• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • 3 nápady na dokonalé jehněčí

3 nápady na dokonalé jehněčí

F.O.O.D.
| 29. 4. 2015
Gourmet
3 nápady na dokonalé jehněčí

Jehněčí k jaru prostě patří a v této sezoně nebývá problém jej sehnat. Přestaňte se před tímto lahodným masem letos konečně ostýchat a pustťe se do jeho přípravy s vervou. Uvidíte, že to není o nic těžší než s jinými masy!

Čínská jehněčí směs se zeleninou

4 porce - příprava: 30 minut

* 4 lžíce rostlinného oleje
* 400 g jehněčího masa (např. z ramínka)
* světlá část z 1 pórku
* 1 cibule
* 300 g mladých mrkví
* 1 žlutá a 1 červená paprika
* 250 g zelených fazolových lusků
* 2 stroužky česneku
* 1,5 lžíce omáčky hoisin
* 2 lžičky omáčky sambal oelek
* plocholistá petržel

V hluboké pánvi (ideálně wok) rozpalte trochu rostlinného oleje. Vložte asi třetinu na nudličky nakrájeného masa a za stálého míchání restujte, dokud nezezlátne. Maso vyjměte a stejně pokračujte se zbylými dvěma třetinami. I poslední maso vyjměte, přidejte na nudličky nakrájený pórek, na osminky nakrájenou cibuli, očištěné mladé mrkve, nudličky barevných paprik a fazolové lusky. Restujte 2 až 3 minuty, přidejte nasekaný česnek a restujte ještě 1 minutu. Vmíchejte omáčky hoisin a sambal oelek a ještě chvíli restujte. Servírujte na talíř pokladený teplým masem. Jako příloha se hodí rýže.


Koláč s jehněčím ragú a cuketami

3–4 porce - příprava: 3 hodiny

* 1 velká cibule
* rostlinný olej
* 400 g mletého jehněčího masa
* sůl a pepř
* 2 mrkve
* mletý římský kmín
* drcený kmín
* 1/2 lžičky sladké papriky
* 300 ml rajčatové passaty
* sušené oregano
* hrst kešú ořechů
* hrst rozinek
* 2 cukety
* 25 g másla
* 4 pláty filo těsta

Troubu zapněte na 170 °C. Cibuli nakrájejte nahrubo a nechte zpěnit na oleji. Přidejte mleté maso a zprudka restujte, dokud se neodpaří všechna voda, kterou maso pustilo. Osolte, opepřete, přidejte nahrubo nastrouhané mrkve a koření. Nechte ještě chviličku orestovat, vmíchejte rajčatovou passatu, oregano, rozinky a nasekané kešú ořechy. Vložte přiklopené poklicí do trouby a za občasného promíchání nechte 2 hodiny dusit. Cukety nakrájejte na kolečka, z obou stran osolte a nechte 10 minut vypotit. Osušte. Dortovou formu o průměru 22 až 24 cm vymažte máslem a vyložte filo těstem. Do něj vrstvěte jehněčí ragú a cukety. Dejte ještě na 20 minut zapéct.


Jehněčí kotletky s teplým houbovým salátem

4 porce - příprava: 35 minut + odležení

* jehněčí hřbet s 8 žebry
* sůl a čerstvě mletý pepř
* rostlinný olej
* 200 g čerstvých hub
* 2 červené cibule
* 3 hrsti zelených salátů (polníček, baby špenát apod.)
* 1 stroužek česneku

Jehněčí hřbet očistěte (nezbavujte ho ale tukového krytí), ze všech stran osolte, opepřete a potřete trochou rostlinného oleje. Maso nechte asi 15 minut odpočinout, před opékáním musí mít pokojovou teplotu, jinak by na horké pánvi dostalo šok a zbytečně by bylo suché. Rozehřejte asi 2 lžíce oleje a hřbet na něm postupně ze všech stran opečte, celkem to trvá asi 8 minut. Pak opečený hřbet vyjměte, překryjte alobalem a nechte asi 15 minut na teplém místě odpočinout. Maso tak neztratí šťávu a růžový střed krásně dojde. Ve výpeku, který zbyl v pánvi, orestujte očištěné a podle potřeby pokrájené houby, nejlepší jsou různé asijské typy nebo hlíva ústřičná. Pak přidejte na tenké měsíčky nakrájenou červenou cibuli a jemně nasekaný česnek. Asi 2 minuty opékejte (cibule musí zůstat křupavá). Smíchejte se zelenými saláty. Hřbet nakrájejte ostrým nožem na jednotlivé kotletky a podávejte.

Unknown media type: gallery

ANNA GROSMANOVÁ - foodblogerka

„Jehněčí maso patří mezi červená masa. V praxi to znamená, že je oproti třeba kuřecímu nebo králičímu více prokrvené, a tudíž obsahuje také více železa. Co mě na něm ale baví ze všeho nejvíc? Je to maso spojené s jarní sezonou. S jarem se nám na talíře dostávají kvalitní a čerstvé suroviny a i jídelníčky jsou konečně zase pestřejší.

Pokud se rozhodujete mezi jehněčím a skopovým, pak je dobré vědět, že jehněčí obsahuje méně tuku, který je také nositelem pachů – jehněčí vám prostě nebude tolik zapáchat jako skopové maso. Já osobně mám nejraději jehněčí kýtu na česneku s bylinkovými noky a špenátem nebo roládu.

A malá poznámka: U jehněčího je zásadní, aby se podávalo horké, protože jakmile se vypečený tuk začne srážet, maso se obalí ne zrovna chutnou mazlavou hmotou. Dávejte si pozor na dodavatele a ptejte se na něj řezníka. to prostě sezonní záležitost a i váš známý řezník ho často bere od cizího dodavatele. A česká jehňata budou na našich pultech rozhodně čerstvější než novozélandská.“


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

35 minut
Tortilla s paprikou a pórkem

Tortilla s paprikou a pórkem

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

Poslední sledované recepty

67
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
53
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
32
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
31
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
25
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…

Zajímavé články

Nejkrásnější květinové dorty: Pokochejte se rozkvetlou sladkou nádherou
Nejkrásnější květinové dorty: Pokochejte se…
KVÍZ: Znáte různé kuchařské fígle? Otestujte se!
KVÍZ: Znáte různé kuchařské fígle? Otestujte se!
French toast neboli pavézky: Vznešenou snídani připravíte i ze zbytků!
French toast neboli pavézky: Vznešenou snídani…
Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota, ze které uděláte skvělou snídani, hranolky i sladký koláč
Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota…
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí maggi nebo vegetu
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí…
AHA.cz Zklámaní Šípa ze Všechnopárty: Pro potupný neúspěch má ale vysvětlení

Zklámaní Šípa ze Všechnopárty: Pro potupný neúspěch má ale vysvětlení

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo by měl ihned začít šetřit a koho oslepí žárlivost?

Horoskop na další týden: Kdo by měl ihned začít šetřit a koho oslepí žárlivost?

Ženy.cz Jak čerpat energii ze cvičení? Vsaďte na to, co vás baví, a nepodceňujte relaxaci

Jak čerpat energii ze cvičení? Vsaďte na to, co vás baví, a nepodceňujte relaxaci

Blesk.cz Když lumpa trápí pumpa: Godla jako lupič pod prášky!

Když lumpa trápí pumpa: Godla jako lupič pod prášky!

SportRevue.cz Jedou z kopce. 9 slavných fotbalistů, jejichž kdysi zářivá kariéra padá strmě dolů

Jedou z kopce. 9 slavných fotbalistů, jejichž kdysi zářivá kariéra padá strmě dolů

Maminka.cz Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo by měl ihned začít šetřit a koho oslepí žárlivost?

Horoskop na další týden: Kdo by měl ihned začít šetřit a koho oslepí žárlivost?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • 3 nápady na dokonalé jehněčí
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact