• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Osvěžující polévky

Osvěžující polévky

F.O.O.D.
| 28. 7. 2016
Gourmet
Osvěžující polévky

Odlehčete svůj jídelníček třeba vývarem se sezonní zeleninou a podávejte jej s netradičními zavářkami.

Studená okurková polévka

4 porce, příprava: 20 minut

* 2 salátové okurky
* 4 stroužky česneku
* 500 ml podmáslí
* 150 ml bílého jogurtu
* 50 g oříšků kešú
* hrst kopru
* šťáva z 1 limetky
* olivový olej
* sůl a pepř
* 100 g plátků uzeného lososa

Omyté salátové okurky nastrouhejte na tenké plátky, přidejte jemně nasekaný česnek, smíchejte s podmáslím a jogurtem. Přimíchejte nasucho upražené a nasekané oříšky kešú, kopr, šťávu z limetky a dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem. Polévku podávejte s proužky uzeného lososa.


Zeleninové minestrone se svítkem

4 porce, příprava: 30 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 2 jarní cibulky
* 2 stroužky česneku
* 3 stonky řapíkatého celeru
* 2 brambory typu A
* 200 g zeleného chřestu
* 1 l zeleninového vývaru
* 100 g hrášku
* tymián a oregano
* sůl a pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* 40 g parmazánu
* bílé pečivo na krutony

SVÍTEK

* 4 vejce
* 75 g polohrubé mouky
* sůl a pepř
* hrst petrželky a špenátu
* 50 g másla

Na dvou lžících olivového oleje orestujte nasekanou jarní cibulku s česnekem, přidejte na plátky nakrájený řapíkatý celer, na kostičky nakrájené brambory a stonky chřestu. Hlavičky si ponechte stranou. Zalijte vývarem a vařte do změknutí brambor, asi 10 minut. Poté přidejte hrášek a hlavičky chřestu, bylinky a vařte ještě 5 minut. Dochuťte solí a pepřem. Připravte si svítek, oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte s moukou, dochuťte solí a pepřem, přidejte nasekanou petrželku a špenát. Nakonec zlehka vmíchejte vyšlehaný sníh. Svítek v podobě omelety osmahněte na pánvi s rozehřátým máslem z obou stran dozlatova, nakrájejte na plátky. Polévku podávejte s hoblinkami parmazánu, na oleji orestovanými krutony a se svítkem.

Náš tip: Do vaječného svítku můžete pro zjemnění přidat lžíci smetany.


Králičí vývar se špenátovými knedlíčky

4 porce, příprava: 3,5 hodiny

* 500 g odřezků z králíka na vývar
* 3 mrkve
* 4 stonky řapíkatého celeru
* 1 pórek
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 rajče
* 4 kuličky nového koření
* 5 kuliček pepře
* 2 lžičky soli
* 2 bobkové listy
* 2 lžíce olivového oleje
* 100 g baby špenátu
* petrželka

KAPÁNÍ

* 100 ml mléka
* 1 vejce
* hrst sušených rajčat
* sůl a pepř
* polohrubá mouka na zahuštění

Připravte si vývar z králíka, z jedné mrkve, dvou stonků řapíkatého celeru, poloviny pórku, cibule, česneku, rajčete a koření. Vařte při nízké teplotě pozvolna a bez míchání alespoň 3 hodiny. Sceďte vývar, maso vyjměte a oberte. V hrnci na oleji orestujte nadrobno nakrájenou zbylou mrkev, řapíkatý celer a pórek. Na závěr přidejte špenátové listy a ihned zalijte vývarem.

Vařte 10 až 15 minut, poté vmíchejte kapání. To si připravíte tak, že metličkou prošleháte vejce a mléko, přidáte velmi nadrobno nakrájená sušená rajčata, osolíte, opepříte a zahustíte polohrubou moukou. Vzniklé těsto musí protéct hrubým struhadlem. Kapání vařte v polévce 5 minut. Nakonec polévku dochuťte jemně nasekanou petrželkou, solí a pepřem.

Špenátové knedlíčky

4 porce, příprava: 15 minut

100 ml 33% smetany, 1 vejce, 50 g baby špenátu, dětská krupička na zahuštění, sůl a pepř

V misce vyšlehejte smetanu s vejcem, přidejte spařený, najemno nasekaný špenát, zahustěte dětskou krupičkou a dochuťte solí a pepřem. Vytvarujte kuličky a vařte je buď přímo ve vývaru, nebo v osolené vodě (asi 7 minut) podle velikosti.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

40 minut
Risotto se špenátem a bylinkami

Risotto se špenátem a bylinkami

45 minut
Meruňkový kompot

Meruňkový kompot

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Poslední sledované recepty

265
Rychlé zelené karí s mrkví a cizrnou
Rychlé zelené karí s…
116
Cukeťáčky s uzeným masem (bramboráky z cukety)
Cukeťáčky s uzeným masem…
82
Těstovinový salát s kuřecím masem a česnekovým dresinkem
Těstovinový salát s…
67
Květák s těstovinami ala mozeček
Květák s těstovinami ala…
62
Halušky s pečeným kuřetem
Halušky s pečeným kuřetem

Zajímavé články

Mravenci v kuchyni? Než sáhnete po chemii, vytáhněte zbraně ze spíže
Mravenci v kuchyni? Než sáhnete po chemii,…
15 originálních receptů na chalupu: Po těchto jídlech se bude rodina olizovat až za ušima
15 originálních receptů na chalupu: Po těchto…
Letní grilování ve znamení burgerů: Co všechno ovlivní výsledek?
Letní grilování ve znamení burgerů: Co všechno…
Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na bagety baví Instagram
Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na…
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy Pilarové nebo Jiřiny Šejbalové
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy…
AHA.cz Velký zvrat v rodině Slováčkových po smrti Aničky (†29)

Velký zvrat v rodině Slováčkových po smrti Aničky (†29)

Mimibazar Řecko okouzlí každého cestovatele. Nabídne odpočinek, poznání i skvělou kuchyni

Řecko okouzlí každého cestovatele. Nabídne odpočinek, poznání i skvělou kuchyni

Dáma.cz DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

Blesk pro ženy Z lacinosti noblesa? Slováková, Vémola i Dragounová ukázaly, že elegance je sexy!

Z lacinosti noblesa? Slováková, Vémola i Dragounová ukázaly, že elegance je sexy!

Ženy.cz Jak začít počítat kalorie? Mě to naštvalo víc než 'dokonalý' manželův úklid

Jak začít počítat kalorie? Mě to naštvalo víc než 'dokonalý' manželův úklid

Blesk.cz Rockový svět v slzák: Zemřel Malík ze skupiny Echt!

Rockový svět v slzák: Zemřel Malík ze skupiny Echt!

SportRevue.cz 15 nejpopulárnějších sportů na světě. Lední hokej v popředí nehledejte

15 nejpopulárnějších sportů na světě. Lední hokej v popředí nehledejte

Maminka.cz Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Blesk Horoskopy Velký horoskop práce a financí na červenec: Jak na tom budete s kariérou a komu se peníze jen pohrnou?

Velký horoskop práce a financí na červenec: Jak na tom budete s kariérou a komu se peníze jen pohrnou?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Osvěžující polévky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact