• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Není vývar jako vývar aneb 7 kroků k nejlepšímu výsledku

Není vývar jako vývar aneb 7 kroků k nejlepšímu výsledku

Redakce
| 31. 1. 2017
Gourmet
Není vývar jako vývar aneb 7 kroků k nejlepšímu výsledku

Zeleninový, slepičí, nebo hovězí? Ať tak či tak, vývar je základ všech poctivých polévek, omáček i jídel, kterým dodá tu správnou chuť. Naučte se ho připravovat správně a dosáhněte toho nejlepšího možného výsledku!

1. Čerstvost na prvním místě

Na začátek je potřeba říct, že nezáleží na tom, jestli se vrhnete na masový nebo zeleninový vývar, základ je u všech stejný - čerstvost. Zeleninu používejte vždy čerstvou, stejně tak maso i kosti je potřeba vyvařit co nejdříve.

2. Zelenina, základ úspěchu

Kořenová zelenina, jako je mrkev, celer, cibule a petržel, se většinou přidává i do masového vývaru společně s kořením a bylinkami. Vybírejte opravdu kvalitní a před táhnutím vývaru ji vždy pečlivě umyjte. Pokud máte doma bio zeleninu, můžete vývar připravit ze samotných a opět důkladně očištěných slupek.

3. Vše, co jste nespotřebovali, patří do vývaru

Poctivý vývar nemusí být pouze o kořenové zelenině a velkých kusech masa. Využijte zbytky, jako jsou již zmíněné slupky, zbytky pórku, kosti a odřezky kuřecího. Zkrátka vše, co se dá vyvařit.

4. Vybírejte správné koření

Výslednou chuť ovlivňuje mimo jiné i koření. Do kvalitního vývaru patří nové koření, bobkový list, několik kuliček pepře a přidat můžete i jalovec.

5. Nejdřív na pánev a pak teprve do hrnce

Pokud máte pocit, že už teď to začíná být složité, ničeho se nebojte. Pravidla vývaru si osvojíte okamžitě. Dalším ze 7 nejdůležitějších kroků je tepelná úprava masa i zeleniny. Čisté suroviny dejte na rozpálenou pánev s troškou oleje - maso nechte zatáhnout a zeleninu zezlátnout. Pokud se trochu připálí, nic se neděje, vývar získá dokonalou chuť!

6. Vývar nevaříme, vývar táhneme

Zeleninu i maso dejte do hrnce, přidejte koření a zalijte. Přiveďte k varu a v momentě, kdy začne voda vřít, stáhněte na minimum. Vývar nechte takzvaně “táhnout“ několik hodin, klidně i přes noc. Oblíbená je i příprava v tlakovém hrnci, která celý proces značně urychlí.

7. Hotový vývar a jeho skladování

Voňavý vývar přeceďte a přelijte do hrnce nebo sklenic. Skladujte v lednici a spotřebujte nejpozději do 4 dnů nebo dejte zmrazit.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Tzatziki

Tzatziki

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

25
Rychlovka z papiňáku
Rychlovka z papiňáku
24
Pizza těsto z pizzerie
Pizza těsto z pizzerie
13
Pizza roládky
Pizza roládky
12
Jahodovo-rebarborový koláč
Jahodovo-rebarborový…
12
Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s…

Zajímavé články

Jak odměnit děti za vysvědčení? Připravte pro ně pořádnou baštu!
Jak odměnit děti za vysvědčení? Připravte pro ně…
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo snídani, oběd nebo netradiční dezert?
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo…
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete tady
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete…
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů, které zvládne i úplný začátečník
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
AHA.cz Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Slova, která nejvíc zabolí jeho znamení. Tohle nikdy neříkejte svému partnerovi

Slova, která nejvíc zabolí jeho znamení. Tohle nikdy neříkejte svému partnerovi

Blesk pro ženy Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

SportRevue.cz FOTO: 14 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 14 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz Volno jsem měl, jen když dcera skončila na ARO. Přečtěte si příběh tatínka samoživitele

Volno jsem měl, jen když dcera skončila na ARO. Přečtěte si příběh tatínka samoživitele

Blesk Horoskopy Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Abecedazahrady Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Není vývar jako vývar aneb 7 kroků k nejlepšímu výsledku
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí