• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jak vybírat maso?

Jak vybírat maso?

Eva Všetíčková
| 12. 6. 2013
Gourmet
Jak vybírat maso?

Pro odpověď na otázku, jaká masa jsou v tomto období nejlepší, jsme si došli k Janu Pavlisovi do jeho řeznictví na pražských Vinohradech.

Řeznictví Pavlis na pražské Vinohradské třídě převzal původní profesí programátor Jan Pavlis asi před pěti lety po svém otci – řezníkovi třetí generace. Jan se díky tomu, že hodně cestuje a je labužník, rozhodl, že z běžného řeznictví vybuduje podnik s nabídkou opravdu kvalitních surovin.

Proč jíst mladá masa?

Maso mladých zvířat je podle Jana Pavlise přesně tím, co by měl člověk konzumovat po celé jaro – nejenže je chuťově naprosto výjimečné, ale výjimečné jsou také jeho nutriční hodnoty. Má zcela pochopitelně nižší obsah tuku a vysoký podíl bílkovin. Je chutným zdrojem vitaminu C a vitaminů skupiny B, vápníku, železa a také kyseliny listové. Pokud je připravíte v kombinaci s čerstvými bylinkami, jako je petrželka, tymián nebo rozmarýn, nejenže si pochutnáte, ale navíc vám nebude těžko od žaludku.

Jelikož má velmi jemnou chuť, často se připravuje (hlavně maso jehněčí) také ochucené česnekem. Důležitá je i doba a teplota přípravy. Mladé maso připravujte mnohem kratší dobu než maso ze staršího kusu, a pokud jej pečete, neměla by teplota v troubě přesahovat 180 °C. Při vyšší teplotě byste dosáhli pouze toho, že by se maso vysušilo a pozbylo všech kvalit, které má.

Jak nakupovat

* Hlavně mějte svého řezníka, kterému důvěřujete. Pak se ptejte, jestli je maso z místní, nebo zahraniční produkce.

* Dobrým vodítkem je také cena. Nesmí být přemrštěná, ale na druhé straně, příliš levné zboží je vždy podezřelé. Důležité je také stáří zvířete, eventuálně jeho jateční váha. U jehněčího masa by neměla přesáhnout 14 kg, kůzlečího 30 kg a selečího asi 20 kg.

Jak ho připravovat

* Ideální je připravovat maso i s kostí – třeba jehněčí kotletky nebo kolínko. Skvělá na pečení jsou také žebírka.

* U jehněčího masa neodstraňujte tuk (ještě nemá specifický pach, který může vadit u skopového masa). Při pečení se rozpustí a dá tak šťávě vynikající chuť.

Pochutnejte si!

Rozhodnete-li se tedy připravit si laskominu z mladého masa (třeba podle některého z receptů na předchozích stránkách), stačí už jen vědět, kam pro něj zajít!


Jan Pavlis

majitel stejnojmenného řeznictví

Řeznictví Pavlis od ostatních tohoto typu odlišuje nejen netradiční zelená markýza. Jeho nabídka totiž kromě klasického vepřového a hovězího zahrnuje také masa, která zatím česká řeznictví poskytují jen velmi zřídka nebo vůbec. Je to hlavně zvěřina, mladá masa a pravidelně také opravdu kvalitní hovězí. To je zatím většinou dováženo ze zahraničí, což reflektuje i vyšší cena. Nabídka odpovídá sezoně, takže nyní za výlohou najdete také jehněčí, které Jan Pavlis nakupuje z farmy v Beskydech, telecí – od plece přes kližku až po líčka (ta jsou tu k dostání i hovězí) a ledvinu, často tu najdete maso selečí, francouzská jarní kuřátka či perličky. [[http://www.pavlis.cz |http://www.pavlis.cz ]]

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Piškotový koláč s jahodami

Piškotový koláč s jahodami

20 minut
Těstoviny s rajčaty a vodkou

Těstoviny s rajčaty a vodkou

70 minut
Kuřecí paličky BBQ

Kuřecí paličky BBQ

Poslední sledované recepty

18
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
18
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…
18
Jidáše
Jidáše
15
Klasické lečo
Klasické lečo
15
Rychlovka z papiňáku
Rychlovka z papiňáku

Zajímavé články

Sladké bezové časy: Využijte sezony bezových květů a ochutnejte z nich ty nejlepší dezerty
Sladké bezové časy: Využijte sezony bezových…
Chcete krásné opálení? Tyto potraviny vám ho zajistí
Chcete krásné opálení? Tyto potraviny vám ho…
Vojtěška: Zapomenutá fialová kráska pro zdravé vaření plné chutí
Vojtěška: Zapomenutá fialová kráska pro zdravé…
Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso křehké a šťavnaté: S medem, jogurtem nebo citrusy
Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso…
Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo osúchy a z čeho se dělá luhačovický špaček?
Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo…
AHA.cz Dominika Gottová: Žebrala jídlo, teď je milionářka

Dominika Gottová: Žebrala jídlo, teď je milionářka

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Astroložka Jarmila Gričová radí: Na tyto dny a měsíce si dejte v roce 2023 pozor!

Astroložka Jarmila Gričová radí: Na tyto dny a měsíce si dejte v roce 2023 pozor!

Blesk pro ženy Nadčasové boty podle Evy Pavlové: Které sluší všem bez ohledu na věk?

Nadčasové boty podle Evy Pavlové: Které sluší všem bez ohledu na věk?

Ženy.cz Mořský mermaidcore: Jak vypadá největší beauty trend roku a proč si ho zamilovat?

Mořský mermaidcore: Jak vypadá největší beauty trend roku a proč si ho zamilovat?

Blesk.cz Hackeři napadli Rock for People: Podivný symbol na pódiu!

Hackeři napadli Rock for People: Podivný symbol na pódiu!

SportRevue.cz FOTO: 28 sportovkyň, které se nechaly fotit nahé a ukázaly (skoro) všechno

FOTO: 28 sportovkyň, které se nechaly fotit nahé a ukázaly (skoro) všechno

Maminka.cz Děcka jsou v pohodě aneb Když se rodič nedívá. Tyhle rodinné momentky mluví za vše

Děcka jsou v pohodě aneb Když se rodič nedívá. Tyhle rodinné momentky mluví za vše

Blesk Horoskopy Šéfové ve vztahu. Kdo ze zvěrokruhu je dominantní partner a chce o všem rozhodovat?

Šéfové ve vztahu. Kdo ze zvěrokruhu je dominantní partner a chce o všem rozhodovat?

Abecedazahrady Záclony a závěsy, které přinesou stín do vaší pergoly či altánu: Galerie nápadů

Záclony a závěsy, které přinesou stín do vaší pergoly či altánu: Galerie nápadů

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jak vybírat maso?
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí