Nejtypičtější vánoční duo smažený kapr a bramborový salát jsme letos doplnili hrachovou polévkou, která také patří ke štědrovečerní klasice se staročeským rodokmenem. Vše vás naučíme připravit ve volném tempu a krok za krokem, abyste si v klidu vychutnali vánoční atmosféru.
Mnozí ho pokládají za nejkrásnější večer roku. Slavnostní štědrovečerní menu i atmosféra kolem večeře vnesou do našeho života tradiční prvek, na který se pak budeme celý další rok těšit. Vychutnejme si ho tedy v klidu a s radostí, které k 24. prosinci patří!
Sváteční hrachová polévka
Příprava bude trvat cca 30 minut + namáčení.
Na 4 porce:
* 250 g zeleného či žlutého loupaného hrachu
* drůbeží nebo zeleninový vývar
* 2 stroužky česneku
* 200 ml smetany ke šlehání
* 4 plátky anglické slaniny
* sůl
* bílý pepř
* majoránka na dochucení
1) Hrách propláchněte, zalijte vodou a nechte aspoň hodinu (nejlépe ale přes noc) máčet. 2) V téže vodě jej uvařte úplně doměkka (asi v půlce varu osolte), rozmixujte a vraťte na plotnu. Nechte projít varem, podle potřeby přilijte vývar. 3) Vmíchejte smetanu, rozetřený česnek, sůl a pepř. Ještě zlehka povařte.
Polévku ozdobte plátkem vyškvařené slaniny, podávejte s chlebovými krutony a případně zakápněte trochou olivového oleje.
1) Uvařené a trochu vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo plátky. 2) Kořenovou zeleninu uvařte ve vodě s trochou octa, cukru a soli doměkka. Vychladlou také pokrájejte na malé kostičky, stejně jako nakládané okurky. Smíchejte v misce, přidejte hrášek, přilijte lák a ochuťte. 3) Ve větší míse vše promíchejte s majonézou (lze vylehčit jogurtem nebo zakysanou smetanou), dochuťte a nechte aspoň hodinu uležet, aby se všechny chutě krásně prolnuly.
Smažené kapří řízky
Příprava bude trvat cca 30 minut.
Na 4 porce:
* filet z kapra o váze asi 600 g
* hrubá mouka a strouhanka
* 3 vejce, prošlehaná
* rostlinný olej nebo sádlo na smažení
* sůl na dochucení
1) Filet pokrájejte na jednotlivé porce. Osušte je a dobře osolte. 2) Rybu obalte nejdřív v mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance (vláčná a zároveň křupavá je z čerstvého pečiva). 3) Obalené porce kapra vkládejte do středně rozehřátého tuku (měla by ho být vyšší vrstva, ryba v něm musí opravdu plavat – nenasákne ho pak tolik) a zvolna smažte. Přebytečný tuk pak odsajte papírovými kuchyňskými utěrkami.
FOTO: MAREK BARTOŠ
FOOD STYLING: KLÁRA ZÍKOVÁ
DEKOR STYLING: JOHANA STŘÍŽKOVÁ
PRODUKCE: DANIELA SALAČOVÁ
Za zapůjčení nádobí a dekorací děkujeme Wedgwood Store, á la maison v OC Palladium a Villeroy & boch