• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Aroma terapie

Aroma terapie

Jitka Rákosníková
| 16. 3. 2012
Ingredience
Aroma terapie

Nádhernou vůni dodávají našim jídlům bylinky, koření a různé plody. Jídlo si díky nim nejen patřičně vychutnáme, ale krásné aroma přispívá k celkovému požitku z pokrmu a ještě dlouho v nás vyvolává libé vzpomínky. Ve volném seriálu, který dnes zahajujeme, představujeme první pětici jedlých parfémů – a také způsob využití, jaký jste si možná ještě nevychutnali. Tak do toho, vždyť to tak nádherně voní!

Anýz

Oficiálně nazývaný bedrník anýz (Pimpinella anisum) z čeledi miříkovitých se k nám rozšířil z Malé Asie. Odedávna se používal k aromatizaci nápojů i pečiva, také některých masitých pokrmů a při nakládání zeleniny, zejména červené řepy a zelí. Působí protinadýmavě, proto se dává ve formě čaje kojencům i kojícím matkám. Typická čistá lékárenská vůně, jejímž zdrojem je esenciální olej anetol, charakterizuje i různé likéry. Anetol najdeme i v následujícím koření, badyánu, který je proto někdy nazýván „hvězdicový anýz“. Semínka i typická vůně se podobají také dalšímu koření, fenyklu, který níže představujeme v jeho zeleninové podobě.

Badyán

Základní koření asijské kuchyně, kde se často používá i do slaných jídel, zatímco u nás je spojen především se sladkým pečivem a ještě výrazněji s vánočními cukrovinkami. Není s anýzem botanicky spřízněn, ale v jeho vůni vysledujeme stejné komponenty, především výše zmíněný anetol. Ve staré Persii byl nazýván badian, a tento název byl převzat řadou jazyků, i když se leckde ujalo anglosaské označení „hvězdicový anýz“. Illicium verum ale není na rozdíl od anýzu bylinka, nýbrž malý stromek s hvězdicově tvarovanými plody, domovem v Číně a Vietnamu.
Oblíbený je i v indické kuchyni, kde se jím často koření maso, protože zvýrazňuje jeho chuť.

Citron

Jeden z nejvoňavějších a nejpoužívanějších plodů, jaké lidstvo zná, roste na malém stromku s lesklými listy a nádherně voňavými kvítky v celém jižním pásmu – přesto je jeho původ nejistý, obecně se situuje na jih Indie, ale také do Barmy a Číny. Evropa se s ním seznámila díky římskému impériu už v 1. století n. l., ale v jižních evropských zemích se začal pěstovat až mnohem později, v 15. století v okolí Janova. V kuchyni se využívá jeho šťávy, kromě zředěné a případně slazené jako nápoje i k dochucování sladkých i slaných pokrmů, stejně jako strouhané kůry. Značné využití má také v lidové medicíně, mezi jiným i díky vysokému obsahu vitaminu C.

Dobromysl

Zatímco její český název zní poněkud starosvětsky (a dnes je dávána přednost kosmopolitnímu výrazu oregano), plně vystihuje jednu z příjemných vlastností této bylinky. V podobě čaje (výluhu) má totiž protizánětlivé účinky, zvyšuje vylučování žluče a mírní křeče. Dříve se proto dávala žencům při senoseči, přinášela jim úlevu a… dobrou mysl. Je nepostradatelná jako koření, spojené především se středomořskou kuchyní, ale kupodivu je oblíbená i v Mexiku, zejména k luštěninám. Je příbuzná s majoránkou (místně se jí říká zimní majoránka), ale chuť a vůně nejsou zcela identické. Často u nás roste divoce na loukách a mezích.

Estragon

Česky se tato bylinka nazývá kozalec, botanicky pelyněk estragon, v gastronomii je spojen s Francií, často ho najdeme i v ruské kuchyni. Pozor ale na to, že francouzská varieta je mnohem decentnější než ruská, a proto je práva tamní klasifikace fines herbes, tedy zařazení k jemným bylinkám. U nás býval pěstován spíš ruský estragon a v české kuchyni nedošel nijak velké obliby. Kvalitní francouzský estragon je ovšem jiný šanson. Dnes bývá k mání běžně v supermarketech v květináčích i časně před vlastní sezonou, takže ho můžete vyzkoušet například v klasické francouzské omeletě nebo k rybám, což jsou spojení, kterým haute cuisine vždy požehná.

Fenykl

Stejnou vůni, jakou se vyznačují semínka fenyklu a která je spřízněná s výše uvedeným anýzem, má i takzvaný zeleninový fenykl. Elegantní bílozelená bulva, tvořená křupavými řapíky se ztluštělou bází, je typickou zimní a časně jarní zeleninou. K nám se dováží například z Itálie, kde je finocchio zahrnován spoustou amore – a není divu. Kuchyňsky je totiž mnohostranný. Zasyrova, z nakrájeného na tenké proužky je báječně křupavý salát (doplňte jogurtem, zakysanou smetanou a česnekem), zprudka opečený na olivovém oleji na pánvi nebo v troubě je úžasný jako příloha či zeleninové jídlo, božský je i jako krémová polévka…


Foto: Karel Kita a Shutterstock.com
Food styling: Petra Frýdlová
Dekor styling: Venny Hladik

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

Zapečená vejce po italsku

Zapečená vejce po italsku

20 minut
Pizza Margherita

Pizza Margherita

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

Poslední sledované recepty

277
Smetanové fleky se zelím
Smetanové fleky se zelím
218
Bramborový guláš s hlívou
Bramborový guláš s hlívou
199
Černá čočka s mrkví
Černá čočka s mrkví
59
Míchaná vajíčka s paštikou
Míchaná vajíčka s…
52
Dýňová tortila
Dýňová tortila

Zajímavé články

Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si snadno vyrobíte i doma
Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si…
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na co jsou dobré?
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na…
Třešňové recepty napříč Evropou: Francouzský clafoutis, italské tiramisu a rakouský závin
Třešňové recepty napříč Evropou: Francouzský…
Upečte si sýr! Je to skvělá chuťovka na párty i rychlá večeře pro celou rodinu
Upečte si sýr! Je to skvělá chuťovka na párty i…
Jídlo a pití do letadla: Co si můžete vzít s sebou na palubu a co je zakázané?
Jídlo a pití do letadla: Co si můžete vzít s…
AHA.cz Bouček dostal nabídku snů: Je to lákavé, přiznává Libor

Bouček dostal nabídku snů: Je to lákavé, přiznává Libor

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Blesk pro ženy Eva Pavlová předvedla stylistický fígl: Nosí ho Bohdalová i Švandová

Eva Pavlová předvedla stylistický fígl: Nosí ho Bohdalová i Švandová

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Scarlett Johanssonová zářila na premiéře Jurského světa: Tohle přece není manžel...

Scarlett Johanssonová zářila na premiéře Jurského světa: Tohle přece není manžel...

SportRevue.cz FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

Maminka.cz Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Blesk Horoskopy Letní slunovrat se blíží – čarujte a přivolejte lásku i peníze

Letní slunovrat se blíží – čarujte a přivolejte lásku i peníze

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Aroma terapie
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact