To, co jíme, ovlivňuje nejen naši náladu, ale také fyzický stav našeho těla. Hlavní roli hraje v ájurvédě koření, zelenina, luštěniny a obiloviny. Vyzkoušejte recept indického šéfkuchaře.
Palak Paneer
4 porce, příprava: 40 minut
* 750 g čerstvého špenátu
* sůl a pepř
* 2 lžíce ghí (nebo kokosového oleje)
* 1 velká cibule
* 2–3 stroužky česneku
* 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
* 1/2 lžičky chilli vloček
* 1/2 lžičky mletého koriandru
* 1/2 lžičky kurkumy
* 1/2 lžičky garam masaly
* 1 lžička kari
* 1 lžička římského kmínu
* 1 celá skořice
* 2 větší rajčata
* 50 ml kokosového mléka
* 1 hrst kešú ořechů
* cukr
* sůl a pepř
* 400 g sýra paneer
* čerstvý koriandr
Špenátové listy vařte v osolené vodě asi 5 minut, poté je slijte a rozmixujte v mixéru. Na pánvi rozehřejte ghí, přidejte nakrájenou cibuli a česnek, orestujte, postupně vmíchejte koření, skořici rozlomte, a nakrájená rajčata.
Poté vmíchejte rozmixovaný špenát, prohřejte a zjemněte rozmixovaným kokosovým mlékem s nasekanými kešú ořechy.
Dochuťte cukrem, solí a pepřem. Nakonec přidejte kousky sýra paneer. Posypte koriandrem a podávejte s čapátí nebo s rýží.
Sudheesh C P
ájurvédský šéfkuchař
Zkušenosti sbíral mimo jiné na Bali nebo Goa, nyní působí v Hotelu & Spa Larimar v rakouském Stegersbachu. www.larimarhotel.at