• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Salátobraní

Salátobraní

F.O.O.D.
| 28. 7. 2016
Gourmet
Salátobraní

O tom, že saláty nemusí znamenat jen „rajče, okurka a paprika“, se vás pokusíme přesvědčit v následujících pěti receptech. A že budete mít mezi tou zelenou smrští listů a lístků na vybranou, není třeba pochybovat.

Lyonský salát

2 porce, příprava: 20 minut

* 200 g uzené slaniny
* 1 stroužek česneku
* olivový olej
* 2 lžíce strouhanky
* 0,5 menšího salátu frisée
* 2 velká vejce
* 1 lžíce octa
* hrubě mletý pepř
* 1 šalotka

DIJONÉZA

* 1 lžíce červeného vinného octa
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 šalotka

Na oleji orestujte na malé kostičky nakrájenou slaninu a drcený stroužek česneku. Pak slaninu vyjměte a osušte. Česnek z výpeku vyjměte a v tuku orestujte strouhanku. Připravte zálivku. Ocet, hořčici a olej prošlehejte do hladké emulze a vmíchejte velmi jemně nasekanou šalotku. Salátu podle potřeby u středu odřízněte tuhé stonky. V menším kastrolku přiveďte k varu vodu a přidejte ocet. Vejce rozklepněte do naběračky. V kastrolku udělejte vír a doprostřed opatrně vlijte vejce. Vařte asi 3 minuty. Ideální ztracené vejce má pravidelný tvar a žloutek uvnitř zůstane tekutý. Salát a na jemné kroužky nakrájenou šalotku promíchejte se zálivkou. Podávejte se slaninou, ztraceným vejcem, posypané opraženou strouhankou a hrubě mletým pepřem. Přidat můžete i pražená dýňová semínka.


Dubáček s krevetami a parmazánem

2 porce, příprava: 30 minut

* 50 g jemně nastrouhaného parmazánu
* 6–8 tygřích krevet
* olivový olej
* 1 hrst salátu dubáčku
* 0,5 menší hlávky římského salátu
* pečené chlebové česnekové krekry

CAESAR ZÁLIVKA

* 2 lžíce majonézy
* 1 lžička hořčice
* 1 lžíce parmazánu
* 1 menší stroužek česneku
* 1 ančovička
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl, pepř a pažitka na dochucení

Troubu zahřejte na 180 °C. Na plech vyložený pečicím papírem udělejte z parmazánu hromádky. Vložte do trouby a pečte asi 5 minut dozlatova. Chipsy nechte vychladnout. Všechny ingredience na zálivku (s výjimkou pažitky) dejte do mixéru a rozmixujte dohladka, podle potřeby dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Vmíchejte jemně nasekanou pažitku. Krevety krátce z obou stran opečte na olivovém oleji, aby se salát lépe konzumoval, je lepší je před servírováním vyloupat. Dubáček a římský salát natrhejte na kousky a promíchejte se zálivkou. Naservírujte na talíře a podávejte s krevetami, vše posypané polámanými chlebovými krekry.

NÁŠ TIP: Dubáček náleží k hořčejším endiviím, které jsou jeho logickou variantou. Nejsladší z nich bývají srdíčka.


Little gem s chřestem a sýrem

2 porce, příprava: 20 minut

* 2 saláty little gem
* 4–6 ředkviček
* 4 stonky zeleného chřestu
* 100 g lučiny
* 4 lžíce nasekaných bylinek (petrželka, bazalka, tymián)
* 100 ml kefíru
* sůl a pepř
* hrst různých klíčků
* hrst směsi semínek a ořechů (dýňová a slunečnicová semínka, pistácie, kešú)

Ovadlé listy ze salátu odloupněte a vnitřek rozeberte na listy. Ředkvičky omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Chřestu podle potřeby odřízněte spodní dřevnatou část. Odřízněte paličky a odložte je. Stonky škrabkou na brambory podélně nastrouhejte na dlouhé plátky. Lučinu smíchejte s 1,5 lžící nasekaných bylinek a vidličkou smíchejte – nepřidávejte žádné tekutiny, sýr se má jen drobit. Zbytek bylinek smíchejte s kefírem a dochuťte solí a pepřem. Semínka nasucho opražte na pánvi. Na talíře rozprostřete listy salátu, přidejte ředkvičky, chřestové plátky i paličky, rozdrobený sýr a klíčky. Podávejte zakápnuté zálivkou a posypané opraženými semínky.


Salát s grilovaným pak choi

2 porce, příprava: 25 minut

* 2 saláty pak choi
* sezamový olej
* 100 g šmakouna
* 70 ml sójové omáčky
* 1 lžička strouhaného zázvoru
* 1–2 stroužky česneku
* čerstvý koriandr
* 2 lžíce seznamu
* 2 hrsti mladého špenátu

Ovadlé listy pak choi podle potřeby odloupněte a salát podélně rozpulte. Na řezu jej potřete sezamovým olejem a položte na rozpálenou grilovací pánev nebo gril. Asi 3–4 minuty opékejte. Šmakouna z obou stran na oleji opečte dozlatova a nakrájejte na kousky. Smíchejte sójovou omáčku, 2 lžíce sezamového oleje, jemně nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek a jemně nasekané stonky (případně i kořínky) koriandru. Sezam nasucho opražte na pánvi. Na talíře naservírujte špenát a opečené pak choi, pokapejte zálivkou, posypte šmakounem, listy koriandru a opečeným sezamem.

NÁŠ TIP: Pokud dostanete chuť na sladší zálivku, vynechte česnek. Místo něj přidejte lžičku až dvě medu.


Polníčkový salát s jahodami a lososem

2 porce, příprava: 15 minut

* 8–10 jahod
* 0,5 avokáda
* 100 g filetu z lososa uzeného na dřevě
* 2 hrsti polníčku
* plátkové mandle, chia semínka a růžový pepř na posyp

VINAIGRETTE

* 40 ml olivového oleje
* 1 lžíce majonézy
* šťáva z 0,5 citronu
* po 1 lžíci nasekané bazalky a pažitky
* 0,5 lžíce nasekaného estragonu
* 1 lžička medu
* sůl

Začněte zálivkou. Olej šlehejte s majonézou a citronovou šťávou, dokud nevznikne jemná emulze. Vmíchejte bylinky a dochuťte medem, případně špetkou soli. Jahody nakrájejte podle velikosti na poloviny až čtvrtiny. Avokádo vydloubněte ze slupky a nakrájejte na plátky. Lososa rozeberte na kousky. Polníček promíchejte s trochou zálivky a vše naservírujte na talíře. Podávejte se zbytkem zálivky a posypané nasucho praženými mandlemi, chia semínky a mezi prsty podrceným růžovým pepřem.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

Koláč se sardnikami a čekankou

Koláč se sardnikami a čekankou

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

46
Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda
36
Lehký levandulový sirup
Lehký levandulový sirup
29
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
27
Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s…
23
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…

Zajímavé články

20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo snídani, oběd nebo netradiční dezert?
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo…
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete tady
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete…
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů, které zvládne i úplný začátečník
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
Letní domácí sirupy: Vyrobte si mátový, lipový nebo levandulový
Letní domácí sirupy: Vyrobte si mátový, lipový…
AHA.cz Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Ženy přiznaly: Vyzkoušely jsme švédskou trojku a zde jsou naše poznatky

Ženy přiznaly: Vyzkoušely jsme švédskou trojku a zde jsou naše poznatky

Blesk pro ženy Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

SportRevue.cz Pavel Horváth a spol. aneb 23 nejbáječnějších tlusťochů ve fotbalové historii

Pavel Horváth a spol. aneb 23 nejbáječnějších tlusťochů ve fotbalové historii

Maminka.cz Jitka Boho čeká miminko: Podívejte se na exkluzivní fotky, na kterých sladké tajemství ještě ukrývala

Jitka Boho čeká miminko: Podívejte se na exkluzivní fotky, na kterých sladké tajemství ještě ukrývala

Blesk Horoskopy Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Abecedazahrady Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Salátobraní
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí