• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • In vino veritas

In vino veritas

Redakce
| 5. 10. 2010
Gourmet

Révové víno je nápoj vyrobený alkoholickým kvašením rmutů nebo moštů získaných z hroznů révy vinné. Podle vyzrálosti hroznů použitých k výrobě se révové víno dělí na stolní, jakostní a révové víno s přívlastkem. Révové víno jakostní se dále dělí na odrůdové a známkové, víno s přívlastkem se smí vyrábět ve třech druzích - jako kabinet, pozdní sběr, nebo výběr z hroznů...

Vína stolní a jakostní

Stolní vína obsahují maximálně 11,5, jakostní 12,5 % alkoholu a žádný nebo nízký zbytkový cukr. Podle barvy je dělíme na bílá, červená nebo růžová. Při výrobě se hrozny na mlýncích rozdrtí na drť. Ta se v lisu ve zvláštních nádržích zbavuje uvolněného moštu a zbývající pevná část se lisuje. Někdy se hrozny před drcením odzrňují a u některých odrůd jako je Tramín nebo Sauvignon se drť nechává několik hodin macerovat. Takto získaný rmut bez třapin se nechá za častého promíchávání kvasit a po vykvašení se lisuje. Mošt vylisovaný z bílých drtí se napřed odkalí a potom se prokváší při teplotách max. 20 °C. Červené rmuty jsou při lisování již prakticky prokvašené a ve sklepě se jen pomalu dokvaší a čistí se. Konečným výsledkem kvasného procesu má být zdravé víno odpovídající charakterem použité surovině. Po nalahvování musí zůstat čisté a nekalit se. Důležitým faktorem určujícím jakost vína jsou také nádoby, ve kterých víno kvasí a dále zraje.

.Vína s přívlastkem neboli predikátní

Jsou vyráběna z hroznů s vyšším obsahem cukru. Mají vyšší obsah alkoholu a minimálně 25 g zbytkového, neprokvašeného cukru na litr. Dozrávají v příznivých lokalitách v pozdním podzimu. Bobule se nechají částečně zaschnout pozdní sběry). Rozdrcením vysoce cukernatých hroznů se získávají hustší drtě, které se ošetřují enzymatickými preparáty, teprve potom se lisují. Prokvašují velmi pomalu, obsahují 7-13 % alkoholu

Vína tokajská

Se vyrábí v tokajské oblasti na severovýchodě Maďarska, na Slovensku z odrůd Furmint, Lipovina a Muškát žlutý. Z pozdně sklizených hroznů bez výběru se vyrábí víno samorodé,které může být i suché. Z pozdních sběrů se vyrábí 2-6 puntové tokajské výběry. Při jejich zpracovávání se k určitému počtu
litrů moštu přidává 2-6 puten nasbíraných cibéb (rozinek). Tokajská vína mají charakteristickou žlutou jantarovou barvu a chlebovou vůni a chuť.

„Víno je mezi léky nejchutnější, mezi nápoji nejužitečnější, mezi pokrmy nejlahodnější.” (Plútarchos)

Další články z rubriky

Doporučujeme

50 minut
Pečená vepřová žebra se salsou verde a kukuřicí

Pečená vepřová žebra se salsou verde…

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

Poslední sledované recepty

45
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
39
Čočkové ragú
Čočkové ragú
33
Bramborový guláš s hlívou
Bramborový guláš s hlívou
25
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…
25
Vepřové maso s celerem
Vepřové maso s celerem

Zajímavé články

Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude chutnat naprosto dokonale
Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude…
Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku na 5 způsobů!
Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku…
Nejlepší jedlý dárek ke Dni otců? Upečte tatínkovi pivní dort!
Nejlepší jedlý dárek ke Dni otců? Upečte…
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí nutriční terapeutka Lada Nosková
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí…
Zavařování třešní, které zvládne i začátečník: Vsaďte na jednoduchý třešňový kompot!
Zavařování třešní, které zvládne i začátečník:…
AHA.cz Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Blesk pro ženy Labubu na kabelkách dobývá svět: Módní hit, nebo přešlap? Stylistky mají jasno!

Labubu na kabelkách dobývá svět: Módní hit, nebo přešlap? Stylistky mají jasno!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Británie slavila narozeniny Karla III.: Tajemství černé barvy! A Charlotte se sladila s mámou

Británie slavila narozeniny Karla III.: Tajemství černé barvy! A Charlotte se sladila s mámou

SportRevue.cz FOTO: 41 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

FOTO: 41 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

Maminka.cz GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

Blesk Horoskopy Plavky podle horoskopu: Vodnáři sázejí na pohodlí, Býci na extravaganci, Střelci potřebují jednu barvu

Plavky podle horoskopu: Vodnáři sázejí na pohodlí, Býci na extravaganci, Střelci potřebují jednu barvu

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • In vino veritas
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact