• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Dary moře musíte milovat

Dary moře musíte milovat

F.O.O.D.
| 6. 6. 2016
Gourmet
Dary moře musíte milovat

Vzhledem k délce italského pobřeží není divu, že takřka všude jsou populární mořské plody a ryby. V dnešní době seženete skvělé frutti di mare i u nás, a tak není jediný důvod, proč se nenaučit pár jednoduchých receptů.

Risotto se slávkami

4 porce, příprava: 50 minut

* 500 g slávek
* 200 ml suchého bílého vína
* 1 bobkový list
* po 4–5 kuličkách jalovce a černého pepře
* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 250 g rýže na risotto
* sůl
* 800 ml zeleninového vývaru
* 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
* 70 g másla
* 4 lžíce strouhaného parmazánu

Slávky očistěte a důkladně omyjte. Otevřené vyhoďte. Víno svařte s bobkovým listem, jalovcem a pepřem. Vhoďte slávky a vařte asi 5 minut. Sceďte (trochu si uschovejte) a ty, které se neotevřely, vyhoďte. Asi 8 slávek si dejte stranou na ozdobu, zbytek vyloupejte. Cibuli a česnek nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na oleji. Přidejte rýži, nechte rovněž lehce zesklovatět a podlijte trochou vývaru ze slávek. Osolte. Když se tekutina vsákne, podlijte naběračkou zeleninového vývaru a postup opakujte, dokud rýže není obalená krémovou hmotou a uvařená na skus. Trvá to 15 až 20 minut. Na poslední asi 2 minuty vmíchejte vyloupané slávky a nasekanou petržel. Stáhněte z plotny a vmíchejte studené máslo i parmazán.


Salát z marinovaných ančoviček

4 porce, příprava: 25 minut + marinování

* 400 g čerstvých ančoviček
* 200 ml bílého vinného octa
* mořská sůl
* 1 stroužek česneku
* hrst tymiánu
* šťáva z 1 citronu
* 2 lžíce olivového oleje

Ančovičkám odřízněte hlavičky a zbavte je vnitřností a páteře. V mělké misce zalijte octem a zasypte solí. Přidejte prolisovaný česnek, lístky tymiánu (trochu si odložte na ozdobu) a promíchejte. Nechte v ledničce marinovat přes noc (asi 12 hodin). Druhý den smíchejte se zálivkou z citronové šťávy, olivového oleje a špetky soli. Ozdobte čerstvým tymiánem a podávejte.

NÁŠ TIP: Salát můžete ozvláštnit snítkami oregana nebo mateřídoušky. Ta je jemnější než tymián, proto jí lze přidat více.


Zuppa di vongole

4 porce, příprava: 50 minut

* 1 kg malých mušlí
* sůl
* 200 ml bílého vína
* extra panenský olivový olej
* 2 bobkové listy
* 2 stroužky česneku
* 1 svazek petržele
* 300 g cherry rajčátek
* opečený bílý chléb k podávání

Mušle zalijte studenou osolenou vodou a nechte asi 15 minut odležet. Ty, které plavou nebo zůstanou otevřené, vyhoďte. Propláchněte čistou vodou. V hluboké pánvi rozehřejte bílé víno s trochou olivového oleje a bobkovým listem a vhoďte mušle. Asi 5 minut vařte. Ty, které se neotevřou, vyhoďte. Na 2 lžících oleje zpěňte jemně nasekaný česnek, nahrubo nasekanou petržel a nakrájená rajčátka. Asi 10 minut duste na mírném plameni. Vmíchejte k mušlím a ještě 5 minut provařte. Podle potřeby dosolte. Podávejte s toasty z bílého chleba.

Náš TIP: Základem úspěchu je na začátku pořádně probrat mušle. Pokud jejich výběru nevěnujete dostatečnou pozornost, hrozí otrava. Nebojte se proto mušle vyhazovat, za zkažený žaludek to nestojí!


Lasagne s mořskými plody

4 porce, příprava: 85 minut

* 500 g směsi mořských plodů
* sůl a pepř
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 250 g žampionů
* 4 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 200 ml suchého bílého vína
* 200 ml rybího vývaru
* 100 ml smetany ke šlehání
* citronová šťáva
* 2 lžíce nasekané petrželky
* asi 12 plátů lasagní
* 4 lžíce strouhaného parmazánu

Mořské plody vhoďte do vroucí osolené vody a asi 4 minuty vařte. Pak je prudce zchlaďte. Cibuli a česnek nakrájejte, žampiony nakrájejte na poloviny. Žampiony orestujte na 2 lžících másla. Vyjměte je, přidejte zbytek másla a zpěňte cibuli a česnek. Zaprašte moukou a nechte zpěnit. Podlijte vínem a nechte vsáknout. Za stálého míchání vlijte vývar a přidejte smetanu. Nechte 5 minut provařit. Troubu zapněte na 180 °C. Omáčku dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a asi 4 lžíce odeberte. Vmíchejte mořské plody, žampiony a petrželku. Dno misky potřete trochou omáčky. Vrstvěte těstovinu a omáčku (tou také skončete). Posypte parmazánem a pečte asi 40 minut dozlatova.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

5 minut
Zelené smoothie s pampeliškovými květy

Zelené smoothie s pampeliškovými květy

60 minut
Knedlíčky s vepřovým

Knedlíčky s vepřovým

20 minut
Šeříkový sirup

Šeříkový sirup

Poslední sledované recepty

193
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
51
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
48
Palačinky
Palačinky
37
Bezinkový sirup
Bezinkový sirup
35
Míša řezy
Míša řezy

Zajímavé články

7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni určitě nedělejte!
7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni…
Bezový sirup, džem i smaženky: 5 receptů z bezu, které znaly už naše babičky
Bezový sirup, džem i smaženky: 5 receptů z bezu,…
Variace na oblíbené mojito: s jahodami, okurkou, levandulí i kokosem
Variace na oblíbené mojito: s jahodami, okurkou,…
Věštění z jídla: Odhalte budoucnost pomocí cibule, bylinek nebo vařeného vejce
Věštění z jídla: Odhalte budoucnost pomocí cibule…
Jahody do truhlíku: Vypěstujte si sladkou úrodu i bez zahrady
Jahody do truhlíku: Vypěstujte si sladkou úrodu i…
AHA.cz Slováček utíká od Patrasové: Tajný azyl u blonďaté manažerky?

Slováček utíká od Patrasové: Tajný azyl u blonďaté manažerky?

Mimibazar Tip na víkend: Vypravte se na putování pražskými vinicemi a poznejte nepoznané

Tip na víkend: Vypravte se na putování pražskými vinicemi a poznejte nepoznané

Dáma.cz Potřebujete do léta zhubnout? Tyto druhy zeleniny s vašimi kily zatočí

Potřebujete do léta zhubnout? Tyto druhy zeleniny s vašimi kily zatočí

Blesk pro ženy Bohyně díky madeiře: Outfit s půvabnou výšivkou 3x jinak

Bohyně díky madeiře: Outfit s půvabnou výšivkou 3x jinak

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Gottovo (†80) dílo jde do dražby! Vyvolávací cena? 800 tisíc!

Gottovo (†80) dílo jde do dražby! Vyvolávací cena? 800 tisíc!

SportRevue.cz „Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

„Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

Maminka.cz Bolest břicha v těhotenství. Co je příčinou, jak poznáte vážný problém a kdy k lékaři?

Bolest břicha v těhotenství. Co je příčinou, jak poznáte vážný problém a kdy k lékaři?

Blesk Horoskopy 5 znamení, která mají nálady jako na houpačce. Nikdy nevíte, jak budou reagovat

5 znamení, která mají nálady jako na houpačce. Nikdy nevíte, jak budou reagovat

Abecedazahrady Hořcový stromek: Jak na pěstování, aby bujně rostl a bohatě kvetl

Hořcový stromek: Jak na pěstování, aby bujně rostl a bohatě kvetl

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Dary moře musíte milovat
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí