V podnikové jídelně vám nechutná a do restaurace se vám nechce? Připravte si oběd večer doma a sbalte si ho s sebou do kabelky či tašky. Kolegové budou jen závidět!
Salát z quinoy a sušených rajčat
2 porce - příprava: 20 minut
* 120 g quinoy
* 1 menší cibule
* 1 svazek plocholisté petržele
* 4 lžíce sušených rajčat
* ½ hrnku černých oliv
* 150 g fety
* 2 lžíce olivového oleje
* šťáva z ½ citronu
* sůl a pepř
* několik listů salátu
Quinou propláchněte a vařte 8 až 10 minut v mírně osolené vodě. Sceďte a nechte okapat na cedníku. Cibuli a petržel nasekejte najemno, rajčata a olivy nakrájejte na větší kousky, fetu nalámejte. V misce smíchejte uvařenou quinou a všechny další ingredience, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s opranými listy salátu.
Jarní cibulku i šalotku nasekejte najemno. Tortilly namažte tence majonézou smíchanou s jarní cibulkou a šalotkou a poklaďte opranými listy salátu. Silnější tuňákové steaky potřete olivovým olejem a citronovou šťávou a nechte asi hodinu marinovat. Pak na rozpálené grilovací pánvi steaky rychle opečte – maximálně minutu z každé strany (maso musí zůstat růžové). Osolte čerstvě mletou mořskou solí a zabalte do připravených tortill.
SALÁT:
* 1 papája
* ½ salátové okurky
* ½ červené cibule
* 1 hrst arašídů
* arašídový olej
* sůl a pepř
* snítka koriandru
Filé osušte, nakrájejte na nudličky a lehce osolte i opepřete. V misce prošlehejte vejce se sójovou omáčkou, moukou, cukrem, nasekaným koriandrem a prolisovaným česnekem. Ve vzniklém těstíčku obalujte rybu a smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Papáju oloupejte, vypeckujte a nakrájejte podélně. Okurku omyjte a nastrouhejte na větší plátky. Cibuli nasekejte. Vše společně smíchejte s arašídy a arašídovým olejem, dochuťte solí a pepřem a ozdobte čerstvým koriandrem.
PALAČINKY:
* 250 ml plnotučného mléka
* 1 vejce
* špetka soli
* 110 g hladké mouky
* hrst čerstvého koriandru
* olej na smažení
Maso opláchněte, osušte a nakrájejte na větší nudličky. Na trošce oleje zpěňte nasekanou cibuli, zasypejte cukrem a nechte trochu zkaramelizovat. Pak přidejte prolisovaný česnek, ostatní ingredience na BBQ omáčku a trochu vody, krátce povařte a nechte zchladnout. Do omáčky naložte na hodinu maso a pak ho napíchejte na jehly nebo namočená dřevěná napichovátka.
Než bude maso marinované, připravte si palačinky: ve vyšší misce prošlehejte v mléce vejce a sůl, postupně vmíchejte mouku a nasekaný koriandr. Na velmi málo vymazanou rozpálenou pánev nalijte po naběračce těsta, rovnoměrně ho rozlijte po dně a smažte z obou stran.
Marinované špízy opečte na grilovací pánvi nebo v troubě ze všech stran. Během pečení hojně potírejte marinádou. Podávejte s palačinkami.
Rajčatový krém a slané muffiny
2 porce - příprava: 45 minut
POLÉVKA:
* olivový olej
* 1 menší cibule
* 400 g loupaných rajčat
* 1–2 stroužky česneku
* zeleninový vývar
* sůl a pepř
* čerstvá bazalka
MUFFINY:
* 50 g pancetty
* 1 lžíce sušených rajčat
* 70 g parmazánu
* 125 ml mléka
* 1 vejce
* 30 g másla
* 125 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* sůl a pepř
* hrst nasekané bazalky
Na oleji orestujte najemno nasekanou cibuli, přidejte nakrájená loupaná rajčata a prolisovaný česnek a asi 5 minut povařte. Rozmixujte tyčovým mixérem. Podle potřeby nařeďte vodou nebo vývarem. Dochuťte solí, pepřem a čerstvou bazalkou.
Troubu předehřejte na 180 °C. Pancettu a sušená rajčata nakrájejte najemno, parmazán nastrouhejte.
V míse zašlehejte do mléka vejce a rozpuštěné máslo, přidejte mouku s práškem do pečiva, sýr, pancettu a rajčata, dochuťte solí a pepřem. Můžete přidat i nasekanou bazalku. Těstem naplňte vymazané formičky na muffiny nebo papírové košíčky a pečte asi 20 minut.