• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Zamilujte si koláče naslano

Zamilujte si koláče naslano

F.O.O.D.
| 19. 8. 2016
Gourmet
Zamilujte si koláče naslano

Máte chuť si něco dobrého upéct, ale na sladké nemáte ani pomyšlení? Koláče z kynutého, křehkého i listového těsta můžete dát do trouby se svěží sezonní zeleninou, kterou pořídíte u nejbližšího zelináře. Jak snadné!

Listové koláčky s červenou cibulí

4 porce, příprava: 55 minut

* 350 g listového těsta
* olivový olej
* 2 lžíce kaparů
* 4 červené cibule
* 1 lžíce balzamika
* sůl a pepř
* zelené olivy
* 2 lžíce petrželky

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte na tenký plát a vykrájejte kruhy o průměru asi 12 cm. Potřete je olejem a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Kapary nasekejte. Cibuli nakrájejte na tenká kolečka. Obojí smíchejte se 2 lžícemi oleje, balzamikem, solí a pepřem. Naneste na těsto tak, aby zůstaly volné okraje. Pečte asi 25 minut dozlatova. Podávejte nejlépe teplé, s olivami a nasekanou petrželkou.


Koláč se žlutou paprikou

4 porce, příprava: 45 minut

* 250 g listového těsta
* 3 snítky tymiánu
* 250 g ricotty
* 1 žloutek
* 2 lžíce citronové šťávy
* olivový olej
* sůl a pepř
* 1 cuketa
* 1 velká žlutá paprika
* 150 g strouhané mozzarelly

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte mezi 2 archy pečicího papíru na plát silný asi 3–4 mm. Pár snítek tymiánu si nechte na ozdobu, zbytek nasekejte. Smíchejte s ricottou, žloutkem, citronovou šťávou a 2 lžícemi oleje, osolte a opepřete. Rozetřete na těsto. Nahoru poklaďte kolečka cukety a papriky. Posypte nastrouhanou mozzarellou. Pečte asi 25 minut dozlatova a podávejte.

Náš TIP: Místo cukety použijte kedlubnu, jejíž tepelná úprava se dost opomíjí. Nedřevnatou hlízu nakrájejte na tenké plátky a zpěňte na másle se solí a muškátovým oříškem.


Rajčatové tartaletky

4 porce, příprava: 65 minut + odležení

* 250 g hladké mouky
* 1 špetka soli
* 125 g másla
* 1 vejce
* olivový olej
* 400 g cherry rajčátek
* 2 lžíce balzamika
* 1 lžička sušeného oregana
* sůl a pepř
* 2 snítky rozmarýnu

Mouku prosejte, přidejte sůl a uprostřed udělejte důlek. Vložte na kostky nakrájené studené máslo a prsty vypracujte drobenku. Přidejte vejce a podle potřeby (asi 40 ml) studenou vodu, zadělejte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v ledničce 30 minut odležet. Troubu zapněte na 180 °C. Formičky vytřete olejem. Těsto rozdělte na 4 části a každou z nich mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte. Ten urovnejte do formy a přebytečné kraje odřízněte. Dno několikrát propíchejte vidličkou. Omytá rajčátka smíchejte se 2 lžícemi oleje, balzamikem, oreganem a troškou soli a pepře. Rozdělte do korpusů a pečte asi 25 minut dozlatova. Podávejte lehce vychladlé a posypané nasekaným rozmarýnem.


Cuketový koláč s piniovými oříšky

4 porce, příprava: 90 minut + kynutí

* 1 kostka droždí (42 g)
* 1 lžička krupicového cukru
* 400 g hladké mouky + na podsypání
* 1 lžička soli
* 800 g mladých cuket
* 25 g piniových oříšků
* 6 vajec
* 150 g zakysané smetany
* 100 ml smetany ke šlehání
* 400 g strouhaného sýra Gruyere
* sůl, pepř a muškátový oříšek
* petrželka

Droždí a cukr rozmíchejte ve 175 ml vlažné vody a přidejte 2–3 lžíce hladké mouky. Nechte vzejít kvásek (15 minut). Zbytek mouky promíchejte se solí, přidejte kvásek a zadělejte hladké těsto. Podle potřeby přidejte ještě trochu mouky nebo vody. Přikryté nechte 45 minut kynout na teplém místě. Cukety omyjte, odřízněte konce a nakrájejte na tenká kolečka. Piniové oříšky nasucho opražte na pánvi. Vejce prošlehejte se zakysanou smetanou, smetanou ke šlehání, 360 g nastrouhaného sýra, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Troubu zapněte na 180 °C. Těsto rozdělte na 4 části a každou z nich vyválejte na pečicím papíře na placku o průměru asi 24 cm. Okraje přehněte dovnitř, aby vznikl vyšší lem. Vnitřek posypte oříšky, potřete čtvrtinou smetanové směsi a poklaďte cuketou. Pečte asi 30 minut dozlatova. Podávejte posypané petrželkou a zbytkem sýra.


