• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Milujeme divočinu

Milujeme divočinu

F.O.O.D.
| 10. 10. 2016
Gourmet
Milujeme divočinu

S podzimem přichází do naší kuchyně i jedno z nejlibovějších mas, zvěřina. Kdo by si nedal, když se rozvoní svíčková z jelena nebo kančí řízečky?

Trhaná daňčí plec

4 porce, příprava: 12 hodin naložení + 12 hodin pečení

* 1 kg daňčí plece
* 4 lžíce třtinového cukru
* 4 lžíce soli
* 2 lžíce sladké papriky
* 2 lžičky černého pepře
* 5 kuliček jalovce
* 2 lžíce sušeného tymiánu
* 1 lžíce kajenského pepře
* 2 lžičky semínek koriandru
* 800 g brambor typu B
* 200 ml smetany (33%)
* 30 g másla
* 1 žloutek
* sůl

Maso pečlivě odblaňte a naložte do směsi z nadrceného koření. Přendejte do hrnce, přiklopte a nechte v chladu odležet ideálně 12 hodin. Poté slijte šťávu z masa do menší nádoby a pomalu pečte přiklopené při 110 °C asi 12 hodin. Podle potřeby podlévejte šťávou. Jakmile je maso měkké, roztrhejte ho pomocí vidliček na jemné proužky. Podávejte s bramborovým pyré. Uvařené brambory rozmačkejte, přidejte máslo, prohřátou smetanu a vyšlehejte na kaši. Na závěr vmíchejte žloutek a dochuťte solí.


Řízečky z kančí panenky

4 porce, příprava: 40 minut

* 1 kg kančí panenky
* 2 stroužky česneku
* 1 hrst sušeného tymiánu
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* 2 vejce
* 1 lžíce bílého jogurtu
* hladká mouka a strouhanka na obalení
* sádlo na smažení
* 600 g nových brambor
* pažitka
* máslo

Maso nakrájejte na malé řízečky, potřete je směsí z tymiánu, propasírovaného česneku a oleje. Osolte je, opepřete a obalte v hladké mouce, ve vyšlehaném vejci s jogurtem a nakonec ve strouhance. Řízečky smažte na sádle ze všech stran dozlatova. Podávejte s uvařenými bramborami s pažitkou a máslem.


Pečená srnčí kýta na česneku

4 porce, příprava: 75 minut

* 1 kg srnčí kýty
* 100 g špeku
* 1 palice česneku
* 2 lžíce másla
* sůl a pepř

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY:

* 500 g brambor typu B
* 1 lžička soli + do vody
* 1 vejce
* 250 g hrubé mouky

ŠPENÁT:

* 400 g mraženého listového špenátu
* 2 lžíce olivového oleje
* 3 šalotky
* 1 vejce
* sůl a pepř

Maso prošpikujte, zprudka orestujte na pánvi ze všech stran. Přendejte do pekáčku, přidejte máslo, zbylý špek a česnek. Pečte přiklopené v předehřáté troubě při 180 °C do změknutí masa, asi 60 minut. Podle potřeby podlijte vodou. Uvařené brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Smíchejte se solí, vejcem a postupně přidávejte mouku tak, aby těsto příliš nelepilo. Nechte jej chvilku odpočinout a pak vytvarujte 3 menší knedlíky. Vařte je v osolené vodě 15 až 20 minut podle velikosti. Poté nakrájejte na plátky. Mezitím si orestujte na oleji na plátky nakrájenou šalotku, přidejte špenát, osolte, opepřete a nakonec zahustěte vejcem. Maso podávejte s bramborovými knedlíky a špenátem.


Svíčková z jeleního masa

4 porce, příprava: 90 minut + 12 hodin naložení

* 1 kg jelení svíčkové
* 2 mrkve
* 1 petržel
* čtvrtka celeru
* 2 plátky citronu
* 1 bobkový list
* 3 kuličky nového koření
* 4 kuličky pepře
* 0,5 hrsti šalvěje
* 5 kuliček jalovce
* 2 lžíce octa
* smetana (33%) na zjemnění omáčky
* 3 lžíce másla
* 3 lžíce třtinového cukru
* sůl a pepř

KNEDLÍKY:

* 4 housky
* 250 ml mléka
* 250 g polohrubé mouky
* 2 vejce
* citron
* brusinky a šlehačka na terč

Jelení svíčkovou naložte přes noc do vychladlého uvařeného láku z mrkve, petržele, celeru, citronu, octa a koření. Maso z láku vyjměte, zeleninu sceďte a orestujte na másle, přidejte maso a orestujte ho tak, aby se zatáhlo. Poté jej podlijte lákem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C do změknutí, asi 75 minut. Podle potřeby podlévejte lákem. Po upečení maso vyjměte a zeleninu spolu s lákem, bez koření, rozmixujte na omáčku. Přidejte smetanu a prohřejte. Na zbylém másle zkaramelizujte cukr a doslaďte jím omáčku, ochuťte solí a citronem. Knedlíky připravte z na kostičky nakrájených housek, přidejte mléko, mouku, špetku soli, žloutky a nakonec našlehaný sníh z bílků. Promíchejte, přendejte na strečovou fólii, zabalte a uválejte knedlíky. Zavažte okraje a vařte ponořené ve vodě 15 minut, otočte a pak ještě 15 minut. Vyndejte, propíchejte párátkem a naporcujte nití. Nakrájené maso podávejte s knedlíky, omáčkou a terčem z plátku citronu, brusinek a šlehačky.


Roláda z kančího masa

4 porce, příprava: 75 minut

* 4 plátky kančí kýty (800 g)
* 16 plátků anglické slaniny
* 4 žloutky
* 40 g loupaných mandlí
* 100 g sušených švestek
* 2 lžíce oleje na smažení
* 600 g brambor typu B
* 100 g anglické slaniny v celku
* 4 jarní cibulky
* 100 g másla

Plátky masa osolte, opepřete a na vrchní část rozložte plátky slaniny, pomažte je žloutkem, posypte nasekanými mandlemi a pokrájenými sušenými švestkami. Maso zarolujte, zavažte pevně provázkem a zprudka orestujte ze všech stran dozlatova na pánvi. Přendejte do pekáčku, navrch dejte plátky másla, přiklopte a pečte v předehřáté troubě při 180 °C do změknutí masa, asi 60 minut. Podle potřeby podlijte vodou. Oloupané uvařené brambory rozšťouchejte a smíchejte s osmaženou cibulkou a slaninou nakrájenou na kostičky a orestovanou na másle, osolte, opepřete.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

45 minut
Kyjevský řízek s brokolicovou kaší

Kyjevský řízek s brokolicovou kaší

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

78
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
54
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
40
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
28
Snadné čokoládové muffiny
Snadné čokoládové muffiny
27
Bigos
Bigos

Zajímavé články

Víte, proč jíst v barvě duhy? Důvod je úplně jiný než ten, aby bylo jídlo lákavější na pohled
Víte, proč jíst v barvě duhy? Důvod je úplně jiný…
Dorty v boho stylu: Pokochejte se těmi nejkrásnějšími
Dorty v boho stylu: Pokochejte se těmi…
Vaření ze smrku a jehličí: Vydejte se na lesní dobrodružství
Vaření ze smrku a jehličí: Vydejte se na lesní…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Jarní vaření Pavla Berkyho: Baví mě suroviny, které jsou v tomto období naprosto jedinečné
Jarní vaření Pavla Berkyho: Baví mě suroviny,…
AHA.cz Potupená Tatiana končí s Dykem? Je těžké si o tom povídat, děsí

Potupená Tatiana končí s Dykem? Je těžké si o tom povídat, děsí

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Blesk pro ženy Ondřej Brzobohatý v tom není sám: Tihle slavní muži se v minulosti převlékli za ženy

Ondřej Brzobohatý v tom není sám: Tihle slavní muži se v minulosti převlékli za ženy

Ženy.cz Žijte v souladu se svými hormony. Jak se starat o pleť během menstruačního cyklu?

Žijte v souladu se svými hormony. Jak se starat o pleť během menstruačního cyklu?

Blesk.cz Sexy Kočendová z Love Islandu v podvazcích: Hříšný šeřík!

Sexy Kočendová z Love Islandu v podvazcích: Hříšný šeřík!

SportRevue.cz FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

Maminka.cz Kdy budou mít děti v letošním školním roce jarní prázdniny? Tady máte kompletní přehled

Kdy budou mít děti v letošním školním roce jarní prázdniny? Tady máte kompletní přehled

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Komu vstoupí do života láska a koho čeká absolutní vyčerpání?

Horoskop na další týden: Komu vstoupí do života láska a koho čeká absolutní vyčerpání?

Abecedazahrady Mokřad v zahradě: Jak jej založit, osadit a udržovat

Mokřad v zahradě: Jak jej založit, osadit a udržovat

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Milujeme divočinu
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí