• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jablečný koláč

Jablečný koláč

Jitka Rákosníková
| 26. 11. 2012
Gourmet
Jablečný koláč

Podzim znamená jablka a mít bohatou úrodu jablek znamená, že se budou péct koláče. Naše i světová kuchyně jich znají mnoho – přinášíme báječnou verzi z křehkého těsta. A jablek, samozřejmě.

V oblasti pečení jablkových dezertů se meze nekladou. Koláče na plech, kynuté koláče s jablečným pyré, štrúdly a řezy, výčet je nekonečný. Do sbírky přidáváme luxusní křehký koláč se šťavnatou náplní, za jaký by se nemusela stydět ani nejelegantnější vídeňská cukrárna.

A z poloviční dávky těsta si můžete připravit i rychlé jablečné taštičky. Do náplně z 1/2 kg jablek přihoďte pár rozinek, těsto rozválejte na 4mm výšku, vykrájejte kolečka o průměru asi 11 cm, na papírem vyloženém plechu kolečka naplňte, překlopte, okraje dobře přitiskněte, taštičky potřete žloutkem rozšlehaným ve vodě a pečte na střední příčce trouby při 200°C asi 15 minut. Z poloviční dávky těsta a náplně získáte asi 15 taštiček.


Jablečný koláč

Příprava bude trvat asi 1 hodinu a 50 minut (včetně chlazení).

Na 8–12 řezů:

TĚSTO:
300 g hladké mouky
100 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
150 g změklého másla
1 středně velké vejce
nastrouhaná kůra z 1 citronu, nejlépe v biokvalitě

NÁPLŇ:
1,5 kg navinulých jablek
50 g másla
1 vanilkový cukr
2 lžíce pískového nebo jemného krupicového cukru
4 lžíce nejlépe calvadosu či jiné jablečné pálenky nebo šťávy

POLEVA:
50 g moučkového cukru
1 lžíce vlažné vody
1 lžíce citronové šťávy + šlehačka nebo zakysaná smetana k podávání

Postup:

1. Mouku, oba cukry, máslo, vejce a nastrouhanou kůru dejte do nádoby robota. Prohněťte v robotu, pak rukama těsto vytvarujte jako kouli a zabalte do fólie. Nechte asi 1 hodinu v chladu.

2. Na náplň oloupejte jablka, rozkrájejte je na čtvrtky, odstraňte jaderníky a nakrájejte je na menší kostičky. Na rozehřátém másle v hrnci rozpusťte oba cukry, přidejte jablka, pálenku nebo šťávu a za promíchávání 5 až 7 minut povařte. Nechte vychladnout.

3. Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě třetiny těsta vyválejte na fresh fólii na placku o průměru asi 30 cm, zabalte ji do ní a dejte do chladu. Otevírací koláčovou formu o průměru 26 cm vyložte po dně i stěnách pečicím papírem. Pomocí fólie vyložte těstem, dno propíchejte vidličkou.

4. Naplňte jablky, přikryjte plackou ze zbylého těsta, spojte v okrajích, propíchejte vidličkou a pečte na nejnižší příčce trouby 45 až 50 minut. Po vychladnutí potřete polevou umíchanou z uvedených přísad.

Tip: Kvalitní řepný cukr s jemnými krystalky se hodí jak do těsta, tak na přípravu krémů a polev. Běžně, 1 kg za 30 Kč.


Foto: Julia Hoersch a Profimedia.cz
Produkce: Kerstin Görn
Food styling: Hermann Rottmann
Dekor styling: Michaela Suchy

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

15 minut
Zelená omeleta s hráškem

Zelená omeleta s hráškem

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

70
TZATZIKI - originální řecký recept
TZATZIKI - originální…
50
Lehký levandulový sirup
Lehký levandulový sirup
37
Drobenka - žmolenka
Drobenka - žmolenka
35
Rybízová marmeláda
Rybízová marmeláda
35
Šopský salát
Šopský salát

Zajímavé články

Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota, kterou budou děti milovat
Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota,…
Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její milovaný chlebový pudink nebo plněné lilky
Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její…
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na naše zdraví?
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na…
10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně. Zkuste je nasladko, ale i k masu!
10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně.…
Kuřecí kapsa: A kuře máte v kapse
Kuřecí kapsa: A kuře máte v kapse
AHA.cz Dyk poprvé odtajnil soukromí: Je to opravdu emočně náročné

Dyk poprvé odtajnil soukromí: Je to opravdu emočně náročné

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Velký horoskop na červenec: Koho čeká báječné léto a komu se bude dařit?

Velký horoskop na červenec: Koho čeká báječné léto a komu se bude dařit?

Blesk pro ženy Jak vypadají herci z Pojišťovny štěstí? Takhle se změnili po 18 letech!

Jak vypadají herci z Pojišťovny štěstí? Takhle se změnili po 18 letech!

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Hlavní hvězda zahájení Varů nestihla červený koberec, ale skleničku ano. Poznali byste ho?

Hlavní hvězda zahájení Varů nestihla červený koberec, ale skleničku ano. Poznali byste ho?

SportRevue.cz FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

Maminka.cz Babiččina jahodová bublanina. Připravte si vláčný moučník podle tradičního receptu

Babiččina jahodová bublanina. Připravte si vláčný moučník podle tradičního receptu

Blesk Horoskopy Novoluní: Jak využít energii Měsíce ve svůj prospěch. Co je vhodné dělat?

Novoluní: Jak využít energii Měsíce ve svůj prospěch. Co je vhodné dělat?

Abecedazahrady Výrazný solitér i součást kompozice. Vyberte si ten pravý jehličnan do zahrady

Výrazný solitér i součást kompozice. Vyberte si ten pravý jehličnan do zahrady

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jablečný koláč
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí