• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jak vybírat maso?

Jak vybírat maso?

Eva Všetíčková
| 12. 6. 2013
Gourmet
Jak vybírat maso?

Pro odpověď na otázku, jaká masa jsou v tomto období nejlepší, jsme si došli k Janu Pavlisovi do jeho řeznictví na pražských Vinohradech.

Řeznictví Pavlis na pražské Vinohradské třídě převzal původní profesí programátor Jan Pavlis asi před pěti lety po svém otci – řezníkovi třetí generace. Jan se díky tomu, že hodně cestuje a je labužník, rozhodl, že z běžného řeznictví vybuduje podnik s nabídkou opravdu kvalitních surovin.

Proč jíst mladá masa?

Maso mladých zvířat je podle Jana Pavlise přesně tím, co by měl člověk konzumovat po celé jaro – nejenže je chuťově naprosto výjimečné, ale výjimečné jsou také jeho nutriční hodnoty. Má zcela pochopitelně nižší obsah tuku a vysoký podíl bílkovin. Je chutným zdrojem vitaminu C a vitaminů skupiny B, vápníku, železa a také kyseliny listové. Pokud je připravíte v kombinaci s čerstvými bylinkami, jako je petrželka, tymián nebo rozmarýn, nejenže si pochutnáte, ale navíc vám nebude těžko od žaludku.

Jelikož má velmi jemnou chuť, často se připravuje (hlavně maso jehněčí) také ochucené česnekem. Důležitá je i doba a teplota přípravy. Mladé maso připravujte mnohem kratší dobu než maso ze staršího kusu, a pokud jej pečete, neměla by teplota v troubě přesahovat 180 °C. Při vyšší teplotě byste dosáhli pouze toho, že by se maso vysušilo a pozbylo všech kvalit, které má.

Jak nakupovat

* Hlavně mějte svého řezníka, kterému důvěřujete. Pak se ptejte, jestli je maso z místní, nebo zahraniční produkce.

* Dobrým vodítkem je také cena. Nesmí být přemrštěná, ale na druhé straně, příliš levné zboží je vždy podezřelé. Důležité je také stáří zvířete, eventuálně jeho jateční váha. U jehněčího masa by neměla přesáhnout 14 kg, kůzlečího 30 kg a selečího asi 20 kg.

Jak ho připravovat

* Ideální je připravovat maso i s kostí – třeba jehněčí kotletky nebo kolínko. Skvělá na pečení jsou také žebírka.

* U jehněčího masa neodstraňujte tuk (ještě nemá specifický pach, který může vadit u skopového masa). Při pečení se rozpustí a dá tak šťávě vynikající chuť.

Pochutnejte si!

Rozhodnete-li se tedy připravit si laskominu z mladého masa (třeba podle některého z receptů na předchozích stránkách), stačí už jen vědět, kam pro něj zajít!


Jan Pavlis

majitel stejnojmenného řeznictví

Řeznictví Pavlis od ostatních tohoto typu odlišuje nejen netradiční zelená markýza. Jeho nabídka totiž kromě klasického vepřového a hovězího zahrnuje také masa, která zatím česká řeznictví poskytují jen velmi zřídka nebo vůbec. Je to hlavně zvěřina, mladá masa a pravidelně také opravdu kvalitní hovězí. To je zatím většinou dováženo ze zahraničí, což reflektuje i vyšší cena. Nabídka odpovídá sezoně, takže nyní za výlohou najdete také jehněčí, které Jan Pavlis nakupuje z farmy v Beskydech, telecí – od plece přes kližku až po líčka (ta jsou tu k dostání i hovězí) a ledvinu, často tu najdete maso selečí, francouzská jarní kuřátka či perličky. [[http://www.pavlis.cz |http://www.pavlis.cz ]]

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

15 minut
Zelená omeleta s hráškem

Zelená omeleta s hráškem

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

56
Lehký levandulový sirup
Lehký levandulový sirup
47
Rybízová marmeláda
Rybízová marmeláda
46
TZATZIKI - originální řecký recept
TZATZIKI - originální…
40
Šopský salát
Šopský salát
37
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota, kterou budou děti milovat
Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota,…
Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její milovaný chlebový pudink nebo plněné lilky
Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její…
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na naše zdraví?
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na…
10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně. Zkuste je nasladko, ale i k masu!
10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně.…
Kuřecí kapsa: A kuře máte v kapse
Kuřecí kapsa: A kuře máte v kapse
AHA.cz Dyk poprvé odtajnil soukromí: Je to opravdu emočně náročné

Dyk poprvé odtajnil soukromí: Je to opravdu emočně náročné

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Velký horoskop na červenec: Koho čeká báječné léto a komu se bude dařit?

Velký horoskop na červenec: Koho čeká báječné léto a komu se bude dařit?

Blesk pro ženy Jak vypadají herci z Pojišťovny štěstí? Takhle se změnili po 18 letech!

Jak vypadají herci z Pojišťovny štěstí? Takhle se změnili po 18 letech!

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Marty Pohl v Podcastu: Zažil jsem akce jako v Párty Hárder. Jak to má se sado maso?

Marty Pohl v Podcastu: Zažil jsem akce jako v Párty Hárder. Jak to má se sado maso?

SportRevue.cz FOTO: Nahota na golfu? Nic zvláštního. Hřiště s jamkami naháče přitahují

FOTO: Nahota na golfu? Nic zvláštního. Hřiště s jamkami naháče přitahují

Maminka.cz Milníky prvního roku: Kdy se má otáčet, lézt a kdy si sedne?

Milníky prvního roku: Kdy se má otáčet, lézt a kdy si sedne?

Blesk Horoskopy Novoluní: Jak využít energii Měsíce ve svůj prospěch. Co je vhodné dělat?

Novoluní: Jak využít energii Měsíce ve svůj prospěch. Co je vhodné dělat?

Abecedazahrady Výrazný solitér i součást kompozice. Vyberte si ten pravý jehličnan do zahrady

Výrazný solitér i součást kompozice. Vyberte si ten pravý jehličnan do zahrady

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jak vybírat maso?
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí