• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Vaříme v římském hrnci

Vaříme v římském hrnci

Redakce
| 5. 10. 2010
Gourmet
Vaříme v římském hrnci

Příprava jídel v hrnci z pálené hlíny, jak ji znali už staří Římané, je velmi jednoduchá a až obdivuhodně snadná - ani nezkušená hospodyňka se nemusí bát, že by neuspěla. Hotový pokrm bude rovněž méně kalorický.

Klasické hliněné hrnce mají různou velikost a tvar. Forma nás však pochopitelně bude zajímat jen potud, když chceme zjistit, zda-li se nám hrnec do trouby vůbec vejde. Hlavní ovšem je, že uvaří a upeče kdeco od polévky až po moučník.

Oválné nebo hranaté?

Klasické hliněné hrnce mají různou velikost a tvar. Forma nás však pochopitelně bude zajímat jen potud, když chceme zjistit, zda-li se nám hrnec do trouby vůbec vejde. Hlavní ovšem je, že uvaří a upeče kdeco od polévky až po moučník. Má řadu nesporných výhod: jídlo se nemusí míchat, nic se nemusí otáčet ani podlévat.

Úspěch spočívá v triku s vodou

Před každým použitím je nutné hrnec i s pokličkou ponořit zhruba na čtvrt až půl hodiny do kbelíku nebo dřezu naplněného vodou. Póry stěn, dna i víka nasáknou vodu a ta pak při pečení přejde do masa, které zůstane krásně šťavnaté. Zároveň odpadá veškerá kontrola - přesto se v něm nic nepřipálí!

Jde to i bez tuku

Dobrou vlastností římského hrnce je, že se v něm peče s minimálním množství tekutiny nebo úplně bez ní. Kromě toho se můžeme vzdát i jakéhokoliv tuku. Ten použijeme pouze příležitostně pro sušší druhy masa. **Velmi důležité: hrnec nikdy nevkládáme do rozehřáté trouby, protože by praskl.**

Skvělá chuť a křupavá kůrčička

V kouzelné nádobě, prověřené tisíciletími, lze připravovat takřka všechny druhy jídel. Každá ze specialit si zachová vlastní přirozenou chuť. Aby mělo maso křupavou kůrčičku, sejmeme ke konci pečení pokličku. Hrnec nepřejímá pachy a snadno se čistí.

Lahodné omáčky

Z vypečené šťávy můžeme připravit výbornou omáčku. Nejdříve ji ale musíme přecedit do obyčejného menšího hrnce (hliněný se totiž nesmí ohřívat na plotně), pak ji chvilku povaříme a zjemníme smetanou nebo bílým vínem. V případě potřeby omáčku ještě zahustíme a ochutíme solí, pepřem či jinými druhy koření.

V mikrovlnné troubě

Podobně postupujeme i v mikrovlnce, pokud máme hrnec odpovídající velikosti. Vyplatí se však jen menší porce, jinak je doba vaření příliš dlouhá. Pokličku sejmeme pouze na chvíli - když chceme aby maso zhnědlo.

Další články z rubriky

Doporučujeme

15 minut
Vaječné muffiny ve slanině

Vaječné muffiny ve slanině

10 minut
Melounový nanuk

Melounový nanuk

10 minut
Rychlá ředkvičková pomazánka

Rychlá ředkvičková pomazánka

Poslední sledované recepty

91
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
64
Jednoduchá koprová omáčka z mléka
Jednoduchá koprová…
50
Báječná cuketová polévka
Báječná cuketová polévka
44
Lehký levandulový sirup
Lehký levandulový sirup
43
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…

Zajímavé články

Ideální zmrzlina podle znamení zvěrokruhu: Co ocení Rak a na čem si pochutná Vodnář?
Ideální zmrzlina podle znamení zvěrokruhu: Co…
Zábavné ovoce: Díky hravému servírování si na něm pochutná úplně každý
Zábavné ovoce: Díky hravému servírování si na něm…
Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota, kterou budou děti milovat
Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota,…
Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její milovaný chlebový pudink nebo plněné lilky
Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její…
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na naše zdraví?
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na…
AHA.cz Zhrzená Šinkorová o Vojtkovi: Koupila jsem si flašku a byla jsem hotová!

Zhrzená Šinkorová o Vojtkovi: Koupila jsem si flašku a byla jsem hotová!

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Podívejte se na foto: Takhle odlišně vypadají ženské vagíny

Podívejte se na foto: Takhle odlišně vypadají ženské vagíny

Blesk pro ženy Synovu závislost na drogách jsem si dlouho nedokázala připustit a brala ji jako vlastní selhání

Synovu závislost na drogách jsem si dlouho nedokázala připustit a brala ji jako vlastní selhání

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Petr Rychlý šel s pravdou ven: Smála se mu i Janžurová!

Petr Rychlý šel s pravdou ven: Smála se mu i Janžurová!

SportRevue.cz FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která dráždila (nejen) golfistky

FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která dráždila (nejen) golfistky

Maminka.cz RECEPT: Pampeliškový sirup: Připravte si doma nápoj nadupaný vitaminy

RECEPT: Pampeliškový sirup: Připravte si doma nápoj nadupaný vitaminy

Blesk Horoskopy Ravenův horoskop na červenec: Berani budou mít napilno, stejně tak Vodnáři

Ravenův horoskop na červenec: Berani budou mít napilno, stejně tak Vodnáři

Abecedazahrady Nejvyšší čas naplánovat zavlažování zahrady. Jakou hadici vybrat a za kolik?

Nejvyšší čas naplánovat zavlažování zahrady. Jakou hadici vybrat a za kolik?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Vaříme v římském hrnci
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí