• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Dary moře musíte milovat

Dary moře musíte milovat

F.O.O.D.
| 6. 6. 2016
Gourmet
Dary moře musíte milovat

Vzhledem k délce italského pobřeží není divu, že takřka všude jsou populární mořské plody a ryby. V dnešní době seženete skvělé frutti di mare i u nás, a tak není jediný důvod, proč se nenaučit pár jednoduchých receptů.

Risotto se slávkami

4 porce, příprava: 50 minut

* 500 g slávek
* 200 ml suchého bílého vína
* 1 bobkový list
* po 4–5 kuličkách jalovce a černého pepře
* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 250 g rýže na risotto
* sůl
* 800 ml zeleninového vývaru
* 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
* 70 g másla
* 4 lžíce strouhaného parmazánu

Slávky očistěte a důkladně omyjte. Otevřené vyhoďte. Víno svařte s bobkovým listem, jalovcem a pepřem. Vhoďte slávky a vařte asi 5 minut. Sceďte (trochu si uschovejte) a ty, které se neotevřely, vyhoďte. Asi 8 slávek si dejte stranou na ozdobu, zbytek vyloupejte. Cibuli a česnek nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na oleji. Přidejte rýži, nechte rovněž lehce zesklovatět a podlijte trochou vývaru ze slávek. Osolte. Když se tekutina vsákne, podlijte naběračkou zeleninového vývaru a postup opakujte, dokud rýže není obalená krémovou hmotou a uvařená na skus. Trvá to 15 až 20 minut. Na poslední asi 2 minuty vmíchejte vyloupané slávky a nasekanou petržel. Stáhněte z plotny a vmíchejte studené máslo i parmazán.


Salát z marinovaných ančoviček

4 porce, příprava: 25 minut + marinování

* 400 g čerstvých ančoviček
* 200 ml bílého vinného octa
* mořská sůl
* 1 stroužek česneku
* hrst tymiánu
* šťáva z 1 citronu
* 2 lžíce olivového oleje

Ančovičkám odřízněte hlavičky a zbavte je vnitřností a páteře. V mělké misce zalijte octem a zasypte solí. Přidejte prolisovaný česnek, lístky tymiánu (trochu si odložte na ozdobu) a promíchejte. Nechte v ledničce marinovat přes noc (asi 12 hodin). Druhý den smíchejte se zálivkou z citronové šťávy, olivového oleje a špetky soli. Ozdobte čerstvým tymiánem a podávejte.

NÁŠ TIP: Salát můžete ozvláštnit snítkami oregana nebo mateřídoušky. Ta je jemnější než tymián, proto jí lze přidat více.


Zuppa di vongole

4 porce, příprava: 50 minut

* 1 kg malých mušlí
* sůl
* 200 ml bílého vína
* extra panenský olivový olej
* 2 bobkové listy
* 2 stroužky česneku
* 1 svazek petržele
* 300 g cherry rajčátek
* opečený bílý chléb k podávání

Mušle zalijte studenou osolenou vodou a nechte asi 15 minut odležet. Ty, které plavou nebo zůstanou otevřené, vyhoďte. Propláchněte čistou vodou. V hluboké pánvi rozehřejte bílé víno s trochou olivového oleje a bobkovým listem a vhoďte mušle. Asi 5 minut vařte. Ty, které se neotevřou, vyhoďte. Na 2 lžících oleje zpěňte jemně nasekaný česnek, nahrubo nasekanou petržel a nakrájená rajčátka. Asi 10 minut duste na mírném plameni. Vmíchejte k mušlím a ještě 5 minut provařte. Podle potřeby dosolte. Podávejte s toasty z bílého chleba.

Náš TIP: Základem úspěchu je na začátku pořádně probrat mušle. Pokud jejich výběru nevěnujete dostatečnou pozornost, hrozí otrava. Nebojte se proto mušle vyhazovat, za zkažený žaludek to nestojí!


Lasagne s mořskými plody

4 porce, příprava: 85 minut

* 500 g směsi mořských plodů
* sůl a pepř
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 250 g žampionů
* 4 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 200 ml suchého bílého vína
* 200 ml rybího vývaru
* 100 ml smetany ke šlehání
* citronová šťáva
* 2 lžíce nasekané petrželky
* asi 12 plátů lasagní
* 4 lžíce strouhaného parmazánu

Mořské plody vhoďte do vroucí osolené vody a asi 4 minuty vařte. Pak je prudce zchlaďte. Cibuli a česnek nakrájejte, žampiony nakrájejte na poloviny. Žampiony orestujte na 2 lžících másla. Vyjměte je, přidejte zbytek másla a zpěňte cibuli a česnek. Zaprašte moukou a nechte zpěnit. Podlijte vínem a nechte vsáknout. Za stálého míchání vlijte vývar a přidejte smetanu. Nechte 5 minut provařit. Troubu zapněte na 180 °C. Omáčku dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a asi 4 lžíce odeberte. Vmíchejte mořské plody, žampiony a petrželku. Dno misky potřete trochou omáčky. Vrstvěte těstovinu a omáčku (tou také skončete). Posypte parmazánem a pečte asi 40 minut dozlatova.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

40 minut
Mexická kuřecí polévka

Mexická kuřecí polévka

20 minut
Pizza Margherita

Pizza Margherita

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

Poslední sledované recepty

45
Hrnková bábovka s citronovou kůrou a mákem
Hrnková bábovka s…
40
Jednoduchá kávová roláda
Jednoduchá kávová roláda
34
Zapečené brambory s masem a smetanou
Zapečené brambory s…
33
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
23
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Večeře bez masa, které budou chutnat i zapřisáhlým masožravcům
Od pondělí do pátku: Večeře bez masa, které budou…
Superpotravina týdne: Třešně. 5 dobrých důvodů, proč si je dát právě teď, plus skvělé recepty
Superpotravina týdne: Třešně. 5 dobrých důvodů,…
Smoothie na hubnutí? Vyberte si správně a kila poletí dolů
Smoothie na hubnutí? Vyberte si správně a kila…
Nejkrásnější jahodové dorty: Vyberte si svého favorita a přivítejte léto se sladkou noblesou
Nejkrásnější jahodové dorty: Vyberte si svého…
Ochucené vody vás budou bavit: Jsou krásné, dobré a bez kalorií!
Ochucené vody vás budou bavit: Jsou krásné, dobré…
AHA.cz Tajná večeře Douglase s Gottovou! Ochranka promluvila

Tajná večeře Douglase s Gottovou! Ochranka promluvila

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Farma Česko odhaluje soutěžící: Mary z Bachelora i finalistka drsné show Survivor!

Farma Česko odhaluje soutěžící: Mary z Bachelora i finalistka drsné show Survivor!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Meghan odhalila soukromé fotky rodiny: Harry vás doslova dojme!

Meghan odhalila soukromé fotky rodiny: Harry vás doslova dojme!

SportRevue.cz FOTO: Plážové sporty. Díky roztleskávačkám pastva pro (mužské) oči

FOTO: Plážové sporty. Díky roztleskávačkám pastva pro (mužské) oči

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy 7 jmen, jejichž nositelky patří mezi největší svůdnice. Tyto ženy působí na muže jako magnet!

7 jmen, jejichž nositelky patří mezi největší svůdnice. Tyto ženy působí na muže jako magnet!

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Dary moře musíte milovat
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact