• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Oslaďte si únor

Oslaďte si únor

F.O.O.D.
| 24. 2. 2016
Gourmet
Oslaďte si únor

Jestli existuje nějaký typ jídel, který vám i v pošmourném zimním dni zvedne náladu a rozehřeje tělo, pak jsou to právě tyto čtyři dezerty.

Čokoládovo-ořechové koláčky

12 kousků - příprava: 45 minut

* 300 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 1 lžička jedlé sody
* 150 g třtinového cukru
* 80 g ořechů (směs vlašských a pekanových)
* 100 g mléčné čokolády (60 % kakaa)
* 2 vejce
* 2 lžičky vanilkového extraktu
* 100 ml řepkového oleje
* 100 ml plnotučného mléka
* tuk a mouka na vymazání a vysypání formy

ČOKOLÁDOVÁ OMÁČKA:
* 100 g hořké čokolády (70 % kakaa)
* 100 ml smetany 33%
* špetka mletého kardamomu
* 2 lžíce medu
* 2 lžíce brandy

Mouku se solí a sodou prosejte do mísy. Přidejte cukr a nasekané ořechy a vše promíchejte. Čokoládu nalámejte na kousky a dejte ji rozpustit do teplé vodní lázně. Mléko ohřejte. Vejce vyšlehejte s vanilkovým extraktem a olejem. Pak přidejte vlažné mléko. Tekutou směs zapracujte do moučné směsi. Nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. Těsto rozdělte do vymazané a vysypané formy na muffi ny. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut. Pak nechte ve formě vychladnout. Čokoládu nasekejte na kousky. Smetanu přiveďte k varu. Sundejte z ohně a nechte zchladnout na asi 50 °C. Pak do smetany vsypte nasekanou čokoládu a metličkou míchejte, až se čokoláda rozpustí. Přidejte kardamom, med a brandy a prošlehejte. Teplou čokoládovou omáčkou polijte koláčky.

Čokoláda

Kromě toho, že je zdrojem pozitivních pocitů, má také kladný vliv na funkci mozku a podle některých výzkumů dokonce snižuje riziko mrtvice. Čokoláda je tedy vlastně lék, tak si ji dejte!


Crumble se švestkami

4 porce - příprava: 45 minut

* 200 g sušených švestek
* 100 g višňového kompotu i se šťávou
* 100 g ostružinového kompotu
* máslo na vymazání formiček

DROBENKA:
* 40 g hrubé mouky
* 30 g třtinového cukru
* 40 g másla
* 30 g mandlových lupínků

Do mísy dejte sušené švestky s višňovým a ostružinovým kompotem a nechte v teple chvilku odležet. Připravte si drobenku. Smíchejte mouku a cukr. Pak zapracujte máslo nakrájené na kousky. Nakonec do drobenky vmíchejte mandlové lupínky. Dejte vychladit. Troubu předehřejte na 180 °C. Čtyři zapékací misky vymažte máslem. Do nich rozdělte švestky smíchané s kompoty. Pak na švestky rozdrobte drobenku. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut při 180 °C, až bude povrch zlatavý.

Sušené švestky

Jsou vhodné nejen na vaření, ale i jako něco malého, když vás honí mlsná. Obsahují vlákninu, takže pomáhají trávení i při redukční dietě, jsou zdrojem draslíku a svědčí i ženám v přechodu.


Mandlové mléko s křehkými trubičkami

4 sklenice - příprava: 25 minut + namáčení

* 200 g mandlí
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 2 lžíce agávového sirupu
* 50 g bílé čokolády
* 4 trubičky
* 50 g mletých mandlí

Mandle zalijte studenou vodou, aby byly ponořené, a nechte je do druhého dne namočené. Pak vodu slijte a mandle oloupejte. Vsypte je do mixéru a najemno umixujte. Zalijte čistou vodou, asi jedním litrem, a nechte ještě 1 až 2 hodiny louhovat. Pak do směsi přidejte vanilkový extrakt, sirup a opět promixujte, aby se utvořila pěna. Tekutinu propasírujte přes jemné sítko, nejlépe vyložené gázou. Mandlové mléko před podáváním zahřejte maximálně na 40 °C. Čokoládu nasekejte na kousky. Vsypte ji do misky a nechte pomalu rozpustit v horké vodní lázni. Konce trubiček namočte do rozpuštěné čokolády a pak do mletých mandlí. Podávejte je s teplým mandlovým mlékem.

Mandle

Doporučená denní dávka mandlí je jedna hrst. A proč je jíst? Obsahují flavonoidy a „hodné” tuky, které chrání srdce a cévy. Jsou také zdrojem minerálních látek – zejména vápníku, hořčíku a draslíku.


Pohankové rohlíčky s ořechy

12 kousků - příprava: 55 minut

* 150 g pohankové mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 25 g přírodního cukru
* 2 vejce
* 70 g másla

NÁPLŇ:
* 100 g mletých lískových oříšků
* 50 ml smetany 33%
* 2–3 lžíce medu
* špetka skořice

Nejprve připravte náplň. Oříšky vsypte do kastrůlku. Přidejte smetanu, med a skořici a krátce povařte. Pak náplň nechte úplně vychladnout. Mouku prosejte do mísy s práškem do pečiva. Přidejte cukr, jedno vejce a máslo nakrájené na kousky a zpracujte hladké nelepivé těsto. Na pomoučněném vále těsto rozválejte na kruh. Ten rozkrájejte na 12 trojúhelníků. Potřete rozšlehaným vejcem. Na širší konce trojúhelníků dejte po lžičce ořechové náplně. Pak zatočte do rohlíčků. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vajíčkem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20 minut.

Pohanková mouka

Kromě toho, že pohanka patří mezi tzv. zahřívací potraviny, je také vynikajícím prostředkem k detoxikaci organismu. Je rovněž zdrojem vitaminů skupiny B či vitaminu E a látky zvané cholin, která chrání játra.

Unknown media type: gallery

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Luštěninový salát s rukolovým pestem a krutony

Luštěninový salát s rukolovým pestem…

40 minut
Jarní salát s grapefruitem a avokádem

Jarní salát s grapefruitem a avokádem

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

Poslední sledované recepty

67
Dýňový koláč s polevou
Dýňový koláč s polevou
31
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
28
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
26
Míša řezy
Míša řezy
23
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…

Zajímavé články

Luxusní dort se dá udělat i ze starého chleba. Upečte si dánský brødtorte
Luxusní dort se dá udělat i ze starého chleba.…
Den vody: 10 receptů na její ochucení bez kalorií!
Den vody: 10 receptů na její ochucení bez kalorií!
Oprah Winfrey prozradila tajemství svých oblíbených těstovin. Neuvěříte, jakou přísadu používá, aby byly krémové
Oprah Winfrey prozradila tajemství svých…
Bylinková sezona zahájena! Odstartujte zelené vaření i u vás doma
Bylinková sezona zahájena! Odstartujte zelené…
Bábovky podle cukráře Josefa Maršálka: Upečte si kynutou, třenou, mramorovou nebo mini verzi z litého těsta
Bábovky podle cukráře Josefa Maršálka: Upečte si…
AHA.cz Havlová před oslavou narozenin: Nečekané setkání s osudovým mužem

Havlová před oslavou narozenin: Nečekané setkání s osudovým mužem

Mimibazar Změna času na letní: Už v neděli si nezapomeňte přeřídit hodiny!

Změna času na letní: Už v neděli si nezapomeňte přeřídit hodiny!

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Jitka Schneiderová slaví 50. narozeniny! Velké překvapení přímo na place

Jitka Schneiderová slaví 50. narozeniny! Velké překvapení přímo na place

Ženy.cz Plast není špatný, jen ho neumíme používat, říká zakladatelka ekologické agentury

Plast není špatný, jen ho neumíme používat, říká zakladatelka ekologické agentury

Blesk.cz Co má společného Schneiderová s Čvančarovou? Narozeniny ve stejný den!

Co má společného Schneiderová s Čvančarovou? Narozeniny ve stejný den!

SportRevue.cz FOTO: Krásky z greenů aneb Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

FOTO: Krásky z greenů aneb Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Co vám naznačují ptáci, které potkáváte? Kos varuje před lstí, straky před ďáblem

Co vám naznačují ptáci, které potkáváte? Kos varuje před lstí, straky před ďáblem

Abecedazahrady Akumulátorová sekačka: 7 důvodů, proč si ji pořídit a jak vybrat tu nejlepší pro vaši zahradu

Akumulátorová sekačka: 7 důvodů, proč si ji pořídit a jak vybrat tu nejlepší pro vaši zahradu

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Oslaďte si únor
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí