Případy otravy a onemocnění z jídla jsou stále častější. Ať jde o nové typu salmonely, E.coli nebo BSE (nemoc šílených krav). Jaké je dnes jídlo? Prostá odpověď může znít nadšeně. Na pultech a v regálech samoobsluh se nabízí množství druhů potravin, které většinou vypadají vábně a nádherně.
Na Vánoce můžeme mít čerstvé jahody a mango třeba v březnu. Potraviny jsou předvařené, připravené a zmrazené, konzervované, ochucované, a to od různých firem a v různých variantách. Jen během minulého roku onemocněly z potravin desítky milionů lidí. Průzkumy zjistily, že více než třetina kupujících vůbec nezkoumá, do kdy je třeba potravinu spotřebovat a zda nemá prošlou záruční lhůtu.
Řadu otrav mají na svědomí velké nákupy, které nahrazují každodenní docházení do obchodů. Pouze hrstka lidí pečlivě kontroluje, na kolik stupňů mrazí domácí mraznička a zda jsou potraviny uloženy při správné teplotě. Nejnebezpečnější jsou hotové zmrazené nebo předvařené potraviny, kde je třeba pečlivě sledovat dobu spotřeby i nutný stupeň zmrazení. Tato jídla se podílejí nejvyšší měrou na otravách. Zdálo by se, že je velmi jednoduché charakterizovat vhodné jídlo dle zásad zdravé výživy - omezit cukry a tuky, jíst hodně vlákniny, čerstvého ovoce a zeleniny. Nabízí se otázka, proč nepřipravit potraviny, které by byly zdravé, i když v původním stavu neodpovídají zásadám zdravé výživy.
Tato strava je už léta běžná v Japonsku, ale jinde na světě se zatím příliš nevžila. Je otázkou, zda je skutečně ideální.
Základní způsob, jak z klasické nezdravé potraviny odbourat špatné složky, je odstranit nebo snížit tuky a cukry. Nízkokalorické nápoje bez cukru jsou dnes už běžné. Cukr je nahrazen umělým sladidlem většinou na základě sacharinů. Kalorická hodnota těchto nápojů je pak skutečně zanedbatelná.
Potraviny se sníženým obsahem tuku nejsou nezbytně nízkokalorické. Většina lidí to neví, a má proto pocit, že nízkotučných potravin může konzumovat více nebo že přispívají k redukční dietě. Velmi důležité jsou speciální potraviny obohacené biokulturami, které přispívají ke správné funkci zažívacího systému. V našich střevech žijí miliony užitečných bakterií (mikroflóra), která hraje důležitou roli při trávení a v imunitním systému. Její jednotlivé části musí být ve správném poměru. Užitečné bakterie např. Lactobacillus casei, tuto rovnováhu pomáhají udržovat
Traduje se, že konzumace bioproduktů omezuje výskyt rakoviny žlučníku a střev, působí proti příznakům chronického únavového syndromu, zažívacím potížím, průjmům, zácpám a účinně pomáhá i při kožních vyrážkách. Není však zaručeno, že tyto užitečné bakterie se dostanou na správná místa živé. Proto se vyvíjejí nové typy potravin. Funkční, zdravá strava bude bohužel stále více připomínat složitě upravovaný farmaceutický výrobek.