• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Posilněte se… Silákem!

Posilněte se… Silákem!

F.O.O.D.
| 11. 5. 2016
Gourmet
Posilněte se… Silákem!

Poctivý vývar dokázaly ocenit už naše praprababičky a kouzlo domácí přípravy po letech prožívá doslova renesanci. Pořádný vývar totiž nejen pozvedne vaše polévky a omáčky, ale také nakopne víc než šálek silné kávy!

Kuřecí vývar

1 litr silného vývaru, příprava: 20 minut + pečení a táhnutí

* 1 celeru
* 2 petržele
* 1 mrkev
* 1–2 cibule
* 2 kuřecí skelety
* 4 nová koření
* 10 celých černých pepřů
* 3 bobkové listy
* petrželová a celerová nať
* libeček
* sůl

ZAVÁŘKA A NUDLE

* 1 mrkev
* 1 celeru
* 1 petržel
* 1 vejce
* asi 120 ml plnotučného mléka
* 60 g polohrubé mouky
* sůl
* rostlinný olej

Troubu zapněte na 220 °C. Do pekáče vložte očištěnou zeleninu – celer, petržel, mrkev, cibuli – i kuřecí skelety a koření. Pečte 30 až 40 minut dozlatova. Po upečení vše přendejte do hrnce a zalijte 1,5 až 2 litry vody. Přidejte natě a libeček a nechte „vařit“ – plamen nechte na minimum, vodou by měla jen občas proběhnout bublinka, nesmí vřít. Takto nechte táhnout 2 až 3 hodiny. Mezitím bokem uvařte zeleninu na zavářku, aby byla na skus, nesmí být úplně měkká. Z hotového vývaru vylovte skelety i zeleninu, už nebudou třeba. Vložte bokem uvařenou zeleninu a podle potřeby osolte. Smíchejte vejce, mléko, mouku a špetku soli. Podle potřeby přidejte mléko nebo mouku, těstíčko má mít stejnou hustotu jako palačinkové. Na pánvi usmažte na oleji jednu silnou palačinku. Tu nakrájejte na nudličky. Podávejte k polévce zvlášť.


Hrachová polévka se Silákem

4–6 porcí, příprava: 30 minut + máčení hrachu a vaření

* 400 g zeleného hrachu, nejlépe půleného
* 2 lžíce másla
* 1 velká cibule
* 4 stonky řapíkatého celeru
* 1 mrkev
* 700 ml kuřecího vývaru Silák
* 2 lžíce sušené majoránky
* sůl a pepř
* krutony a petrželka k podávání

Hrách namočte nejméně na 4 hodiny do studené vody. V hrnci na másle osmažte cibuli nakrájenou najemno, celer pokrájený na půlcentimetrové plátky a mrkev nakrájenou na kousky. Trvá to asi 5 minut. Přidejte slitý hrách, zalijte vývarem a stejným množstvím vody. Vařte zhruba hodinu doměkka, hotový hrách se úplně rozpadá. Polovinu polévky odeberte, zbytek rozmixujte dohladka. Odebranou část vmíchejte zpět. Přidejte majoránku a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s krutony a petrželkou.


Kuřecí laksa s kokosovým mlékem

4 porce, příprava: 35 minut

* 4 lžíce rostlinného oleje
* 700 ml kuřecího vývaru Silák
* 400 ml kokosového mléka
* 2 mrkve
* 1 hrst hub šitake
* 1 lžička medu
* 1 lžička koření pěti vůní
* 1 lžičky soli
* 2 kuřecí prsa
* 2 limetky
* 300 g širokých rýžových nudlí

PASTA:

* 2 stroužky česneku
* 3 jarní cibulky
* 2–3 cm zázvoru
* 1 červená chilli paprička
* 1 lžička kurkumy
* 1 lžička arašídového másla
* 1 svazku čerstvého koriandru
* 2 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce sezamového oleje

Všechny ingredience na pastu (u koriandru jen stonky) rozmixujte. Osmažte ji na dvou lžících oleje. Zalijte vývarem a kokosovým mlékem. Přidejte nakrájenou mrkev a šitake a asi 15 minut vařte. Med smíchejte s kořením a solí a naklepané kuře ve směsi obalte. V pánvi rozpalte zbytek oleje a kuře opékejte 4 minuty z každé strany. Nakrájejte na proužky. Polévku dochuťte limetkou a solí. Nudle připravte podle návodu na obalu. Rozdělte i s nakrájeným masem do misek a zalijte polévkou. Ozdobte koriandrem.


Kde se vzal vývar do kelímku?

Možná si vzpomenete, že už před lety bylo na automatech na kávu tlačítko „bujon“. S tím poctivým z kostí neměl mnoho společného, dnes si ale můžete dopřát luxus hodiny a hodiny taženého vývaru v kelímku i u nás. Už loňskou zimu se vývar v kelímku stal hitem New Yorku, kde s ním přišel Michelle Tam, autor oblíbeného blogu o paleo dietě. Jeho rodina pochází z Číny a tam je silná polévka základ všeho. U nás nápad v realitu proměnila naše dlouholetá spolupracovnice ANNA GROSMANOVÁ. Ta ho původně nosila v termosce do práce místo kávy, kolegy to ale nadchlo tak, že už loňskou zimu byl ke koupi v blízké kavárně Paralelní Polis. Když ji pak loni na podzim oslovil ekonom Martin, jestli by podnik nechtěla rozjet ve velkém, neváhala. Na letní sezonu teď plánují vlastní fermentované limonády. www.vyvarsilak.cz

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

5 minut
Zelené smoothie s pampeliškovými květy

Zelené smoothie s pampeliškovými květy

60 minut
Knedlíčky s vepřovým

Knedlíčky s vepřovým

20 minut
Šeříkový sirup

Šeříkový sirup

Poslední sledované recepty

52
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
27
Vepřový guláš s mrkví
Vepřový guláš s mrkví
26
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
24
Tradiční belgické vafle
Tradiční belgické vafle
19
Americké lívance
Americké lívance

Zajímavé články

7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni určitě nedělejte!
7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni…
Bezový sirup, džem i smaženky: 5 receptů z bezu, které znaly už naše babičky
Bezový sirup, džem i smaženky: 5 receptů z bezu,…
Variace na oblíbené mojito: s jahodami, okurkou, levandulí i kokosem
Variace na oblíbené mojito: s jahodami, okurkou,…
Věštění z jídla: Odhalte budoucnost pomocí cibule, bylinek nebo vařeného vejce
Věštění z jídla: Odhalte budoucnost pomocí cibule…
Jahody do truhlíku: Vypěstujte si sladkou úrodu i bez zahrady
Jahody do truhlíku: Vypěstujte si sladkou úrodu i…
AHA.cz Vášáryová prodává byt po Lasicovi: Přepych za 23 milionů!

Vášáryová prodává byt po Lasicovi: Přepych za 23 milionů!

Mimibazar Tip na víkend: Vypravte se na putování pražskými vinicemi a poznejte nepoznané

Tip na víkend: Vypravte se na putování pražskými vinicemi a poznejte nepoznané

Dáma.cz Partnera najdete ve zvěrokruhu: Proč se protiklady přitahují i v astrologii?

Partnera najdete ve zvěrokruhu: Proč se protiklady přitahují i v astrologii?

Blesk pro ženy Bohyně díky madeiře: Outfit s půvabnou výšivkou 3x jinak

Bohyně díky madeiře: Outfit s půvabnou výšivkou 3x jinak

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Meghan vyrazila na místo masakru v Texasu: Květiny pro postřílené děti!

Meghan vyrazila na místo masakru v Texasu: Květiny pro postřílené děti!

SportRevue.cz Z milionáře žebrákem aneb 11 sportovců, kteří přišli (skoro) o všechno

Z milionáře žebrákem aneb 11 sportovců, kteří přišli (skoro) o všechno

Maminka.cz Sedm triků, jak vyvolat porod, když se miminku nechce na svět

Sedm triků, jak vyvolat porod, když se miminku nechce na svět

Blesk Horoskopy 5 znamení, která mají nálady jako na houpačce. Nikdy nevíte, jak budou reagovat

5 znamení, která mají nálady jako na houpačce. Nikdy nevíte, jak budou reagovat

Abecedazahrady Hořcový stromek: Jak na pěstování, aby bujně rostl a bohatě kvetl

Hořcový stromek: Jak na pěstování, aby bujně rostl a bohatě kvetl

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Posilněte se… Silákem!
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí