Těstoviny milujeme. Ve všech podobách. Nechte se unést jejich harmonickými kombinacemi, které nabízí mezinárodní kuchyně.
Těstoviny s ančovičkami a brokolicí
4 porce, příprava: 20 minut
* 300 g těstovin
* sůl a pepř
* 3 lžíce olivového oleje
* 2 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 1 brokolice – klasická a s dlouhým stonkem
* 8 nakládaných ančoviček
* drcený hřebíček
* 40 g strouhanky
* 40 g parmazánu
Těstoviny uvařte ve větším množství osolené vody na skus. Na olivovém oleji orestujte nasekanou šalotku s česnekem. Přidejte hlavičky brokolice, scezené ančovičky, drcený hřebíček a krátce duste, dokud brokolice nezměkne. Smíchejte s uvařenými těstovinami. Dochuťte solí, pepřem, zasypejte strouhankou a nastrouhaným parmazánem.
Zapečená kolínka se šunkou a žampiony
4 porce, příprava: 50 minut
* 50 g másla
* 300 ml smetany 33%
* 100 g parmazánu
* 2 žloutky
* 600 g kolínek
* 2 šalotky
* 250 g šunky v celku
* 250 g žampionů
* sůl a pepř
* hrst sušeného tymiánu
* 1 lžíce mleté papriky
Na polovině rozehřátého másla při nízké teplotě povařte smetanu, vmíchejte nastrouhaný parmazán a odstavte.
Za občasného míchání nechte vychladnout a poté vmíchejte žloutky. Těstoviny uvařte podle návodu na skus. Mezitím na zbylém másle orestujte nasekanou šalotku, na kostičky nakrájenou šunku a na plátky nakrájené žampiony. Dochuťte solí, pepřem, vmíchejte tymián, mletou papriku a uvařené těstoviny. Vymažte zapékací formu, vložte do ní těstoviny a zalijte smetanovou směsí. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 30 minut.
Králík s nudlemi na marocký způsob
4 porce, příprava: 45 minut
* 1 králík
* 400 g rýžových nudlí
* 50 g loupaných mandlí
* 50 g rozinek
* 4 cibule
* 1 lžička strouhaného zázvoru
* špetka šafránu
* plocholistá petrželka
* 1 l králičího nebo zeleninového vývaru
* 50 g másla
* 3 lžíce oleje
* sůl a pepř
Ve velkém hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a 20 g másla, ze všech stran dozlatova zprudka orestujte naporcovaného, osoleného a opepřeného králíka.
Na zbývajícím másle a oleji orestujte nasekanou cibuli, asi 5 minut (nesmí příliš zhnědnout). Potom přidejte králíka, oloupané mandle, rozinky, nastrouhaný zázvor, šafrán a polovinu nasekané petrželky. Duste při nižší teplotě doměkka, podle potřeby podlévejte vývarem. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s nudlemi uvařenými podle návodu.
Paella se slávkami a sépiovými kroužky
4 porce, příprava: 30 minut
* 400 g těstovinové rýže
* 5 lžic olivového oleje
* 2 šalotky
* 2 řapíky celeru
* sůl a pepř
* 200 ml bílého vína
* 200 ml zeleninového vývaru
* 1 kg slávek
* 800 g sépiových kroužků
* 1 cibule
* 2 hřebíčky
* hrst petrželky
* 1 citron
Těstovinovou rýži uvařte podle návodu na skus. Na oleji orestujte nasekanou šalotku spolu s řapíkatým celerem, osolte, opepřete a podlijte vínem. Nechte odpařit alkohol a poté přidejte vývar, očištěné slávky a poduste asi 3 až 5 minut, dokud se slávky neuvaří a neotevřou. Slávky vyjměte a vývar sceďte. Na oleji zprudka orestujte osolené, opepřené a v oleji a citronu naložené sépiové kroužky. Na zbylém olivovém oleji orestujte cibulku, přidejte uvařenou rýži, hřebíček a podlijte trochou scezeného vývaru z mušlí. Přidejte nasekanou petrželku, slávky, sépiové kroužky, dochuťte citronem a prohřejte.
Na pánvi na oleji orestujte nasekanou cibuli, česnek, přidejte blanšírovaná, oloupaná a na kostičky nakrájená rajčata. Vmíchejte nové koření, oloupaný a nastrouhaný zázvor, ocet, sójovou omáčku, dochuťte cukrem a solí. Vařte 5 minut. Přidejte na plátky nakrájené pak choi a nudle, zalijte vývarem a vařte 3 minuty. Za stálého míchání na jiné pánvi na oleji orestujte plátky masa. Přesuňte ho do misek, zalijte polévkou a dochuťte lístky koriandru a jarní cibulkou.