• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Posilněte se… Silákem!

Posilněte se… Silákem!

F.O.O.D.
| 11. 5. 2016
Gourmet
Posilněte se… Silákem!

Poctivý vývar dokázaly ocenit už naše praprababičky a kouzlo domácí přípravy po letech prožívá doslova renesanci. Pořádný vývar totiž nejen pozvedne vaše polévky a omáčky, ale také nakopne víc než šálek silné kávy!

Kuřecí vývar

1 litr silného vývaru, příprava: 20 minut + pečení a táhnutí

* 1 celeru
* 2 petržele
* 1 mrkev
* 1–2 cibule
* 2 kuřecí skelety
* 4 nová koření
* 10 celých černých pepřů
* 3 bobkové listy
* petrželová a celerová nať
* libeček
* sůl

ZAVÁŘKA A NUDLE

* 1 mrkev
* 1 celeru
* 1 petržel
* 1 vejce
* asi 120 ml plnotučného mléka
* 60 g polohrubé mouky
* sůl
* rostlinný olej

Troubu zapněte na 220 °C. Do pekáče vložte očištěnou zeleninu – celer, petržel, mrkev, cibuli – i kuřecí skelety a koření. Pečte 30 až 40 minut dozlatova. Po upečení vše přendejte do hrnce a zalijte 1,5 až 2 litry vody. Přidejte natě a libeček a nechte „vařit“ – plamen nechte na minimum, vodou by měla jen občas proběhnout bublinka, nesmí vřít. Takto nechte táhnout 2 až 3 hodiny. Mezitím bokem uvařte zeleninu na zavářku, aby byla na skus, nesmí být úplně měkká. Z hotového vývaru vylovte skelety i zeleninu, už nebudou třeba. Vložte bokem uvařenou zeleninu a podle potřeby osolte. Smíchejte vejce, mléko, mouku a špetku soli. Podle potřeby přidejte mléko nebo mouku, těstíčko má mít stejnou hustotu jako palačinkové. Na pánvi usmažte na oleji jednu silnou palačinku. Tu nakrájejte na nudličky. Podávejte k polévce zvlášť.


Hrachová polévka se Silákem

4–6 porcí, příprava: 30 minut + máčení hrachu a vaření

* 400 g zeleného hrachu, nejlépe půleného
* 2 lžíce másla
* 1 velká cibule
* 4 stonky řapíkatého celeru
* 1 mrkev
* 700 ml kuřecího vývaru Silák
* 2 lžíce sušené majoránky
* sůl a pepř
* krutony a petrželka k podávání

Hrách namočte nejméně na 4 hodiny do studené vody. V hrnci na másle osmažte cibuli nakrájenou najemno, celer pokrájený na půlcentimetrové plátky a mrkev nakrájenou na kousky. Trvá to asi 5 minut. Přidejte slitý hrách, zalijte vývarem a stejným množstvím vody. Vařte zhruba hodinu doměkka, hotový hrách se úplně rozpadá. Polovinu polévky odeberte, zbytek rozmixujte dohladka. Odebranou část vmíchejte zpět. Přidejte majoránku a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s krutony a petrželkou.


Kuřecí laksa s kokosovým mlékem

4 porce, příprava: 35 minut

* 4 lžíce rostlinného oleje
* 700 ml kuřecího vývaru Silák
* 400 ml kokosového mléka
* 2 mrkve
* 1 hrst hub šitake
* 1 lžička medu
* 1 lžička koření pěti vůní
* 1 lžičky soli
* 2 kuřecí prsa
* 2 limetky
* 300 g širokých rýžových nudlí

PASTA:

* 2 stroužky česneku
* 3 jarní cibulky
* 2–3 cm zázvoru
* 1 červená chilli paprička
* 1 lžička kurkumy
* 1 lžička arašídového másla
* 1 svazku čerstvého koriandru
* 2 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce sezamového oleje

Všechny ingredience na pastu (u koriandru jen stonky) rozmixujte. Osmažte ji na dvou lžících oleje. Zalijte vývarem a kokosovým mlékem. Přidejte nakrájenou mrkev a šitake a asi 15 minut vařte. Med smíchejte s kořením a solí a naklepané kuře ve směsi obalte. V pánvi rozpalte zbytek oleje a kuře opékejte 4 minuty z každé strany. Nakrájejte na proužky. Polévku dochuťte limetkou a solí. Nudle připravte podle návodu na obalu. Rozdělte i s nakrájeným masem do misek a zalijte polévkou. Ozdobte koriandrem.


Kde se vzal vývar do kelímku?

Možná si vzpomenete, že už před lety bylo na automatech na kávu tlačítko „bujon“. S tím poctivým z kostí neměl mnoho společného, dnes si ale můžete dopřát luxus hodiny a hodiny taženého vývaru v kelímku i u nás. Už loňskou zimu se vývar v kelímku stal hitem New Yorku, kde s ním přišel Michelle Tam, autor oblíbeného blogu o paleo dietě. Jeho rodina pochází z Číny a tam je silná polévka základ všeho. U nás nápad v realitu proměnila naše dlouholetá spolupracovnice ANNA GROSMANOVÁ. Ta ho původně nosila v termosce do práce místo kávy, kolegy to ale nadchlo tak, že už loňskou zimu byl ke koupi v blízké kavárně Paralelní Polis. Když ji pak loni na podzim oslovil ekonom Martin, jestli by podnik nechtěla rozjet ve velkém, neváhala. Na letní sezonu teď plánují vlastní fermentované limonády. www.vyvarsilak.cz

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

15 minut
Šátečky se špenátem a uzeným

Šátečky se špenátem a uzeným

30 minut
Risotto s medvědím česnekem

Risotto s medvědím česnekem

25 minut
Banánoví mini beránci

Banánoví mini beránci

Poslední sledované recepty

306
Koblihy
Koblihy
122
Gratinované brambory
Gratinované brambory
106
Rychlovka z těstovin
Rychlovka z těstovin
71
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
63
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka

Zajímavé články

Neutrácejte zbytečně: 10 tipů, jak ušetřit při velikonočním nákupu
Neutrácejte zbytečně: 10 tipů, jak ušetřit při…
Jak skladovat vajíčka. Do dveří v lednici nepatří!
Jak skladovat vajíčka. Do dveří v lednici nepatří!
Jarní zázrak jménem březová voda: Poznejte její blahodárné účinky na zdraví i krásu
Jarní zázrak jménem březová voda: Poznejte její…
Lahůdky seslané přímo z nebe? Populární tiktokerka peče sladkosti podle receptů vytesaných na náhrobcích
Lahůdky seslané přímo z nebe? Populární…
Kefírové lívance, muffiny i řezy na plech: Vláčné moučníky z perlivého nápoje
Kefírové lívance, muffiny i řezy na plech: Vláčné…
AHA.cz Nesvačilová totálně na dně! Kolečko si vzal Vignerovou

Nesvačilová totálně na dně! Kolečko si vzal Vignerovou

Mimibazar Velikonoční dekorace: Vyrobte si originální zvířátka za pár korun

Velikonoční dekorace: Vyrobte si originální zvířátka za pár korun

Dáma.cz DANA (46): Manželovo obžerství skončilo nemocí. Začal mi být odporný

DANA (46): Manželovo obžerství skončilo nemocí. Začal mi být odporný

Blesk pro ženy Hvězdy mají jasno! Jaké bude manželství Anety Vignerové a Petra Kolečka?

Hvězdy mají jasno! Jaké bude manželství Anety Vignerové a Petra Kolečka?

Ženy.cz Velikonoční nehty: Vyberete si barevnou francouzskou manikúru, nebo typické jarní motivy?

Velikonoční nehty: Vyberete si barevnou francouzskou manikúru, nebo typické jarní motivy?

Blesk.cz Perkausová o škatulatech na Primě: Ta křivda mě zasáhla!

Perkausová o škatulatech na Primě: Ta křivda mě zasáhla!

SportRevue.cz FOTO: 38 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

FOTO: 38 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

Maminka.cz RECEPT: Segedínský guláš s knedlíkem. Naučte se ten jediný pravý

RECEPT: Segedínský guláš s knedlíkem. Naučte se ten jediný pravý

Blesk Horoskopy Velký horoskop na duben: Koho potrápí dusno v práci a kdo přijde k tučné odměně?

Velký horoskop na duben: Koho potrápí dusno v práci a kdo přijde k tučné odměně?

Abecedazahrady Jak na jarní úklid aneb Příprava na Velikonoce v 10 dnech

Jak na jarní úklid aneb Příprava na Velikonoce v 10 dnech

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Posilněte se… Silákem!
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí