• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Zavařování & nakládání
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Houbařské menu

Houbařské menu

F.O.O.D.
| 7. 9. 2016
Gourmet
Houbařské menu

Toto nadšení máme asi v genech. Když rostou, vyrážíme do lesů, do krve se přeme o recepty a v sezoně je můžeme mít den co den na talíři. Houby jsou prostě naše vášeň.

Předkrm: Paštičky z listového těsta plněné houbami

4 porce, příprava: 45 minut

* 250 g chlazeného listového těsta
* 1 vejce
* 250 g hřibovitých hub
* 1 šalotka
* 1 lžíce rostlinného oleje
* 1 snítka tymiánu
* sůl a pepř
* 50 ml bílého vína
* 50 ml sladké smetany 33%
* 1 lžíce nasekané pažitky

Listové těsto rozválejte na plát. Vykrájejte 4 kolečka o průměru asi 10 cm a přendejte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem. Vykrojte další 4 kolečka stejného průměru. Do nich vykrojte menší kolečka, aby vznikly kroužky. Položte je na potřená kolečka tak, aby vznikly okraje. Opět potřete vejcem. Plech vložte do trouby a košíčky (paštičky) pečte 15 minut při teplotě 200 °C. Houby a šalotku nakrájejte. V pánvi zahřejte olej a nechte na něm zesklovatět šalotku. Pak přidejte houby a lístky tymiánu. Osolte, opepřete a restujte asi 5 minut. Pak vlijte víno a duste dalších 5 minut. Nakonec vmíchejte smetanu a krátce svařte. Houbovou směsí naplňte upečené paštičky a posypte je nasekanou pažitkou.


Polévka: Polévka z lišek se zelenými fazolkami

4 porce, příprava: 45 minut

* 250 g lišek
* 100 g zelených fazolek
* 200 g brambor typu B
* 150 g kořenové zeleniny (petržel, mrkev, celer)
* 1 šalotka
* 1 stroužek česneku
* 40 g másla
* 0,5 lžičky drceného kmínu
* 25 g hladké mouky (1 lžíce)
* 1 l vývaru (zeleninového nebo masového)
* sůl a pepř
* čerstvá majoránka

Lišky a fazolky očistěte a nakrájejte. Brambory, kořenovou zeleninu a šalotku oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Oloupaný česnek podrťte. V hrnci rozpusťte máslo. Vsypte kmín, šalotku a kořenovou zeleninu. Restujte společně asi 2–3 minuty. Pak přidejte česnek a lišky ještě asi 2 minuty orestujte. Směs v hrnci zaprašte moukou a krátce orestujte. Pak vlijte vývar, vsypte brambory a vařte, asi 15 minut. Přidejte fazolky a povařte 5 minut. Hotovou polévku podle chuti osolte a opepřete. Servírujte s čerstvou majoránkou.


Hlavní jídlo: Srnčí ragú s liškami a knedlíky

4 porce, příprava: 65 minut

* 600 g srnčího masa (plec nebo hrudí)
* sůl a pepř
* 70 g anglické slaniny
* 1 velká cibule
* 1 mrkev
* 1 petržel
* 150 g lišek
* 200 ml červeného vína
* 500 ml hovězího vývaru
* 4 kuličky jalovce
* 2 snítky tymiánu
* 4 stonky kerblíku

KNEDLÍKY

* 10 plátků toastového chleba
* 3 vejce
* 200 ml smetany 33%
* 4 lžíce polohrubé mouky
* špetka muškátového květu
* 2 lžíce nasekané petrželky
* sůl

Maso očistěte, odblaňte a nakrájejte na kousky. Osolte a opepřete. Slaninu a cibuli nakrájejte na kostičky. Mrkev a petržel oškrábejte a také nakrájejte na kostičky. Lišky nakrájejte na poloviny. V kastrolu rozškvařte slaninu nakrájenou na kostičky. Vsypte cibuli a kořenovou zeleninu a restujte doměkka. Postupně přidávejte nakrájené osolené maso. Zprudka ho orestujte, aby pustilo šťávu a tu chvíli redukujte. Podlijte vínem. Přiveďte k varu a víno nechte asi 2 minuty odvařit. Zalijte vývarem. Přidejte lišky. Vložte jalovec a tymián. Přiklopte poklicí a na mírném ohni duste doměkka. Na knedlíky opečte dorůžova na kostky nakrájený toastový chleba. Nechte ho trochu vychladnout. Pak chleba smíchejte se žloutky, smetanou, moukou, muškátovým květem, petrželkou a špetkou soli.

Nakonec vmíchejte dotuha vyšlehaný sníh. Přiveďte k varu osolenou vodu. Ze směsi tvarujte kulaté knedlíky. Zabalte je do potravinářské fólie a vkládejte do vroucí vody. Vařte asi 20 minut. Pak knedlíky z fólie vybalte a rozkrojte. Hotové ragú rozdělte na talíře a posypte čerstvým kerblíkem. Servírujte s knedlíky.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

35 minut
Mrkvový krém se zázvorem a chilli

Mrkvový krém se zázvorem a chilli

70 minut
Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

65 minut
Dort Míša

Dort Míša

Poslední sledované recepty

255
Špekáčky na pivě II.
Špekáčky na pivě II.
235
Rajčatový nákyp se šunkou
Rajčatový nákyp se šunkou
228
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
212
Bezlepková bábovka
Bezlepková bábovka
194
Dýňový koláč s polevou
Dýňový koláč s polevou

Zajímavé články

Dýňové recepty od pondělí do pátku: 5 fantastických večeří, které budou chutnat celé rodině
Dýňové recepty od pondělí do pátku: 5…
Jak správně usušit houby, aby nezplesnivěly
Jak správně usušit houby, aby nezplesnivěly
10 nejlepších receptů na jablečné koláče: S kefírem, mřížkou, drobenkou i čokoládou
10 nejlepších receptů na jablečné koláče: S…
Začínají podzimní šípkové žně! Jak je nasbírat, usušit a zpracovat?
Začínají podzimní šípkové žně! Jak je nasbírat,…
Kvíz: Co (ne)víte o rajčatech? Otestujte se!
Kvíz: Co (ne)víte o rajčatech? Otestujte se!
AHA.cz Bolek Polívka (74): Drsná slova o konci života

Bolek Polívka (74): Drsná slova o konci života

Mimibazar Otestovali jste: Nejlehčí školní batohy pro prvňáky skvěle sedí na zádech a dětem se líbí

Otestovali jste: Nejlehčí školní batohy pro prvňáky skvěle sedí na zádech a dětem se líbí

Dáma.cz Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Blesk pro ženy Yvetta Blanarovičová slaví neuvěřitelné 60. narozeniny: 5 věcí, které stojí za jejím mladistvým vzhledem

Yvetta Blanarovičová slaví neuvěřitelné 60. narozeniny: 5 věcí, které stojí za jejím mladistvým vzhledem

Ženy.cz Umělá inteligence je skvělý pomocník pro studenty, zaměstnance i podnikatele

Umělá inteligence je skvělý pomocník pro studenty, zaměstnance i podnikatele

Blesk.cz Rozverná koupačka odvážné herečky: Vršek šel dolů, ale...

Rozverná koupačka odvážné herečky: Vršek šel dolů, ale...

SportRevue.cz Pavel Horváth a spol. Toto je 23 nejbáječnějších „tlusťochů“ ve fotbalové historii

Pavel Horváth a spol. Toto je 23 nejbáječnějších „tlusťochů“ ve fotbalové historii

Maminka.cz Děcka jsou v pohodě aneb Když se rodič nedívá. Tyhle rodinné momentky mluví za vše

Děcka jsou v pohodě aneb Když se rodič nedívá. Tyhle rodinné momentky mluví za vše

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo pocítí v práci nevraživost a kdo najde konečně ideální známost?

Horoskop na další týden: Kdo pocítí v práci nevraživost a kdo najde konečně ideální známost?

Abecedazahrady Okrasný česnek vypadá v zahradě úchvatně: Jak jej zapojit do výsadby?

Okrasný česnek vypadá v zahradě úchvatně: Jak jej zapojit do výsadby?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Houbařské menu
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotné kontaktní místo/Single Point of Contact