• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Třešně & čokoláda

Třešně & čokoláda

F.O.O.D.
| 28. 7. 2016
Gourmet
Třešně & čokoláda

Všechny třešně dokonale ladí s čokoládou. Nebojte se použít i třešně žluté, mohou být totiž velmi sladké, záleží na odrůdě a kondici ovoce.

Čokoládovotřešňové tartaletky

4 koláčky o průměru 10 cm, příprava: 75 minut

* 350 g hladké mouky
* 2 lžíce kakaa
* 2 lžíce moučkového cukru
* 225 g studeného másla

NÁPLŇ

* 280 ml smetany ke šlehání
* 140 g moučkového cukru
* 150 g másla
* 400 g hořké čokolády
* 4 žloutky
* 2 hrsti třešní

Mouku prosejte s kakaem a moučkovým cukrem. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo a prsty vypracujte drobenku. Pak přidejte asi 100 ml studené vody a rychle vypracujte jemné hladké těsto, podle potřeby můžete trochu tekutiny přidat. Nechte asi 30 minut odpočinout v ledničce. Troubu zapněte na 200 °C. Těsto vyjměte z ledničky a rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát silný asi 4 mm. Vykrájejte z něj kolečka, která urovnejte do formiček (použít můžete i jednu velkou formu o o 26 cm). Přečnívající kraje zařízněte. Dno několikrát propíchejte vidličkou. Položte na něj kruhy z pečicího papíru, zasypte fazolemi a dejte na 15 minut péct. Sejměte papír s fazolemi a ještě asi 7 minut dopečte dokřupava. Smetanu s cukrem a máslem zahřívejte, dokud se cukr a máslo nerozpustí, nesmí ale přejít varem. Čokoládu rozpusťte v parní lázni a postupně do ní vmíchejte smetanu. Nakonec všlehejte žloutky. Krém naneste do koláčků, rozprostřete do něj třešně a nechte vychladit.


Třešňové brownies

forma o rozměrech 20 x 20 cm, příprava: 45 minut

* 130 g másla
* 150 g hořké čokolády (se 70 % kakaa)
* 75 g třešní + k podávání
* 55 g ořechů
* 220 g krupicového cukru
* 50 g kakaa
* 75 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 3 vejce
* 50 ml mléka

Máslo a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Třešně vypeckujte, rozpulte a spolu s nasucho opraženými ořechy dle vlastního výběru přimíchejte k čokoládě. Cukr promíchejte s kakaem, moukou a práškem do pečiva. Promíchejte s čokoládovou směsí. Nakonec vidličkou vmíchejte rozšlehaná vejce a mléko. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte 15–20 minut dozlatova. I hotová buchta je uprostřed trochu mazlavá. Podávejte ji nakrájenou s čerstvými třešněmi.

Náš TIP: Místo brownies upečte „blondies“ – hořkou čokoládu nahraďte bílou. U té si ale dejte pozor při rozpouštění (zejména pokud ji rozpouštíte ne v parní lázni, ale v mikrovlnné troubě, mnohem snáz se totiž připaluje). Kakao v tomto případě vynechte i ze surovin a místo něj navyšte množství mouky o 1 lžíci a přidejte vanilkový extrakt.


Pikantní čokoládová pěna

4–6 porcí, příprava: 25 minut + chlazení

* 200 g hořké čokolády (minimálně 70 % kakaa)
* 50 g másla
* 2 lžíce červeného portského vína
* 2 vejce
* 2 lžíce moučkového cukru
* 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
* špetka mletého chilli a kardamomu
* 400 g třešní k podávání

Čokoládu a máslo rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte portské víno. Horní misku sejměte a nechte asi 5 minut chladnout. Mezitím v jiné misce nad parní lázní vyšlehejte žloutky s cukrem do vysoké pěny. Přidejte vanilku, chilli a mletý kardamom. Hotová pěna má konzistenci krému. Vmíchejte čokoládovou směs a odstavte. Bílky vyšlehejte dotuha a vmíchejte do připravené čokoládovo-žloutkové hmoty. Pěnu rozdělte do 4–6 skleniček a dejte minimálně na 2 hodiny chladit do ledničky. Podávejte s čerstvými třešněmi.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Zapečené brambory se sýrovou strouhankou

Zapečené brambory se sýrovou…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

40 minut
Marinovaná pikantní žebra

Marinovaná pikantní žebra

Poslední sledované recepty

38
Plněná vepřová rolka
Plněná vepřová rolka
21
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
17
Jidáše
Jidáše
13
Vepřový kotlík s fazolemi
Vepřový kotlík s fazolemi
13
Klasické lečo
Klasické lečo

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Večeře bez masa, které budou chutnat i zapřisáhlým masožravcům
Od pondělí do pátku: Večeře bez masa, které budou…
Sweet bar: Čím pohostit svatebčany, aby na váš den nikdy nezapomněli?
Sweet bar: Čím pohostit svatebčany, aby na váš…
Kopr dozrává! Vychutnejte si ho v oblíbené omáčce, polévce nebo svěžím salátu
Kopr dozrává! Vychutnejte si ho v oblíbené omáčce…
Marináda na gril podle Zdeňka Pohlreicha, kterou zvládne každý
Marináda na gril podle Zdeňka Pohlreicha, kterou…
Kytičkový koláč s rebarborou a jahodami: Podrobný recept krok za krokem
Kytičkový koláč s rebarborou a jahodami: Podrobný…
AHA.cz Chudák Patrasová: Slováček se v exotickém Thajsku neudržel a…

Chudák Patrasová: Slováček se v exotickém Thajsku neudržel a…

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz VALERIE (51): Zamilovala jsem se do kolegy. Vyklubal se z něj ale sukničkář

VALERIE (51): Zamilovala jsem se do kolegy. Vyklubal se z něj ale sukničkář

Blesk pro ženy Snoubenec ji opustil, protože byla moc tlustá. O dva roky později se stala Miss Velké Británie

Snoubenec ji opustil, protože byla moc tlustá. O dva roky později se stala Miss Velké Británie

Ženy.cz Jak důležité je vybrat správné letky na šipky?

Jak důležité je vybrat správné letky na šipky?

Blesk.cz Gabriela Lašková otevřeně o bulimii: Porody mi otevřely oči!

Gabriela Lašková otevřeně o bulimii: Porody mi otevřely oči!

SportRevue.cz Zrádci a krysy! 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Zrádci a krysy! 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Maminka.cz Manželka Václava Noida Bárty Eliška o svých dcerách: Jedna 'ulítává' na Alence v říši divů, druhá na jídle!

Manželka Václava Noida Bárty Eliška o svých dcerách: Jedna 'ulítává' na Alence v říši divů, druhá na jídle!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo by se měl mít na pozoru a kdo nebude mít o vášeň nouzi?

Horoskop na další týden: Kdo by se měl mít na pozoru a kdo nebude mít o vášeň nouzi?

Abecedazahrady Ložnice jako na zámku: DIY tipy, jak na to

Ložnice jako na zámku: DIY tipy, jak na to

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Třešně & čokoláda
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí