• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • In vino veritas

In vino veritas

Redakce
| 5. 10. 2010
Gourmet

Révové víno je nápoj vyrobený alkoholickým kvašením rmutů nebo moštů získaných z hroznů révy vinné. Podle vyzrálosti hroznů použitých k výrobě se révové víno dělí na stolní, jakostní a révové víno s přívlastkem. Révové víno jakostní se dále dělí na odrůdové a známkové, víno s přívlastkem se smí vyrábět ve třech druzích - jako kabinet, pozdní sběr, nebo výběr z hroznů...

Vína stolní a jakostní

Stolní vína obsahují maximálně 11,5, jakostní 12,5 % alkoholu a žádný nebo nízký zbytkový cukr. Podle barvy je dělíme na bílá, červená nebo růžová. Při výrobě se hrozny na mlýncích rozdrtí na drť. Ta se v lisu ve zvláštních nádržích zbavuje uvolněného moštu a zbývající pevná část se lisuje. Někdy se hrozny před drcením odzrňují a u některých odrůd jako je Tramín nebo Sauvignon se drť nechává několik hodin macerovat. Takto získaný rmut bez třapin se nechá za častého promíchávání kvasit a po vykvašení se lisuje. Mošt vylisovaný z bílých drtí se napřed odkalí a potom se prokváší při teplotách max. 20 °C. Červené rmuty jsou při lisování již prakticky prokvašené a ve sklepě se jen pomalu dokvaší a čistí se. Konečným výsledkem kvasného procesu má být zdravé víno odpovídající charakterem použité surovině. Po nalahvování musí zůstat čisté a nekalit se. Důležitým faktorem určujícím jakost vína jsou také nádoby, ve kterých víno kvasí a dále zraje.

.Vína s přívlastkem neboli predikátní

Jsou vyráběna z hroznů s vyšším obsahem cukru. Mají vyšší obsah alkoholu a minimálně 25 g zbytkového, neprokvašeného cukru na litr. Dozrávají v příznivých lokalitách v pozdním podzimu. Bobule se nechají částečně zaschnout pozdní sběry). Rozdrcením vysoce cukernatých hroznů se získávají hustší drtě, které se ošetřují enzymatickými preparáty, teprve potom se lisují. Prokvašují velmi pomalu, obsahují 7-13 % alkoholu

Vína tokajská

Se vyrábí v tokajské oblasti na severovýchodě Maďarska, na Slovensku z odrůd Furmint, Lipovina a Muškát žlutý. Z pozdně sklizených hroznů bez výběru se vyrábí víno samorodé,které může být i suché. Z pozdních sběrů se vyrábí 2-6 puntové tokajské výběry. Při jejich zpracovávání se k určitému počtu
litrů moštu přidává 2-6 puten nasbíraných cibéb (rozinek). Tokajská vína mají charakteristickou žlutou jantarovou barvu a chlebovou vůni a chuť.

„Víno je mezi léky nejchutnější, mezi nápoji nejužitečnější, mezi pokrmy nejlahodnější.” (Plútarchos)

Další články z rubriky

Doporučujeme

45 minut
Kyjevský řízek s brokolicovou kaší

Kyjevský řízek s brokolicovou kaší

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

66
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
40
Šopský salát
Šopský salát
38
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
35
Snadné čokoládové muffiny
Snadné čokoládové muffiny
35
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka

Zajímavé články

Víte, proč jíst v barvě duhy? Důvod je úplně jiný než ten, aby bylo jídlo lákavější na pohled
Víte, proč jíst v barvě duhy? Důvod je úplně jiný…
Dorty v boho stylu: Pokochejte se těmi nejkrásnějšími
Dorty v boho stylu: Pokochejte se těmi…
Vaření ze smrku a jehličí: Vydejte se na lesní dobrodružství
Vaření ze smrku a jehličí: Vydejte se na lesní…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Jarní vaření Pavla Berkyho: Baví mě suroviny, které jsou v tomto období naprosto jedinečné
Jarní vaření Pavla Berkyho: Baví mě suroviny,…
AHA.cz Potupená Tatiana končí s Dykem? Je těžké si o tom povídat, děsí

Potupená Tatiana končí s Dykem? Je těžké si o tom povídat, děsí

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Za první republiky byly prostitutky múzami slavných

Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Za první republiky byly prostitutky múzami slavných

Blesk pro ženy Ondřej Brzobohatý v tom není sám: Tihle slavní muži se v minulosti převlékli za ženy

Ondřej Brzobohatý v tom není sám: Tihle slavní muži se v minulosti převlékli za ženy

Ženy.cz Žijte v souladu se svými hormony. Jak se starat o pleť během menstruačního cyklu?

Žijte v souladu se svými hormony. Jak se starat o pleť během menstruačního cyklu?

Blesk.cz Sexy Kočendová z Love Islandu v podvazcích: Hříšný šeřík!

Sexy Kočendová z Love Islandu v podvazcích: Hříšný šeřík!

SportRevue.cz 20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

Maminka.cz GALERIE: 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut!

GALERIE: 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Komu vstoupí do života láska a koho čeká absolutní vyčerpání?

Horoskop na další týden: Komu vstoupí do života láska a koho čeká absolutní vyčerpání?

Abecedazahrady Mokřad v zahradě: Jak jej založit, osadit a udržovat

Mokřad v zahradě: Jak jej založit, osadit a udržovat

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • In vino veritas
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí