• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Předkrmy se představují

Předkrmy se představují

Redakce
| 5. 10. 2010
Gourmet
Předkrmy se představují

Jen těžko určíme, kde se v gastronomii začaly předkrmy podávat jako takové. Víme však, že již v období antiky se oběd či večeře skládála z více chodů. Hodovalo se vždy několik hodin, podávaly se nejrůznější pokrmy.

Název předkrmu HORS - D´OEUVRE vychází z francouzské gastronomie. Je to vlastně malé úvodní jídlo před pokrmy hutnými. Má za úkol stejně jako aperitv povzbudit chuť k jídlu, vydráždit; žaludek k činnosti. Předkrmy tedy konzumenty příliš nezasytí, jejich celková hmotnost by neměla přesáhnout 100 g.

Předkrmy dělíme na studené a teplé:

Studené podáváme na počátku menu, pak následuje polévka a po ní předkrm teplý. Nezapomínáme ani na vhodný nápoj. K studeným předkrmům podáváme bílá vína nebo světlé pivo. U předkrmů teplých se řídíme hlavní surovinou ze které je připraven. Pokud je hlavní potravinou bílé maso, zelenina, sýry nebo těstoviny - podáváme bílé víno. Jestliže je hlavní surovinou maso tmavé, vnitřnosti, houby nebo vejce - podáváme víno červené.

Dále předkrmy dělíme na

běžné (kusové) a speciální

U běžných studených předkrmů se používá k přípravě základní surovina čerstvá nebo tepelně zpracovaná. Kombinujeme základní surovinu se saláty, pěnami, fášemi, zaláváme je do aspiku a barevně chuťově zvýrazňujeme.
Speciální studené předkrmy jsou vlastně delikatesy jako např. uzený losos, kaviár, dary moře, předkrmové koktejly … Teplé předkrmy z běžných surovin připravujeme klasickými tepelnými úpravami jako je vaření, pečení, ale zvýrazňujeme je zapékáním či gratinováním. Jsou velmi oblíbené v jižní Evropě, zejména v italské kuchyni.
Studené předkrmy servírujeme z nádobí z porcelánu, skla, nerezu nebo stříbra. Nejrozšířenější je podávání na vychlazeném dezertním talířku, konzumujeme jej dezertním příborem. Koktejly podáváme ve vychlazené koktejlové sklenici či poháru (podložené ubrouskem) a dezertním talířku, přikládáme moučníkovou vidličku a kávovou lžičku.
Studené kusové předkrmy se podávají se na různých mísách vhodně a přesně barevně i tvarově naaranžované.

Servis teplých předkrmů je různý podle jejich druhu, nejčastěji na talířích nebo ohnivzdorných miskách, v nichž se připravují. Ke konzumaci slouží dezertní příbor. Teplé i studené předkrmy většinou zařazujeme do jídelníčku při slavnostnějších příležitostech a při větším počtu strávníků. Mnoho dobrot podávaných jako předkrmy však bude chutnat také jako svačina, občerstvení k vínu, nebo i jako lehká večeře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Tortilla wrap s lilkem a halloumi

Tortilla wrap s lilkem a halloumi

30 minut
Meruňková zavařenina s vanilkou

Meruňková zavařenina s vanilkou

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Poslední sledované recepty

239
Bramborový guláš se smetanou
Bramborový guláš se…
184
Mrkvové placičky
Mrkvové placičky
167
Čočkové kuličky v rajčatové omáčce s těstovinami
Čočkové kuličky v…
158
Houbový guláš
Houbový guláš
71
Bramborový guláš s fazolemi a hovězím masem
Bramborový guláš s…

Zajímavé články

9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně a vaše tělo vám poděkuje
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně…
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel, která vám připomenou prázdniny na venkově
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel,…
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek, které oceníte nejen o letních prázdninách
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek,…
Superpotravina týdne: Okurka. 6 dobrých důvodů, proč ji jíst každý den, plus svěží recepty
Superpotravina týdne: Okurka. 6 dobrých důvodů,…
Maminka tří dětí vyrábí nádherné jedlé kytice z cupcakes. Všechno se naučila úplně sama!
Maminka tří dětí vyrábí nádherné jedlé kytice z…
AHA.cz Manželství Brzobohatých v troskách? Ondřej už toká s jinou

Manželství Brzobohatých v troskách? Ondřej už toká s jinou

Mimibazar Červený a černý rybíz: Dva klenoty vaší zahrady plné zdraví a chuti

Červený a černý rybíz: Dva klenoty vaší zahrady plné zdraví a chuti

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy Exotická party ve Varech: Kdo si za nejdivočejší model zaslouží jedničku?

Exotická party ve Varech: Kdo si za nejdivočejší model zaslouží jedničku?

Ženy.cz Když se o muže dělíte s jinou: Jak poznat, že randíte s mamánkem?

Když se o muže dělíte s jinou: Jak poznat, že randíte s mamánkem?

Blesk.cz Rozdováděná Allwyn party ve Varech: Sexy akrobacie a slavní ve varu!

Rozdováděná Allwyn party ve Varech: Sexy akrobacie a slavní ve varu!

SportRevue.cz FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

Maminka.cz Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Blesk Horoskopy Úplněk v Kozorohu přinese zásadní rozhodnutí týkající se kariéry, životních cílů a poslání

Úplněk v Kozorohu přinese zásadní rozhodnutí týkající se kariéry, životních cílů a poslání

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Předkrmy se představují
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact