• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Salátobraní

Salátobraní

F.O.O.D.
| 28. 7. 2016
Gourmet
Salátobraní

O tom, že saláty nemusí znamenat jen „rajče, okurka a paprika“, se vás pokusíme přesvědčit v následujících pěti receptech. A že budete mít mezi tou zelenou smrští listů a lístků na vybranou, není třeba pochybovat.

Lyonský salát

2 porce, příprava: 20 minut

* 200 g uzené slaniny
* 1 stroužek česneku
* olivový olej
* 2 lžíce strouhanky
* 0,5 menšího salátu frisée
* 2 velká vejce
* 1 lžíce octa
* hrubě mletý pepř
* 1 šalotka

DIJONÉZA

* 1 lžíce červeného vinného octa
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 šalotka

Na oleji orestujte na malé kostičky nakrájenou slaninu a drcený stroužek česneku. Pak slaninu vyjměte a osušte. Česnek z výpeku vyjměte a v tuku orestujte strouhanku. Připravte zálivku. Ocet, hořčici a olej prošlehejte do hladké emulze a vmíchejte velmi jemně nasekanou šalotku. Salátu podle potřeby u středu odřízněte tuhé stonky. V menším kastrolku přiveďte k varu vodu a přidejte ocet. Vejce rozklepněte do naběračky. V kastrolku udělejte vír a doprostřed opatrně vlijte vejce. Vařte asi 3 minuty. Ideální ztracené vejce má pravidelný tvar a žloutek uvnitř zůstane tekutý. Salát a na jemné kroužky nakrájenou šalotku promíchejte se zálivkou. Podávejte se slaninou, ztraceným vejcem, posypané opraženou strouhankou a hrubě mletým pepřem. Přidat můžete i pražená dýňová semínka.


Dubáček s krevetami a parmazánem

2 porce, příprava: 30 minut

* 50 g jemně nastrouhaného parmazánu
* 6–8 tygřích krevet
* olivový olej
* 1 hrst salátu dubáčku
* 0,5 menší hlávky římského salátu
* pečené chlebové česnekové krekry

CAESAR ZÁLIVKA

* 2 lžíce majonézy
* 1 lžička hořčice
* 1 lžíce parmazánu
* 1 menší stroužek česneku
* 1 ančovička
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl, pepř a pažitka na dochucení

Troubu zahřejte na 180 °C. Na plech vyložený pečicím papírem udělejte z parmazánu hromádky. Vložte do trouby a pečte asi 5 minut dozlatova. Chipsy nechte vychladnout. Všechny ingredience na zálivku (s výjimkou pažitky) dejte do mixéru a rozmixujte dohladka, podle potřeby dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Vmíchejte jemně nasekanou pažitku. Krevety krátce z obou stran opečte na olivovém oleji, aby se salát lépe konzumoval, je lepší je před servírováním vyloupat. Dubáček a římský salát natrhejte na kousky a promíchejte se zálivkou. Naservírujte na talíře a podávejte s krevetami, vše posypané polámanými chlebovými krekry.

NÁŠ TIP: Dubáček náleží k hořčejším endiviím, které jsou jeho logickou variantou. Nejsladší z nich bývají srdíčka.


Little gem s chřestem a sýrem

2 porce, příprava: 20 minut

* 2 saláty little gem
* 4–6 ředkviček
* 4 stonky zeleného chřestu
* 100 g lučiny
* 4 lžíce nasekaných bylinek (petrželka, bazalka, tymián)
* 100 ml kefíru
* sůl a pepř
* hrst různých klíčků
* hrst směsi semínek a ořechů (dýňová a slunečnicová semínka, pistácie, kešú)

Ovadlé listy ze salátu odloupněte a vnitřek rozeberte na listy. Ředkvičky omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Chřestu podle potřeby odřízněte spodní dřevnatou část. Odřízněte paličky a odložte je. Stonky škrabkou na brambory podélně nastrouhejte na dlouhé plátky. Lučinu smíchejte s 1,5 lžící nasekaných bylinek a vidličkou smíchejte – nepřidávejte žádné tekutiny, sýr se má jen drobit. Zbytek bylinek smíchejte s kefírem a dochuťte solí a pepřem. Semínka nasucho opražte na pánvi. Na talíře rozprostřete listy salátu, přidejte ředkvičky, chřestové plátky i paličky, rozdrobený sýr a klíčky. Podávejte zakápnuté zálivkou a posypané opraženými semínky.


Salát s grilovaným pak choi

2 porce, příprava: 25 minut

* 2 saláty pak choi
* sezamový olej
* 100 g šmakouna
* 70 ml sójové omáčky
* 1 lžička strouhaného zázvoru
* 1–2 stroužky česneku
* čerstvý koriandr
* 2 lžíce seznamu
* 2 hrsti mladého špenátu

Ovadlé listy pak choi podle potřeby odloupněte a salát podélně rozpulte. Na řezu jej potřete sezamovým olejem a položte na rozpálenou grilovací pánev nebo gril. Asi 3–4 minuty opékejte. Šmakouna z obou stran na oleji opečte dozlatova a nakrájejte na kousky. Smíchejte sójovou omáčku, 2 lžíce sezamového oleje, jemně nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek a jemně nasekané stonky (případně i kořínky) koriandru. Sezam nasucho opražte na pánvi. Na talíře naservírujte špenát a opečené pak choi, pokapejte zálivkou, posypte šmakounem, listy koriandru a opečeným sezamem.

NÁŠ TIP: Pokud dostanete chuť na sladší zálivku, vynechte česnek. Místo něj přidejte lžičku až dvě medu.


Polníčkový salát s jahodami a lososem

2 porce, příprava: 15 minut

* 8–10 jahod
* 0,5 avokáda
* 100 g filetu z lososa uzeného na dřevě
* 2 hrsti polníčku
* plátkové mandle, chia semínka a růžový pepř na posyp

VINAIGRETTE

* 40 ml olivového oleje
* 1 lžíce majonézy
* šťáva z 0,5 citronu
* po 1 lžíci nasekané bazalky a pažitky
* 0,5 lžíce nasekaného estragonu
* 1 lžička medu
* sůl

Začněte zálivkou. Olej šlehejte s majonézou a citronovou šťávou, dokud nevznikne jemná emulze. Vmíchejte bylinky a dochuťte medem, případně špetkou soli. Jahody nakrájejte podle velikosti na poloviny až čtvrtiny. Avokádo vydloubněte ze slupky a nakrájejte na plátky. Lososa rozeberte na kousky. Polníček promíchejte s trochou zálivky a vše naservírujte na talíře. Podávejte se zbytkem zálivky a posypané nasucho praženými mandlemi, chia semínky a mezi prsty podrceným růžovým pepřem.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Grilovaný losos ve slanině

Grilovaný losos ve slanině

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

Poslední sledované recepty

44
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
41
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
33
Dýňové pyré s bramborem
Dýňové pyré s bramborem
31
Okurkový salát s Kyškou
Okurkový salát s Kyškou
28
Ledové matcha latté
Ledové matcha latté

Zajímavé články

Éčka pod drobnohledem: Co se skrývá za tajemnými kódy na obalech?
Éčka pod drobnohledem: Co se skrývá za tajemnými…
3x moučník na víkend: Spálený koláč, buchta s rebarborou a banánové vafle
3x moučník na víkend: Spálený koláč, buchta s…
Dietní grilování? 7 tipů, jak si ho užít a zároveň jíst zdravě
Dietní grilování? 7 tipů, jak si ho užít a…
Sladký orgasmus: Upečte si hříšně dobrý moučník, který budete milovat
Sladký orgasmus: Upečte si hříšně dobrý moučník,…
KVÍZ: Poznáte česká jídla podle jejich vtipných názvů? Otestujte se!
KVÍZ: Poznáte česká jídla podle jejich vtipných…
AHA.cz Adamec (77) na rozlučce s Bartoškou (†78): Našel novou lásku!

Adamec (77) na rozlučce s Bartoškou (†78): Našel novou lásku!

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Blesk pro ženy Leona Machálková vypadá v 58 letech přímo božsky! Prozradila módní tipy, díky kterým omládnete

Leona Machálková vypadá v 58 letech přímo božsky! Prozradila módní tipy, díky kterým omládnete

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Nejdřív řádil jako Vinnetou a teď... Kotek bude Gott-ek!

Nejdřív řádil jako Vinnetou a teď... Kotek bude Gott-ek!

SportRevue.cz FOTO: Necudné kroucení zadkem? Kdepak, tanec u tyče je (i) regulérní sport

FOTO: Necudné kroucení zadkem? Kdepak, tanec u tyče je (i) regulérní sport

Maminka.cz Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Blesk Horoskopy Vidíte stále čísla 11:11 nebo 22:22? Víme, co to znamená!

Vidíte stále čísla 11:11 nebo 22:22? Víme, co to znamená!

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Salátobraní
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact