Vzhledem k délce italského pobřeží není divu, že takřka všude jsou populární mořské plody a ryby. V dnešní době seženete skvělé frutti di mare i u nás, a tak není jediný důvod, proč se nenaučit pár jednoduchých receptů.
Risotto se slávkami
4 porce, příprava: 50 minut
* 500 g slávek
* 200 ml suchého bílého vína
* 1 bobkový list
* po 4–5 kuličkách jalovce a černého pepře
* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 250 g rýže na risotto
* sůl
* 800 ml zeleninového vývaru
* 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
* 70 g másla
* 4 lžíce strouhaného parmazánu
Slávky očistěte a důkladně omyjte. Otevřené vyhoďte. Víno svařte s bobkovým listem, jalovcem a pepřem. Vhoďte slávky a vařte asi 5 minut. Sceďte (trochu si uschovejte) a ty, které se neotevřely, vyhoďte. Asi 8 slávek si dejte stranou na ozdobu, zbytek vyloupejte. Cibuli a česnek nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na oleji. Přidejte rýži, nechte rovněž lehce zesklovatět a podlijte trochou vývaru ze slávek. Osolte. Když se tekutina vsákne, podlijte naběračkou zeleninového vývaru a postup opakujte, dokud rýže není obalená krémovou hmotou a uvařená na skus. Trvá to 15 až 20 minut. Na poslední asi 2 minuty vmíchejte vyloupané slávky a nasekanou petržel. Stáhněte z plotny a vmíchejte studené máslo i parmazán.
Ančovičkám odřízněte hlavičky a zbavte je vnitřností a páteře. V mělké misce zalijte octem a zasypte solí. Přidejte prolisovaný česnek, lístky tymiánu (trochu si odložte na ozdobu) a promíchejte. Nechte v ledničce marinovat přes noc (asi 12 hodin). Druhý den smíchejte se zálivkou z citronové šťávy, olivového oleje a špetky soli. Ozdobte čerstvým tymiánem a podávejte.
NÁŠ TIP: Salát můžete ozvláštnit snítkami oregana nebo mateřídoušky. Ta je jemnější než tymián, proto jí lze přidat více.
Zuppa di vongole
4 porce, příprava: 50 minut
* 1 kg malých mušlí
* sůl
* 200 ml bílého vína
* extra panenský olivový olej
* 2 bobkové listy
* 2 stroužky česneku
* 1 svazek petržele
* 300 g cherry rajčátek
* opečený bílý chléb k podávání
Mušle zalijte studenou osolenou vodou a nechte asi 15 minut odležet. Ty, které plavou nebo zůstanou otevřené, vyhoďte. Propláchněte čistou vodou. V hluboké pánvi rozehřejte bílé víno s trochou olivového oleje a bobkovým listem a vhoďte mušle. Asi 5 minut vařte. Ty, které se neotevřou, vyhoďte. Na 2 lžících oleje zpěňte jemně nasekaný česnek, nahrubo nasekanou petržel a nakrájená rajčátka. Asi 10 minut duste na mírném plameni. Vmíchejte k mušlím a ještě 5 minut provařte. Podle potřeby dosolte. Podávejte s toasty z bílého chleba.
Náš TIP: Základem úspěchu je na začátku pořádně probrat mušle. Pokud jejich výběru nevěnujete dostatečnou pozornost, hrozí otrava. Nebojte se proto mušle vyhazovat, za zkažený žaludek to nestojí!
Lasagne s mořskými plody
4 porce, příprava: 85 minut
* 500 g směsi mořských plodů
* sůl a pepř
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 250 g žampionů
* 4 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 200 ml suchého bílého vína
* 200 ml rybího vývaru
* 100 ml smetany ke šlehání
* citronová šťáva
* 2 lžíce nasekané petrželky
* asi 12 plátů lasagní
* 4 lžíce strouhaného parmazánu
Mořské plody vhoďte do vroucí osolené vody a asi 4 minuty vařte. Pak je prudce zchlaďte. Cibuli a česnek nakrájejte, žampiony nakrájejte na poloviny. Žampiony orestujte na 2 lžících másla. Vyjměte je, přidejte zbytek másla a zpěňte cibuli a česnek. Zaprašte moukou a nechte zpěnit. Podlijte vínem a nechte vsáknout. Za stálého míchání vlijte vývar a přidejte smetanu. Nechte 5 minut provařit. Troubu zapněte na 180 °C. Omáčku dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a asi 4 lžíce odeberte. Vmíchejte mořské plody, žampiony a petrželku. Dno misky potřete trochou omáčky. Vrstvěte těstovinu a omáčku (tou také skončete). Posypte parmazánem a pečte asi 40 minut dozlatova.