• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Chvála karbanátků

Chvála karbanátků

F.O.O.D.
| 27. 4. 2016
Gourmet
Chvála karbanátků

S obdobou našich „karbošů“ se setkáte všude na světě. Smažené, pečené nebo grilované mleté placičky přitom zdaleka nemusejí být jen z masa, zkuste třeba brokolici!

Hovězí koule s rajčatovou omáčkou

4 porce - příprava: 50 minut

* 1/2 velké mrkve
* 2 šalotky
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 1 plechovka loupaných rajčat
* 200 ml zeleninového vývaru
* 1 lžička sušeného oregana
* sůl a pepř
* 500 g mletého hovězího masa
* 2 lžičky nasekané čerstvé šalvěje
* 1 vejce
* 1 lžička worcesterské omáčky
* strouhanka
* 400 g špaget
* parmazán a petrželka

Mrkve a šalotky nakrájejte nadrobno a orestujte je na olivovém oleji. Přidejte nasekaný česnek, loupaná nakrájená rajčata, vývar a oregano. Poduste. Dochuťte solí a pepřem. Mleté maso smíchejte s nasekanou šalvějí, prošlehaným vejcem a worcesterskou omáčkou, osolte a opepřete, pokud je potřeba, zahustěte strouhankou. Z masové směsi tvořte navlhčenýma rukama koule a opékejte je na pánvi v rozpáleném oleji 6 minut. Hotové koule vmíchejte do rajčatové omáčky, přidejte nasekanou petrželku a odstavte z plamene. Podávejte se špagetami uvařenými na skus a nastrouhaným parmazánem.

NÁŠ TIP: Zbylé uvařené těstoviny můžete i s omáčkou a koulemi zapéct v troubě. Před dokončením je posypte strouhaným sýrem.


Pikantní šašlik z kuřecího masa

4 porce - příprava: 45 minut

* 800 g kuřecích stehenních řízků
* 3 stroužky česneku
* 2–3 cm zázvoru
* 8 jarních cibulek
* 3 uzené zelené chilli papričky (prášek)
* 1 lžička mleté papriky
* 1 lžička masala omáčky
* 1 žloutek
* sůl a pepř
* strouhanka podle potřeby

SALÁT:
* větvička cherry rajčátek
* 2 červené cibule
* olivový olej
* balzamikový ocet
* sůl a pepř

Kuřecí maso umelte a smíchejte s utřeným česnekem, nastrouhaným zázvorem, nasekanými jarními cibulkami, chilli práškem, mletou paprikou, masala omáčkou a žloutkem. Dochuťte solí a pepřem. Pokud to bude třeba, zahustěte strouhankou. Masovou směs napíchejte na špejle a grilujte dozlatova, z každé strany asi 3 minuty. Podávejte se salátem z cherry rajčátek a červené cibulky, dochuceným olivovým olejem, balzamikovým octem, solí a pepřem.

NÁŠ TIP: Klidně můžete experimentovat s kořením. Pokud neholdujete ostřejším chutím, vynechte chilli a zázvor, nebo zkuste k masu přidat nasekané čerstvé bylinky.


Vepřový burger

4 porce - příprava: 30 minut

* 600 g vepřové plece
* 1 lžička semínek koriandru
* 2 lžičky worcesterské omáčky
* sůl a pepř
* 4 hranaté housky
* zelený salát podle chuti
* 2 bílé cibule
* 1 lžíce třtinového cukru

DIP:
* 100 g majonézy
* 200 g bílého jogurtu
* sůl a pepř
* 1 stroužek česneku
* hrst pažitky
* citronová šťáva

Vepřové maso namelte a smíchejte s nadrcenými koriandrovými semínky a worcesterskou omáčkou, dochuťte solí a pepřem. Orestujte nebo grilujte dozlatova, z každé strany asi 4 minuty. Podávejte v překrojených houskách se salátem, karamelizovanou cibulkou a dipem připraveným z uvedených ingrediencí.


Vegetariánské karbanátky

4 porce - příprava: 45 minut

* 1/2 brokolice
* 1 stroužek česneku
* 1/2 hrnku hladké mouky
* 1/4 hrnku parmazánu
* 2 lžíce smetany 30%
* 1 žloutek
* pepř a sůl
* olej na smažení

DIP:
* 150 g bílého jogurtu
* šťáva z limetky
* sůl a pepř

Brokolici povařte asi 5 minut, sceďte a nechte vychladnout. Nasekejte ji na malé kousky a smíchejte s podrceným česnekem, moukou, strouhaným parmazánem, smetanou a žloutkem. Dochuťte solí a pepřem, nechte odležet a tvořte placičky. Smažte je v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Skládejte na talíř vyložený papírovými ubrousky, které odsají přebytečný tuk. Podávejte s dipem, který připravíte smícháním všech uvedených ingrediencí.

Unknown media type: gallery

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

5 minut
Zelené smoothie s pampeliškovými květy

Zelené smoothie s pampeliškovými květy

60 minut
Knedlíčky s vepřovým

Knedlíčky s vepřovým

20 minut
Šeříkový sirup

Šeříkový sirup

Poslední sledované recepty

27
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
16
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…
15
Vepřový guláš
Vepřový guláš
15
Caesar Salát s kuřecím masem
Caesar Salát s kuřecím…
14
Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s…

Zajímavé články

7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni určitě nedělejte!
7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni…
Bezový sirup, džem i smaženky: 5 receptů z bezu, které znaly už naše babičky
Bezový sirup, džem i smaženky: 5 receptů z bezu,…
Variace na oblíbené mojito: s jahodami, okurkou, levandulí i kokosem
Variace na oblíbené mojito: s jahodami, okurkou,…
Věštění z jídla: Odhalte budoucnost pomocí cibule, bylinek nebo vařeného vejce
Věštění z jídla: Odhalte budoucnost pomocí cibule…
Jahody do truhlíku: Vypěstujte si sladkou úrodu i bez zahrady
Jahody do truhlíku: Vypěstujte si sladkou úrodu i…
AHA.cz Vášáryová prodává byt po Lasicovi: Přepych za 23 milionů!

Vášáryová prodává byt po Lasicovi: Přepych za 23 milionů!

Mimibazar Tip na víkend: Vypravte se na putování pražskými vinicemi a poznejte nepoznané

Tip na víkend: Vypravte se na putování pražskými vinicemi a poznejte nepoznané

Dáma.cz Život ve stínu Ivety: Kam utekla Ivana Bartošová před slávou své sestry?

Život ve stínu Ivety: Kam utekla Ivana Bartošová před slávou své sestry?

Blesk pro ženy Největší přehled letošních maxišatů. Na své si přijdou i boubelky!

Největší přehled letošních maxišatů. Na své si přijdou i boubelky!

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Meghan vyrazila na místo masakru v Texasu: Květiny pro postřílené děti!

Meghan vyrazila na místo masakru v Texasu: Květiny pro postřílené děti!

SportRevue.cz Neskutečné propadáky. Toto je 14 nejhorších útočníků, které Sparta přivedla na Letnou

Neskutečné propadáky. Toto je 14 nejhorších útočníků, které Sparta přivedla na Letnou

Maminka.cz RETRO: Proč byly děti z osmdesátek odolnější než ty dnešní? Některé fotky současné rodiče přímo vyděsí!

RETRO: Proč byly děti z osmdesátek odolnější než ty dnešní? Některé fotky současné rodiče přímo vyděsí!

Blesk Horoskopy 5 znamení, která mají nálady jako na houpačce. Nikdy nevíte, jak budou reagovat

5 znamení, která mají nálady jako na houpačce. Nikdy nevíte, jak budou reagovat

Abecedazahrady Hořcový stromek: Jak na pěstování, aby bujně rostl a bohatě kvetl

Hořcový stromek: Jak na pěstování, aby bujně rostl a bohatě kvetl

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Chvála karbanátků
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí