S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generaci na generaci a zapisují se do staré rodinné kuchařky, kterou všichni pečlivě opatrujeme. Ani u nás nechybí několik starých rodinných kuchařek a kouzlo ručně psaných receptů po babičce zkrátka milujeme. S radostí jsme kuchařky otevřeli a načerpali inspiraci na nejhezčí období v roce.
Určitě znáte klasické ořechy. My jsme je ale dovedli k dokonalosti a přidali k nim rozpuštěnou čokoládu a posněžili lahodným kokosem. Těsto je navíc perfektní také na jiné korpusy, hodí se zajména ke košíčkům a mašličkám.
Těsto u každého cukroví musí být hladké a dobře propracované. Nešiďte je, protože jinak může v troubě nerovnoměrně „vyskákat“ nebo nebude držet pohromadě. Těsta do formiček jdou i hůře vyklopit.
Pracny sice vypadají pracně, jak už název uvozuje, ale rozhodně stojí je vyzkoušet. Naše babičky je milovaly a my byly nadšené, když jsme našly jejich staré formičky, které dodávají kouzlu pečení ještě hezčí prožitek.
Zda toužíte po stejně dokonalých tvarech rohlíčků, ale nemáte čas ani trpělivost na precizní krájení a válení, sáhněte po speciální formě na vanilkovém rohlíčky.
Linecké cukroví milujeme už od 2. poloviny 19. století. Cukroví a jeho další varianty nechte vychladnout na mřížce nebo na rovné ploše, jinak se zhroutí. Pro zdravější verzi použijte hladkou špaldovou mouku a jemně namletý třtinový cukr. Možná vás překvapí, jak dobré a křehké bude vaše „nové“ linecké.
Pečení cukroví není rozhodně pro začátečníky, přestože se to na první pohled zdá jako hračka. Problém nastává především u pečení. Upečená světlá těsta tak vytahujte z trouby až tehdy, když cukroví začnou růžovět okraje. Buďte trpělivý a nespěchejte.