Pissaladieres

8 kusů, příprava: 65 minut + odležení

* 12 g čerstvého droždí
* 300 g polohrubé mouky
* sůl a pepř
* olivový olej
* 4 cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 plechovka ančoviček v oleji
* 8 černých oliv

Droždí rozmíchejte se 175 ml vlažné vody. Mouku promíchejte se solí, přidejte droždí a 2 lžíce olivového oleje, vypracujte hladké měkké těsto. Podle potřeby přidejte trochu mouky nebo vody. Přikryté nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Cibuli nakrájejte na proužky, česnek nasekejte najemno, společně asi 5 minut zpěňte na olivovém oleji. Troubu rozehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto propracujte a rozválejte na tenký obdélník. Ten rádýlkem rozkrájejte na 8 kusů o rozměrech asi 8 x 12 cm. Na něj rozdělte zesklovatělou cibuli, osolte a opepřete. Na každý kousek rozložte 2–3 ančovičkové filety a olivu. Pečte 15–20 minut dozlatova a ihned podávejte.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

5 minut
Zelené smoothie s pampeliškovými květy

Zelené smoothie s pampeliškovými květy

60 minut
Knedlíčky s vepřovým

Knedlíčky s vepřovým

20 minut
Šeříkový sirup

Šeříkový sirup

Poslední sledované recepty

225
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
50
Jednoduchá koprová omáčka z mléka
Jednoduchá koprová…
48
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
47
Tradiční belgické vafle
Tradiční belgické vafle
47
Palačinky
Palačinky

Zajímavé články

7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni určitě nedělejte!
7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni…
Bezový sirup, džem i smaženky: 5 receptů z bezu, které znaly už naše babičky
Bezový sirup, džem i smaženky: 5 receptů z bezu,…
Variace na oblíbené mojito: s jahodami, okurkou, levandulí i kokosem
Variace na oblíbené mojito: s jahodami, okurkou,…
Věštění z jídla: Odhalte budoucnost pomocí cibule, bylinek nebo vařeného vejce
Věštění z jídla: Odhalte budoucnost pomocí cibule…
Jahody do truhlíku: Vypěstujte si sladkou úrodu i bez zahrady
Jahody do truhlíku: Vypěstujte si sladkou úrodu i…
AHA.cz Slováček utíká od Patrasové: Tajný azyl u blonďaté manažerky?

Slováček utíká od Patrasové: Tajný azyl u blonďaté manažerky?

Mimibazar Tip na víkend: Vypravte se na putování pražskými vinicemi a poznejte nepoznané

Tip na víkend: Vypravte se na putování pražskými vinicemi a poznejte nepoznané

Dáma.cz Potřebujete do léta zhubnout? Tyto druhy zeleniny s vašimi kily zatočí

Potřebujete do léta zhubnout? Tyto druhy zeleniny s vašimi kily zatočí

Blesk pro ženy Bohyně díky madeiře: Outfit s půvabnou výšivkou 3x jinak

Bohyně díky madeiře: Outfit s půvabnou výšivkou 3x jinak

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Gottovo (†80) dílo jde do dražby! Vyvolávací cena? 800 tisíc!

Gottovo (†80) dílo jde do dražby! Vyvolávací cena? 800 tisíc!

SportRevue.cz „Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

„Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

Maminka.cz Bolest břicha v těhotenství. Co je příčinou, jak poznáte vážný problém a kdy k lékaři?

Bolest břicha v těhotenství. Co je příčinou, jak poznáte vážný problém a kdy k lékaři?

Blesk Horoskopy 5 znamení, která mají nálady jako na houpačce. Nikdy nevíte, jak budou reagovat

5 znamení, která mají nálady jako na houpačce. Nikdy nevíte, jak budou reagovat

Abecedazahrady Hořcový stromek: Jak na pěstování, aby bujně rostl a bohatě kvetl

Hořcový stromek: Jak na pěstování, aby bujně rostl a bohatě kvetl

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Zamilujte si koláče naslano
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí