• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Čtyři houbové poklady

Čtyři houbové poklady

F.O.O.D.
| 7. 9. 2016
Ingredience
Čtyři houbové poklady

Můžeme o nich diskutovat, můžeme se o ně přít, ale tato čtyřka z našich lesů, mezí, polí i pěstíren má mezinárodní renomé. Popadněte košíky a dojděte si pro ně.

Žampionový nákyp

4 porce, příprava: 60 minut

* 4 plátky toastového chleba
* 400 g čerstvých žampionů
* 3 velká rajčata
* 1 menší cibule
* 70 g másla
* šťáva z 0,5 citronu
* 1 lžíce nasekané petrželky
* 4 vejce
* 100 ml smetany
* 50 g nastrouhaného tvrdého sýra
* sůl a pepř

Plátky toastového chleba nakrájejte na kostky. Rozložte je na plech a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Upečte dozlatova. Pak je nechte vychladnout. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky, rajčata na kolečka, cibuli nasekejte najemno. Zapékací formu vymažte kouskem másla. Zbylé máslo rozpusťte a smíchejte se žampiony, cibulkou, citronovou šťávou, petrželkou, špetkou soli a pepře. Opečený toastový chleba v míse smíchejte s rozšlehanými žloutky a smetanou. Bílky vyšlehejte s 1 lžičkou soli a vmíchejte do chleba se žloutky. Směs rovnoměrně rozprostřete na dno zapékací mísy. Překryjte ji vrstvou žampionů, pak rajčat a nakonec opět vrstvou žampionů. Zasypte strouhaným sýrem a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 200 °C (asi 20–25 minut).


Žampiony - Z pěstíren jsou dostupné po celý rok, v sezoně ale nepohrdněte houbami nasbíranými na poli či v temnějším zákoutí zahrady. Mají totiž silnější chuť i vůni. Nejvíce přitom získáte z větších plodnic.


Lišky s těstovinami

4 porce, příprava: 35 minut

* 400 g čerstvých lišek
* 200 g plátků anglické slaniny
* 2 masitá rajčata
* 250 ml sladké smetany 33%
* 2 snítky tymiánu
* 500 g čerstvých těstovin tagliatelle
* 1 hrst nasekané petrželky
* sůl a drcený pepř

Lišky očistěte. Menší překrojte na poloviny, ostatní nakrájejte na větší kousky. Slaninu nakrájejte na kostičky. Rajčata zbavte tuhého středu a semínek a nakrájejte je na malé kostičky. Na pánvi orestujte slaninu. Až pustí tuk a bude lehce opečená, přidejte lišky a vše společně restujte asi 4 minuty. Pak snižte teplotu. Vlijte smetanu, přidejte tymián a špetku čerstvě drceného pepře a duste, až omáčka zhoustne, zhruba 10 minut. Nakonec vmíchejte nakrájená rajčata a lehce prohřejte. Čerstvé těstoviny vařte v osolené vodě 2 minuty, podle návodu. Pak je sceďte. Rozdělte na talíře. Přelijte omáčkou s liškami. Posypte petrželkou a servírujte.


Lišky - Stále vzácnější houby pevné na skus, takže se hned tak nepromění v bláto. Jsou ceněny také pro aroma a barvu, která činí jídlo od pohledu lákavějším. Trpělivost při čištění miniaturních lupenů se určitě vyplatí.


Smažené řízky z hlívy

4 porce, příprava: 45 minut

* 400 g brambor typu B
* 100–150 ml smetany 12%
* 25 g másla
* 400–600 g větší hlívy ústřičné
* sůl a pepř
* 3 vejce
* 100 g hladké mouky
* 200 g strouhanky
* olej na smažení
* 250 g směsi salátových listů
* 1 lžíce extra panenského olivového oleje
* 1 lžička bílého balzamikového octa

Nejdřív připravte pyré. Brambory oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Uvařte je v osolené vodě doměkka. Pak vodu slijte. Brambory rozšťouchejte. Postupně do nich vešlehejte smetanu a máslo. Dochuťte solí. Klobouky hlívy očistěte a zkraťte nohy. Lehce osolte a opepřete. Připravte si trojobal. Hlívy obalte v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. V kastrolu nebo hluboké pánvi zahřejte větší vrstvu oleje. Houby smažte dozlatova. Odkládejte je na papírovou utěrku, tím je zbavíte přebytečného tuku. Listy salátu lehce promíchejte s olejem a balzamikovým octem, rozdělte je na talíře. Přidejte bramborové pyré a osmažené houby.


Hlíva - Nikdy jí není dost. Tvárná pevná houba je ceněna pro vysoký obsah bílkovin, aminokyselin a hlavně betaglukanů, které jsou přirozeným imunostimulantem. Skvělá i na ragú, do závinu a slaných koláčů.


Houbový guláš se zakysanou smetanou

4 porce, příprava: 40 minut

* 500 čerstvých hřibovitých hub
* 80 g sádla
* 2 velké bílé cibule
* 1 zelená paprika
* 1 rajče
* 0,5 lžičky drceného kmínu
* 1 lžička sladké mleté papriky
* sůl a pepř
* 150 g zakysané smetany
* 2 stonky čerstvé majoránky
* chléb na servírování

Očištěné hříbky pokrájejte na plátky. Polovinu sádla rozpusťte v kastrolu a vsypte nakrájené hřiby. Duste je ve vlastní šťávě, dokud nevydusíte tekutinu. Jednu cibuli nakrájejte nadrobno, druhou na kolečka. Papriku očistěte a nakrájejte na nudličky. Rajče omyjte a nakrájejte na kousky. Ve druhém kastrolu rozehřejte zbylé sádlo. Vsypte kmín a cibuli nakrájenou nadrobno a spolu restujte, až bude cibule měkká. Pak přidejte mletou papriku a krátce osmahněte. Přidejte podušené houby, nakrájenou papriku a rajče. Osolte, opepřete a společně duste asi 15 minut, dokud paprika nezměkne. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a servírujte s čerstvou majoránkou, na kolečka nakrájenou cibulí a chlebem.


Hříbky - Mezi českými houbami nekorunovaný král. Hřib obecný je masitá, velmi chutná houba, která potřebuje co nejdříve po sběru pečlivě očistit a bez otálení zpracovat. Jinak rychle měkne a ztrácí svou kvalitu.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

15 minut
Kuře na kmíně

Kuře na kmíně

30 minut
Mleté na špejli

Mleté na špejli

45 minut
Jahodové řezy IV.

Jahodové řezy IV.

Poslední sledované recepty

60
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
57
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…
47
Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s…
46
TZATZIKI - originální řecký recept
TZATZIKI - originální…
38
Bublanina, která dlouho vydrží jako čerstvá
Bublanina, která dlouho…

Zajímavé články

Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
Letní domácí sirupy: Vyrobte si mátový, lipový nebo levandulový
Letní domácí sirupy: Vyrobte si mátový, lipový…
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
Jak správně jíst hamburger? Odložte příbor a naučte se triky
Jak správně jíst hamburger? Odložte příbor a…
Jó, třešně zrály! Vychutnejte si je v koláči, zmrzlině i k masu
Jó, třešně zrály! Vychutnejte si je v koláči,…
AHA.cz Gottova milenka v akci: Jasná zpráva Ivaně?

Gottova milenka v akci: Jasná zpráva Ivaně?

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Helena Vondráčková slaví 75: Díky čemu vypadá pořád tak mladě?

Helena Vondráčková slaví 75: Díky čemu vypadá pořád tak mladě?

Blesk pro ženy Obleková vesta je velkým hitem! Sluší ženám v každém věku

Obleková vesta je velkým hitem! Sluší ženám v každém věku

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Neskutečně sexy Zorka Hejdová rok po porodu v plavkách: Ani manžel nevěřil!

Neskutečně sexy Zorka Hejdová rok po porodu v plavkách: Ani manžel nevěřil!

SportRevue.cz „Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

„Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

Maminka.cz GALERIE: Princezna Charlotte nebo princ George jako dospělí? Neuvěříte, jak budou vypadat děti královských rodin za pár let

GALERIE: Princezna Charlotte nebo princ George jako dospělí? Neuvěříte, jak budou vypadat děti královských rodin za pár let

Blesk Horoskopy Svatojánská noc plná kouzel už dnes...

Svatojánská noc plná kouzel už dnes...

Abecedazahrady Vyrobte si originální závěsný květináč do obýváku i na balkon. Inspiraci najdete v galerii

Vyrobte si originální závěsný květináč do obýváku i na balkon. Inspiraci najdete v galerii

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Čtyři houbové poklady
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí