• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Svěží jarní saláty

Svěží jarní saláty

F.O.O.D.
| 2. 5. 2016
Gourmet
Svěží jarní saláty

Způsobů, jak připravit jarní salát, je určitě milion. My jsme pro vás vybrali aspoň tuhle kouzelnou pětku.

Těstovinový salát s chřestem

4 porce - příprava: 35 minut

* 400 g těstovin orecchiette
* sůl a pepř
* 250 g mladého zeleného chřestu
* 200 g zelených fazolek
* 30 g loupaných mandlí
* 1 citron
* hrst máty
* 2 lžíce strouhaného parmazánu
* olivový olej

Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Sceďte. Zelený chřest omyjte, osušte a nakrájejte na 5 až 6 cm dlouhé kousky. Fazolkám podle potřeby odřízněte špičky. Obojí krátce (4–5 minut) povařte ve vodě, pak sceďte a prudce ochlaďte v ledové vodě. Mandle nasucho opražte na pánvi. Z citronu oškrábejte žlutou část kůry a vymačkejte šťávu. Část máty si nechte na ozdobu, zbytek s mandlemi, 2 až 3 lžícemi citronové šťávy, parmazánem a 4 až 5 lžícemi olivového oleje rozmixujte na pesto. Promíchejte s těstovinami a blanšírovanou zeleninou a podávejte ozdobené zbytkem máty.

Orecchiette jsou italské těstoviny typické pro oblast Apulie. Jejich název v překladu znamená „ouško“. Často mají uplatnění právě v salátech.


Cizrnový salát se zelím a hráškem

4 porce - příprava: 55 minut

* 600 g bílého zelí
* 400 g hrášku
* sůl a pepř
* 400 g sterilované cizrny
* 2 lžíce citronové šťávy
* 2–3 lžíce bílého balzamika
* 4 lžíce hroznového oleje
* 1 lžička krupicového cukru

Zelí zbavte horních listů a košťálu a nakrájejte ho na tenké nudličky. Spolu s hráškem jej vhoďte do vroucí osolené vody a 4 až 5 minut povařte. Sceďte a prudce zchlaďte v ledové vodě. Cizrnu sceďte a propláchněte. Citronovou šťávu smíchejte s balzamikem, olejem, cukrem, solí a pepřem. Smíchejte se zeleninou a nechte asi půl hodiny odležet, aby se všechny chutě propojily. Podávejte vychlazené. Náš TIP: Do salátu můžete použít také olej z ořechů, třeba z lískových nebo vlašských, který dodá salátu zajímavou chuť.


Barevný salát s italskými sýry

4 porce - příprava: 20 minut

* 200 g směsi mladých barevných salátů (čekanka, polníček, rukola, dubový salát…)
* hrst plocholisté petržele
* 2 kyselejší jablka
* 100 g zralého parmazánu
* podle chuti lusky cukrového hrášku
* 100 g gorgonzoly

ZÁLIVKA:
* 1 šalotka
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1–2 lžičky medu
* 2–3 lžičky dijonské hořčice
* 1 lžička majonézy
* 75 ml panenského řepkového oleje

Začněte zálivkou. Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte najemno. Pak za postupného přilévání oleje mixujte tak dlouho, až bude mít zálivka konzistenci jemné emulze. Saláty a petržel natrhejte na kousky, omyjte a osušte. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a dužninu nakrájejte na malé kostičky (pomůže vám strunkové kolečko na brambory). Promíchejte se zálivkou a nechte odležet. Parmazán nakrájejte na malé kousky, případně nastrouhejte na hrubší hobliny. Saláty promíchejte s namacerovanými jablky, parmazánem, případně i cukrovým hráškem. Gorgonzolu nechte volně k podávání.


Čočkový salát s halloumi

4 porce - příprava: 45 minut

* 250 g květáku
* 250 g sýra halloumi
* olivový olej
* sůl a pepř
* 800 g sterilované (nebo předvařené) hnědé čočky
* 1 hrst rukoly
* 1 svazek ředkviček
* 1 červená cibule
* 1 hrst bylinek (kopr, petržel, kerblík)
* 2 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce jablečného octa

Troubu zapněte na 180 °C. Květák rozeberte na růžičky a nakrájejte na plátky. Sýr halloumi rovněž nakrájejte na plátky a spolu s květákem urovnejte do pekáčku vymazaného trochou oleje. Zakápněte ještě 2 lžícemi oleje, osolte a opepřete. Vložte na 20 minut do trouby, během této doby směs asi dvakrát promíchejte. Čočku sceďte a propláchněte. Rukolu omyjte a osušte. Očištěné ředkvičky nakrájejte na tenké plátky. Cibuli oloupejte, rozpulte a nasekejte na nudličky. Bylinky rozmixujte s česnekem, citronovou šťávou, jablečným octem, 2 lžícemi olivového oleje, solí a pepřem. Čočku promíchejte s rukolou, ředkvičkami a upečeným květákem se sýrem. Rozdělte na talíře a podávejte zakápnuté bylinkovou zálivkou.

Náš TIP: Před zapékáním můžete květák a sýr dochutit vaším oblíbeným kořením, římským kmínem či kurkumou.


Rukolový salát s treskou

4 porce - příprava: 35 minut

* 120 g rukoly a dalších salátů (včetně šťovíku)
* 4 lžíce balzamikového octa
* 1 lžička bylinkového pesta
* 1 lžíce citronové šťávy
* 4 lžíce hroznového oleje
* sůl a pepř
* třtinový cukr na dochucení
* 200 ml suchého bílého vína
* 1 bobkový list
* 1 badyán
* 600 g filé z tresky bez kůže
* 2 lžíce rostlinného oleje
* 30 g lískových oříšků
* citronová kůra
* 2 lžíce strouhanky
* 2 lžíce rozpuštěného másla

Saláty opláchněte, osušte a natrhejte. Balzamiko promíchejte s pestem, citronovou šťávou, olejem, solí, pepřem a cukrem. Víno krátce svařte s bobkovým listem a badyánem. Tresku naporcujte, osolte, potřete olejem a vařte v páře 6 až 8 minut. Oříšky nasucho orestujte na pánvi. Nechte zchladnout a nasekejte. Smíchejte je s citronovou kůrou, strouhankou a máslem. Salát podávejte s porcí ryby, posypaný oříšky a zakápnutý připraveným dresinkem.


Salátové tipy

* Zkuste ke své oblíbené zelenině přidat PINIOVÉ OŘÍŠKY a SUŠENOU ŠUNKU, dodají salátu italský šarm.
* Dokonalou kombinací jsou také KOZÍ SÝR, VLAŠSKÉ OŘECHY a MED.
* Mnoha salátům sluší i KRUTONY. Zkuste je ochutit bylinkami a česnekem.

Unknown media type: gallery

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

25 minut
Topinky s pestem, rajčaty a mozzarellou

Topinky s pestem, rajčaty a…

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Poslední sledované recepty

27
Dýňová tortila
Dýňová tortila
27
Černá čočka s mrkví
Černá čočka s mrkví
23
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
23
Čočkové ragú
Čočkové ragú
21
Kančí guláš
Kančí guláš

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
Letní pecky: Ať už z třešní, meruněk nebo melounu, pecky rozhodně nepatří do koše. Víme, co s nimi!
Letní pecky: Ať už z třešní, meruněk nebo melounu…
Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka si techniku zdobení vymyslela úplně sama!
Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka…
Jak mažete máslo na chleba? Známý psycholog prozradil, co to vypovídá o vaší osobnosti
Jak mažete máslo na chleba? Známý psycholog…
Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí zavařeninu, kompot i čatní
Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí…
AHA.cz Dcera Munzarové o pozůstalosti po Hlaváčové: A seš si jistá, babi?

Dcera Munzarové o pozůstalosti po Hlaváčové: A seš si jistá, babi?

Mimibazar Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy Jak navlnit vlasy bez kulmy? Pomůže ponožka, cedník i pásek od županu

Jak navlnit vlasy bez kulmy? Pomůže ponožka, cedník i pásek od županu

Ženy.cz Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Blesk.cz Ochrnutý manžel Jitky Molavcové Alfred Strejček (83): Ožil díky Paloučku!

Ochrnutý manžel Jitky Molavcové Alfred Strejček (83): Ožil díky Paloučku!

SportRevue.cz FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Blesk Horoskopy Tarotskop na červenec pro všechna znamení: Berani zažijí pohromu, Lvi si užijí skvělý sex, Vodnáři musí ubrat

Tarotskop na červenec pro všechna znamení: Berani zažijí pohromu, Lvi si užijí skvělý sex, Vodnáři musí ubrat

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Svěží jarní saláty
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact