• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Osvěžující polévky

Osvěžující polévky

F.O.O.D.
| 28. 7. 2016
Gourmet
Osvěžující polévky

Odlehčete svůj jídelníček třeba vývarem se sezonní zeleninou a podávejte jej s netradičními zavářkami.

Studená okurková polévka

4 porce, příprava: 20 minut

* 2 salátové okurky
* 4 stroužky česneku
* 500 ml podmáslí
* 150 ml bílého jogurtu
* 50 g oříšků kešú
* hrst kopru
* šťáva z 1 limetky
* olivový olej
* sůl a pepř
* 100 g plátků uzeného lososa

Omyté salátové okurky nastrouhejte na tenké plátky, přidejte jemně nasekaný česnek, smíchejte s podmáslím a jogurtem. Přimíchejte nasucho upražené a nasekané oříšky kešú, kopr, šťávu z limetky a dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem. Polévku podávejte s proužky uzeného lososa.


Zeleninové minestrone se svítkem

4 porce, příprava: 30 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 2 jarní cibulky
* 2 stroužky česneku
* 3 stonky řapíkatého celeru
* 2 brambory typu A
* 200 g zeleného chřestu
* 1 l zeleninového vývaru
* 100 g hrášku
* tymián a oregano
* sůl a pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* 40 g parmazánu
* bílé pečivo na krutony

SVÍTEK

* 4 vejce
* 75 g polohrubé mouky
* sůl a pepř
* hrst petrželky a špenátu
* 50 g másla

Na dvou lžících olivového oleje orestujte nasekanou jarní cibulku s česnekem, přidejte na plátky nakrájený řapíkatý celer, na kostičky nakrájené brambory a stonky chřestu. Hlavičky si ponechte stranou. Zalijte vývarem a vařte do změknutí brambor, asi 10 minut. Poté přidejte hrášek a hlavičky chřestu, bylinky a vařte ještě 5 minut. Dochuťte solí a pepřem. Připravte si svítek, oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte s moukou, dochuťte solí a pepřem, přidejte nasekanou petrželku a špenát. Nakonec zlehka vmíchejte vyšlehaný sníh. Svítek v podobě omelety osmahněte na pánvi s rozehřátým máslem z obou stran dozlatova, nakrájejte na plátky. Polévku podávejte s hoblinkami parmazánu, na oleji orestovanými krutony a se svítkem.

Náš tip: Do vaječného svítku můžete pro zjemnění přidat lžíci smetany.


Králičí vývar se špenátovými knedlíčky

4 porce, příprava: 3,5 hodiny

* 500 g odřezků z králíka na vývar
* 3 mrkve
* 4 stonky řapíkatého celeru
* 1 pórek
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 rajče
* 4 kuličky nového koření
* 5 kuliček pepře
* 2 lžičky soli
* 2 bobkové listy
* 2 lžíce olivového oleje
* 100 g baby špenátu
* petrželka

KAPÁNÍ

* 100 ml mléka
* 1 vejce
* hrst sušených rajčat
* sůl a pepř
* polohrubá mouka na zahuštění

Připravte si vývar z králíka, z jedné mrkve, dvou stonků řapíkatého celeru, poloviny pórku, cibule, česneku, rajčete a koření. Vařte při nízké teplotě pozvolna a bez míchání alespoň 3 hodiny. Sceďte vývar, maso vyjměte a oberte. V hrnci na oleji orestujte nadrobno nakrájenou zbylou mrkev, řapíkatý celer a pórek. Na závěr přidejte špenátové listy a ihned zalijte vývarem.

Vařte 10 až 15 minut, poté vmíchejte kapání. To si připravíte tak, že metličkou prošleháte vejce a mléko, přidáte velmi nadrobno nakrájená sušená rajčata, osolíte, opepříte a zahustíte polohrubou moukou. Vzniklé těsto musí protéct hrubým struhadlem. Kapání vařte v polévce 5 minut. Nakonec polévku dochuťte jemně nasekanou petrželkou, solí a pepřem.

Špenátové knedlíčky

4 porce, příprava: 15 minut

100 ml 33% smetany, 1 vejce, 50 g baby špenátu, dětská krupička na zahuštění, sůl a pepř

V misce vyšlehejte smetanu s vejcem, přidejte spařený, najemno nasekaný špenát, zahustěte dětskou krupičkou a dochuťte solí a pepřem. Vytvarujte kuličky a vařte je buď přímo ve vývaru, nebo v osolené vodě (asi 7 minut) podle velikosti.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

15 minut
Zelená omeleta s hráškem

Zelená omeleta s hráškem

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

60
TZATZIKI - originální řecký recept
TZATZIKI - originální…
52
Lehký levandulový sirup
Lehký levandulový sirup
51
Rybízová marmeláda
Rybízová marmeláda
43
Rybízová šťáva za studena
Rybízová šťáva za studena
42
Šopský salát
Šopský salát

Zajímavé články

Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota, kterou budou děti milovat
Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota,…
Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její milovaný chlebový pudink nebo plněné lilky
Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její…
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na naše zdraví?
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na…
10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně. Zkuste je nasladko, ale i k masu!
10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně.…
Kuřecí kapsa: A kuře máte v kapse
Kuřecí kapsa: A kuře máte v kapse
AHA.cz Dyk poprvé odtajnil soukromí: Je to opravdu emočně náročné

Dyk poprvé odtajnil soukromí: Je to opravdu emočně náročné

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Velký horoskop na červenec: Koho čeká báječné léto a komu se bude dařit?

Velký horoskop na červenec: Koho čeká báječné léto a komu se bude dařit?

Blesk pro ženy Jak vypadají herci z Pojišťovny štěstí? Takhle se změnili po 18 letech!

Jak vypadají herci z Pojišťovny štěstí? Takhle se změnili po 18 letech!

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Marty Pohl v Podcastu: Zažil jsem akce jako v Párty Hárder. Jak to má se sado maso?

Marty Pohl v Podcastu: Zažil jsem akce jako v Párty Hárder. Jak to má se sado maso?

SportRevue.cz FOTO: Nahota na golfu? Nic zvláštního. Hřiště s jamkami naháče přitahují

FOTO: Nahota na golfu? Nic zvláštního. Hřiště s jamkami naháče přitahují

Maminka.cz Milníky prvního roku: Kdy se má otáčet, lézt a kdy si sedne?

Milníky prvního roku: Kdy se má otáčet, lézt a kdy si sedne?

Blesk Horoskopy Novoluní: Jak využít energii Měsíce ve svůj prospěch. Co je vhodné dělat?

Novoluní: Jak využít energii Měsíce ve svůj prospěch. Co je vhodné dělat?

Abecedazahrady Výrazný solitér i součást kompozice. Vyberte si ten pravý jehličnan do zahrady

Výrazný solitér i součást kompozice. Vyberte si ten pravý jehličnan do zahrady

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Osvěžující polévky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí