• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Předkrmy se představují

Předkrmy se představují

Redakce
| 5. 10. 2010
Gourmet
Předkrmy se představují

Jen těžko určíme, kde se v gastronomii začaly předkrmy podávat jako takové. Víme však, že již v období antiky se oběd či večeře skládála z více chodů. Hodovalo se vždy několik hodin, podávaly se nejrůznější pokrmy.

Název předkrmu HORS - D´OEUVRE vychází z francouzské gastronomie. Je to vlastně malé úvodní jídlo před pokrmy hutnými. Má za úkol stejně jako aperitv povzbudit chuť k jídlu, vydráždit; žaludek k činnosti. Předkrmy tedy konzumenty příliš nezasytí, jejich celková hmotnost by neměla přesáhnout 100 g.

Předkrmy dělíme na studené a teplé:

Studené podáváme na počátku menu, pak následuje polévka a po ní předkrm teplý. Nezapomínáme ani na vhodný nápoj. K studeným předkrmům podáváme bílá vína nebo světlé pivo. U předkrmů teplých se řídíme hlavní surovinou ze které je připraven. Pokud je hlavní potravinou bílé maso, zelenina, sýry nebo těstoviny - podáváme bílé víno. Jestliže je hlavní surovinou maso tmavé, vnitřnosti, houby nebo vejce - podáváme víno červené.

Dále předkrmy dělíme na

běžné (kusové) a speciální

U běžných studených předkrmů se používá k přípravě základní surovina čerstvá nebo tepelně zpracovaná. Kombinujeme základní surovinu se saláty, pěnami, fášemi, zaláváme je do aspiku a barevně chuťově zvýrazňujeme.
Speciální studené předkrmy jsou vlastně delikatesy jako např. uzený losos, kaviár, dary moře, předkrmové koktejly ...
Teplé předkrmy z běžných surovin připravujeme klasickými tepelnými úpravami jako je vaření, pečení, ale zvýrazňujeme je zapékáním či gratinováním. Jsou velmi oblíbené v jižní Evropě, zejména v italské kuchyni.
Studené předkrmy servírujeme z nádobí z porcelánu, skla, nerezu nebo stříbra. Nejrozšířenější je podávání na vychlazeném dezertním talířku, konzumujeme jej dezertním příborem. Koktejly podáváme ve vychlazené koktejlové sklenici či poháru (podložené ubrouskem) a dezertním talířku, přikládáme moučníkovou vidličku a kávovou lžičku.
Studené kusové předkrmy se podávají se na různých mísách vhodně a přesně barevně i tvarově naaranžované.

Servis teplých předkrmů je různý podle jejich druhu, nejčastěji na talířích nebo ohnivzdorných miskách, v nichž se připravují. Ke konzumaci slouží dezertní příbor. Teplé i studené předkrmy většinou zařazujeme do jídelníčku při slavnostnějších příležitostech a při větším počtu strávníků. Mnoho dobrot podávaných jako předkrmy však bude chutnat také jako svačina, občerstvení k vínu, nebo i jako lehká večeře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

15 minut
Kuře na kmíně

Kuře na kmíně

30 minut
Mleté na špejli

Mleté na špejli

45 minut
Jahodové řezy IV.

Jahodové řezy IV.

Poslední sledované recepty

68
Lehký levandulový sirup
Lehký levandulový sirup
65
Mátový sirup
Mátový sirup
44
TZATZIKI - originální řecký recept
TZATZIKI - originální…
40
Bublanina, která dlouho vydrží jako čerstvá
Bublanina, která dlouho…
37
Bublanina hrnečková
Bublanina hrnečková

Zajímavé články

Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
Letní domácí sirupy: Vyrobte si mátový, lipový nebo levandulový
Letní domácí sirupy: Vyrobte si mátový, lipový…
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
Jak správně jíst hamburger? Odložte příbor a naučte se triky
Jak správně jíst hamburger? Odložte příbor a…
Jó, třešně zrály! Vychutnejte si je v koláči, zmrzlině i k masu
Jó, třešně zrály! Vychutnejte si je v koláči,…
AHA.cz Gottova milenka v akci: Jasná zpráva Ivaně?

Gottova milenka v akci: Jasná zpráva Ivaně?

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Helena Vondráčková slaví 75: Díky čemu vypadá pořád tak mladě?

Helena Vondráčková slaví 75: Díky čemu vypadá pořád tak mladě?

Blesk pro ženy Ženu v čele státu? Ano! Shodují se představitelé filmu Prezidentka

Ženu v čele státu? Ano! Shodují se představitelé filmu Prezidentka

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Nejzajímavější momenty z pohřbu Klapky (†89): Ivanka Devátá nebožtíkovi vynadala! Proč?

Nejzajímavější momenty z pohřbu Klapky (†89): Ivanka Devátá nebožtíkovi vynadala! Proč?

SportRevue.cz FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Co s úrodou jahod? Vyzkoušejte rychlé jahodové tiramisu, nezbyde ani kousek!

Co s úrodou jahod? Vyzkoušejte rychlé jahodové tiramisu, nezbyde ani kousek!

Blesk Horoskopy Svatojánská noc plná kouzel už dnes...

Svatojánská noc plná kouzel už dnes...

Abecedazahrady Vyrobte si originální závěsný květináč do obýváku i na balkon. Inspiraci najdete v galerii

Vyrobte si originální závěsný květináč do obýváku i na balkon. Inspiraci najdete v galerii

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Předkrmy se představují
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí