Šťavnaté hovězí, nadýchaný knedlík a voňavá koprová omáčka, to je bezpochyby velká česká klasika. Jak ji ale odlehčit nebo uvařit těm, kdo trpí alergií na mléčné produkty?
Starobylý český recept můžete snadno odlehčit.
Rostlinná sójová smetana plnohodnotně nahradí výrobky z kravského mléka, je velmi lahodná a hedvábně hladká.
Koprovka z rostlinné smetany
Příprava trvá asi 30 minut.
Na 4 porce:
1 lžíce rostlinného tuku
1 a 1/2 lžíce polohrubé mouky
500 ml vývaru z masa
několik stonků kopru
200 ml rostlinné smetany Alpro® soya Cuisine
případně 1 žloutek
sůl
případně mletý bílý pepř na dochucení
vařené hovězí maso a houskové knedlíky k podávání
Postup:
Tuk rozehřejte v kastrůlku, zaprašte moukou a krátce zasmažte, jen aby mouka trochu zezlátla. Zalijte vývarem, rozšlehejte metlou, vložte stonky kopru (jeden si ponechejte stranou na závěr) a povařte asi 15 minut. Kopr vyjměte vidličkou a do omáčky zašlehejte smetanu. Na mírném plameni krátce povařte, případně osolte a opepřete. Vmíchejte jemně nasekané lístky kopru a podávejte s plátky vařeného hovězího masa a s houskovými knedlíky.
Sójová smetana na vaření Alpro® soya Cuisine
Společnost Alpro® soya, výrobce sójových nápojů a dezertů, přichází na trh s novinkou v podobě sójové smetany na vaření s názvem Alpro® soya Cuisine. Tato rostlinná smetana je plnohodnotnou alternativou běžné smetany z kravského mléka. Hodí se zejména k přípravě polévek nebo omáček.
Foto: Karel Kita
Food styling: Petra Frýdlová
Dekor styling: Venny Hladik
Odpovědná redaktorka: Jitka Rákosníková