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact