• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jak na pečení moučníků a pečiva

Jak na pečení moučníků a pečiva

F.O.O.D.
| 5. 10. 2010
Gourmet

Základem jsou jakostní přísady sestavené ve správném poměru. Dobře upečené pečivo má pěknou, dozlatova zbarvenou kůrku, která je stejnoměrně pórovitá, podle druhu těsta vláčná až měkká nebo zase křehká a kyprá. Nestejnoměrná pórovitost, ojedinělé velké póry, připálený nebo nedopečený povrch svědčí o tom, že těsto bylo nespávně zpracováno nebo se nesprávně peklo...

Základem jsou jakostní přísady sestavené ve správném poměru. Dobře upečené pečivo má pěknou, dozlatova zbarvenou kůrku, která je stejnoměrně pórovitá, podle druhu těsta vláčná až měkká nebo zase křehká a kyprá. Nestejnoměrná pórovitost, ojedinělé velké póry, připálený nebo nedopečený povrch svědčí o tom, že těsto bylo nespávně zpracováno nebo se nesprávně peklo. Správně upečené těsto má vliv i na větší objem pečiva. Naopak prudce zapékaná těsta sice rychleji naběhnou, ale během pečení nebo po upečení nejsou póry tak pevné, aby udržely vznikající plyn. Ten uniká z těsta, deformuje je, pečivo klesá a sráží se. Příliš pomalé vypékání zase těsto vysouší, to tvrdne, popřípadě se pak drobí. Různé druhy těsta potřebují jiný způsob pečení při odlišné teplotě.

Pečení moučníků můžeme rozdělit na tři části:

V prvním období vkládáme pečivo do trouby, která musí být předehřátá na určitou teplotu. Silněji troubu předehřejeme u těsta tučného, chceme-li, aby se rychle zapékalo a tuk nepříštil z těsta ven (linecké, listové, plundrové). Mírně vyhříváme troubu na těsto chudé na tuk, například práškové nebo piškotové, kde více záleží na správném rovnoměrném zapékání, přičemž se vyvine plyn, který těsto kypří. Silněji předehříváme pro nižší tvary pečiva a moučníky z piškotového těsta, nízké placky z třeného nebo lineckého těsta, které by se pozvolným zapékáním zbavovaly vláhy, a tím vysoušely. Vyšší tvary, jako jsou bábovky, vysoké dortové placky atp., potřebují mírnější předehřátí, aby se hned nevytvořila kůrka. Uvnitř by zůstaly nepropečené. Rovněž vánočky pečeme volněji.

Druhé období zahrnuje vlastní dobu pečení, kdy teplota v troubě stoupne až na požadovanou výši, která je u každého těsta jiná.

Ve třetím období se těsto dopéká. Povrch pečiva je už v tomto stadiu zbarven a pečivo je z větší části propečeno. Je nutné teplotu zmírnit nebo přívod tepla vůbec zastavit, aby se moučník dopékal a stejnoměrně tuhl i uprostřed vyšších tvarů. Dopékáme i při pootevřené troubě.

Při pečení v troubě, která nemá regulaci může být dobrou pomůckou odhadu teploty zkušenost našich prababiček:

Mírně vyhřátá trouba - proužek papíru v troubě za jednu minutu zežloutne (sněhové pečivo)

Středně vyhřátá trouba - proužek papíru v troubě za jednu minutu je zlatavý (buchty, koláče)

Silně vyhřátá trouba - proužek papíru v troubě za jednu minutu zhnědne, ale nespálí se. Do silně vyhřáté trouby vkládáme pro prvních 10-15 minut pečivo z listového a máslového těsta. Potom teplotu zmírníme, aby se těsto dobře propeklo. V první chvíli pečení troubu zbytečně neotvíráme, až když je těsto zapečené, občas do trouby nahlédneme, aby se nepřipálilo. Hnědne-li těsto příliš od vrchu, přikryjeme je navlhčeným a dobře otřeným papírem. Upečené moučníky nikdy nestavíme do studena ani do průvanu, srazily by se.

Další články z rubriky

Doporučujeme

40 minut
Čevapčiči s brambory a žampiony na grilu

Čevapčiči s brambory a žampiony na…

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

Poslední sledované recepty

46
Čokoládový závin - nejrychlejší
Čokoládový závin -…
46
Tvarohové noky (knedlíky) s ovocem
Tvarohové noky (knedlíky…
42
Kuřecí řízky v jogurtové marinádě
Kuřecí řízky v jogurtové…
33
Hrnková bublanina s třešněmi
Hrnková bublanina s…
28
Salát s grilovanou zeleninou a sýrem halloumi
Salát s grilovanou…

Zajímavé články

Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky od profíků
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky…
6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček: Usušte je, naložte nebo z nich uvařte džem
6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček:…
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný recept, který zvládnete i bez váhy a může být pokaždé jiný
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný…
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás ohromí
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás…
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická bomba doslova nakopne imunitu
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická…
AHA.cz Ztracený ztrapnil sám sebe! Na to fanoušci jen tak nezapomenou…

Ztracený ztrapnil sám sebe! Na to fanoušci jen tak nezapomenou…

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Blesk pro ženy Nejkrásnější české a slovenské zrzky: Která srší největším sex-appealem?

Nejkrásnější české a slovenské zrzky: Která srší největším sex-appealem?

Ženy.cz Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Blesk.cz Nahá selfíčka hvězd aneb… Sexy hrátky se zrcátky!

Nahá selfíčka hvězd aneb… Sexy hrátky se zrcátky!

SportRevue.cz FOTO: Polonahé fanynky na fotbalových tribunách. Těšme se na příští mistrovství světa!

FOTO: Polonahé fanynky na fotbalových tribunách. Těšme se na příští mistrovství světa!

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy 4 znamení zvěrokruhu, která vždy vyhrávají: Komu úspěch nikdy neuteče?

4 znamení zvěrokruhu, která vždy vyhrávají: Komu úspěch nikdy neuteče?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jak na pečení moučníků a pečiva
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact