• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Předkrmy se představují

Předkrmy se představují

Redakce
| 5. 10. 2010
Gourmet
Předkrmy se představují

Jen těžko určíme, kde se v gastronomii začaly předkrmy podávat jako takové. Víme však, že již v období antiky se oběd či večeře skládála z více chodů. Hodovalo se vždy několik hodin, podávaly se nejrůznější pokrmy.

Název předkrmu HORS - D´OEUVRE vychází z francouzské gastronomie. Je to vlastně malé úvodní jídlo před pokrmy hutnými. Má za úkol stejně jako aperitv povzbudit chuť k jídlu, vydráždit; žaludek k činnosti. Předkrmy tedy konzumenty příliš nezasytí, jejich celková hmotnost by neměla přesáhnout 100 g.

Předkrmy dělíme na studené a teplé:

Studené podáváme na počátku menu, pak následuje polévka a po ní předkrm teplý. Nezapomínáme ani na vhodný nápoj. K studeným předkrmům podáváme bílá vína nebo světlé pivo. U předkrmů teplých se řídíme hlavní surovinou ze které je připraven. Pokud je hlavní potravinou bílé maso, zelenina, sýry nebo těstoviny - podáváme bílé víno. Jestliže je hlavní surovinou maso tmavé, vnitřnosti, houby nebo vejce - podáváme víno červené.

Dále předkrmy dělíme na

běžné (kusové) a speciální

U běžných studených předkrmů se používá k přípravě základní surovina čerstvá nebo tepelně zpracovaná. Kombinujeme základní surovinu se saláty, pěnami, fášemi, zaláváme je do aspiku a barevně chuťově zvýrazňujeme.
Speciální studené předkrmy jsou vlastně delikatesy jako např. uzený losos, kaviár, dary moře, předkrmové koktejly ...
Teplé předkrmy z běžných surovin připravujeme klasickými tepelnými úpravami jako je vaření, pečení, ale zvýrazňujeme je zapékáním či gratinováním. Jsou velmi oblíbené v jižní Evropě, zejména v italské kuchyni.
Studené předkrmy servírujeme z nádobí z porcelánu, skla, nerezu nebo stříbra. Nejrozšířenější je podávání na vychlazeném dezertním talířku, konzumujeme jej dezertním příborem. Koktejly podáváme ve vychlazené koktejlové sklenici či poháru (podložené ubrouskem) a dezertním talířku, přikládáme moučníkovou vidličku a kávovou lžičku.
Studené kusové předkrmy se podávají se na různých mísách vhodně a přesně barevně i tvarově naaranžované.

Servis teplých předkrmů je různý podle jejich druhu, nejčastěji na talířích nebo ohnivzdorných miskách, v nichž se připravují. Ke konzumaci slouží dezertní příbor. Teplé i studené předkrmy většinou zařazujeme do jídelníčku při slavnostnějších příležitostech a při větším počtu strávníků. Mnoho dobrot podávaných jako předkrmy však bude chutnat také jako svačina, občerstvení k vínu, nebo i jako lehká večeře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Piškotový koláč s jahodami

Piškotový koláč s jahodami

20 minut
Těstoviny s rajčaty a vodkou

Těstoviny s rajčaty a vodkou

70 minut
Kuřecí paličky BBQ

Kuřecí paličky BBQ

Poslední sledované recepty

46
Zebra koláč
Zebra koláč
21
Gratinované brambory
Gratinované brambory
20
Klasické lečo
Klasické lečo
19
Jidáše
Jidáše
14
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…

Zajímavé články

Sladké bezové časy: Využijte sezony bezových květů a ochutnejte z nich ty nejlepší dezerty
Sladké bezové časy: Využijte sezony bezových…
Chcete krásné opálení? Tyto potraviny vám ho zajistí
Chcete krásné opálení? Tyto potraviny vám ho…
Vojtěška: Zapomenutá fialová kráska pro zdravé vaření plné chutí
Vojtěška: Zapomenutá fialová kráska pro zdravé…
Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso křehké a šťavnaté: S medem, jogurtem nebo citrusy
Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso…
Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo osúchy a z čeho se dělá luhačovický špaček?
Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo…
AHA.cz Dominika Gottová: Žebrala jídlo, teď je milionářka

Dominika Gottová: Žebrala jídlo, teď je milionářka

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz DANA (46): Manželovo obžerství skončilo nemocí. Začal mi být odporný

DANA (46): Manželovo obžerství skončilo nemocí. Začal mi být odporný

Blesk pro ženy Nadčasové boty podle Evy Pavlové: Které sluší všem bez ohledu na věk?

Nadčasové boty podle Evy Pavlové: Které sluší všem bez ohledu na věk?

Ženy.cz Mořský mermaidcore: Jak vypadá největší beauty trend roku a proč si ho zamilovat?

Mořský mermaidcore: Jak vypadá největší beauty trend roku a proč si ho zamilovat?

Blesk.cz Hackeři napadli Rock for People: Podivný symbol na pódiu!

Hackeři napadli Rock for People: Podivný symbol na pódiu!

SportRevue.cz 45 let? Žádný věk! Nejslavnější fotbalová manželka světa je stále šik

45 let? Žádný věk! Nejslavnější fotbalová manželka světa je stále šik

Maminka.cz Agáta Hanychová prozradila pohlaví dítěte Jaromíra Soukupa!

Agáta Hanychová prozradila pohlaví dítěte Jaromíra Soukupa!

Blesk Horoskopy Šéfové ve vztahu. Kdo ze zvěrokruhu je dominantní partner a chce o všem rozhodovat?

Šéfové ve vztahu. Kdo ze zvěrokruhu je dominantní partner a chce o všem rozhodovat?

Abecedazahrady Záclony a závěsy, které přinesou stín do vaší pergoly či altánu: Galerie nápadů

Záclony a závěsy, které přinesou stín do vaší pergoly či altánu: Galerie nápadů

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Předkrmy se představují
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí